Χρέη στα Ταμεία: Στη 10ετία θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ - Πληθαίνουν οι δόσεις για τις οφειλές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη στα Ταμεία: Στη 10ετία θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ - Πληθαίνουν οι δόσεις για τις οφειλές
Με την παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών που ξεπερνούν την 10ετία ανοίγει «παράθυρο» στη σύνταξη για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους-οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ στη 10ετία και περισσότερες δόσεις για όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

«Τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων του υπουργείου Οικονομικών και εξορθολογίζεται η διαδικασία παραγραφής. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία, στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία να εναρμονιστεί με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ και, με αυτόν τον τρόπο, να διευκολυνθεί μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Επίσης, κατατίθεται άμεσα νομοθετική διάταξη στη Βουλή (σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ), όπου τίθενται ως όριο τα 10 έτη, μετά τα οποία οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, παραγράφονται.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρθηκε, η Πολιτεία συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον κανόνα της 20ετούς παραγραφής που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και ένα βήμα παραπέρα: αφενός θα ρυθμιστεί το σύνολο της διαδικασίας παραγραφής, αφετέρου δρομολογείται η δεκαετία να μειωθεί σε πενταετία, από το 2027 και μετά.

Έτσι, θα υπάρξει εναρμόνιση και με τα όσα ισχύουν στη φορολογική διοίκηση. Στόχος είναι όλα αυτά να περιληφθούν σε ενιαία διάταξη, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

«Παράθυρο» στη σύνταξη για οφειλέτες

Με την παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών που ξεπερνούν την 10ετία ανοίγει «παράθυρο» στη σύνταξη για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους-οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η νέα ρύθμιση, η οποία ακυρώνει επί της ουσίας την αντίστοιχη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, ευνοεί περί τους 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να ελαφρύνουν τα χρέη τους πέραν της 10ετίας – για παράδειγμα πριν το 2012 – και να ανοίξουν έτσι ευκολότερα την «πόρτα» της συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, οι ασφαλισμένους οφειλέτες θα μπορούν να τύχουν παραγραφής των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, χάνοντας όμως αντίστοιχα ασφαλιστικό χρόνο.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η νέα ρύθμιση θα ανατρέχει αναδρομικά στο 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Η ρύθμιση θα καταλάβει όλα τα χρέη που δεν ήταν παραγεγραμμένα από το 2016 και μετά, χρέη δηλαδή που ήρθαν από τα πρώην ταμεία στον ΕΦΚΑ το 2016.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να αιτηθούν την παραγραφή των οφειλών τους. Ακολούθως θα μπορούν να λάβουν ενημερότητα και σύνταξη, αλλά χωρίς τον ασφαλιστικό χρόνο που αντιστοιχεί στα χρόνια των παραγεγραμμένων οφειλών.

Οπως εξηγούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ναι μεν ο ασφαλισμένος θα έχει πλέον τη δυνατότητα αποποίησης λόγω παραγραφής του χρόνου πέραν της 10ετίας, ωστόσο αυτό θα συνεπάγεται και περιορισμό του χρόνου ασφάλισης, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος για τη θεμελίωση ενός συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Εφόσον επιθυμούν να προσμετρηθεί στην σύνταξή τους ο ασφαλιστικός χρόνος των επίμαχων οφειλών, θα πρέπει να πληρώσουν τις χρωστούμενες εισφορές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργησή της - Αναλυτικά παραδείγματα

Συντάξεις: Ξεπαγώνουν αυξήσεις από το 2023 για 1,5 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι μένουν εκτός

ΕΣΠΑ: Οι «αδύναμοι κρίκοι» της αγοράς εργασίας και οι νέες δράσεις για νέους, γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους

gazzetta
gazzetta reader insider insider