Προσφυγές: Τρεις στους δέκα φορολογούμενους γλίτωσαν φόρους και πρόστιμα στο πρώτο τρίμηνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσφυγές: Τρεις στους δέκα φορολογούμενους γλίτωσαν φόρους και πρόστιμα στο πρώτο τρίμηνο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για όσους προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ προσφεύγουν ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι, αμφισβητώντας φόρους και πρόστιμα που τους επιβάλλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, τρεις στους δέκα φορολογούμενους που άσκησαν προσφυγές στην ΔΕΔ βρήκαν το δίκιο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, περίπου το 29% των φορολογούμενων που προσέφυγαν στη ΔΕΔ δικαιώθηκαν και πέτυχαν να διαγράψουν έξτρα φόρους και πρόστιμα. Ειδικότερα, από τις 3.354 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν οι 1.731 «έκλεισαν» με οριστικές αποφάσεις της ΔΕΔ και από αυτές οι 772 προσφυγές έγιναν δεκτές από την υπηρεσία ικανοποιώντας τα αιτήματα των φορολογούμενων ενώ 1.164 ή επτά στις δέκα απορρίφθηκαν.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που δικαιώνονται από τη ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά γεγονός που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οφείλεται:

1. Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016 με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.

2. Σε λάθη και παραλείψεις στον καταλογισμό των φόρων, των προσαυξήσεων και των προστίμων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές περιπτώσεις δικαίωσης των φορολογούμενων έχουν να κάνουν με την επιβολή αυτοτελών προστίμων από 100 έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΔΕΔ οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν πληροφοριακού χαρακτήρα στοιχεία που δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των δηλώσεων, δηλαδή δεν μειώνουν ή δεν αυξάνουν τα ποσά των φόρων που έχουν προκύψει με τις αρχικές δηλώσεις και έτσι το πρόστιμο ακυρώνεται.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στη ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider