Πιτσιλής: Επιτάχυνση της ψηφιοποιήσης της ΑΑΔΕ τα επόμενα 2 χρόνια - Σημαντικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιλής: Επιτάχυνση της ψηφιοποιήσης της ΑΑΔΕ τα επόμενα 2 χρόνια - Σημαντικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Από το σύνολο του προσωπικού της ΑΑΔΕ μόλις το 15% εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της Αρχής.

Για προσπάθεια επιτάχυνσης στην ψηφιοποίηση του συνόλου της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα επόμενα 2 χρόνια μίλησε ο επικεφαλής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, σε παρέμβαση του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε πως «στη φορολογική διοίκηση έχουμε την ίδια διοικητική δομή από τα τέλη του 19ου αιώνα, γεγονός που μας έχει οδηγήσει σε κατακερματισμό του έργου μας». Επιπλέον, ανέφερε πως από το σύνολο του προσωπικού της ΑΑΔΕ μόλις το 15% εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της Αρχής, με το 85% να βρίσκεται στις κατά τόπους υπηρεσίες των φορολογικών αρχών, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κατακερματισμό και την αδυναμία για τον καλύτερο δυνατό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, στόχος είναι να αλλάξει το εν λόγω μοντέλο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Επί αυτού, ο ίδιος ανέφερε πως ενισχύονται οι ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με τον ίδιο να αναφέρει πως πέρα από την υποδοχή των φορολογικών αιτημάτων, που γίνεται σχεδόν καθ' ολοκληρία ψηφιακά, στόχος της Αρχής είναι να γίνεται ψηφιακά και η επεξεργασία τους.

Ο κ. Πιτσιλής είπε πως σήμερα το 70% των φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή φόρου έχουν κάποιες οφειλές στην εφορία ή στον ΕΦΚΑ και στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ψηφιοποιηθεί αυτή τη διαδικασία εντός τους τρέχοντος έτους.

Ακόμα, ο επικεφαλής της ΑΔΔΕ ανέφερε πως πολύ μικρό ποσοστό της Αρχής ασχολείται με τους φορολογικούς ελέγχους (στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και «θέλουμε να διπλασιάσουμε αυτό το ποσοστό μέσα στα επόμενα 3 χρόνια».

Ταμείο Ανάκαμψης

Μιλώντας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη φορολογική διοίκηση, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως από τα χρήματα του Ταμείου θα γίνουν σημαντικά έργα, όπως η ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, σε ένα έργο που ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, είπε πως ένα σημαντικό κομμάτια του νέου Taxis θα πραγματοποιηθεί αξιοποιώντας τα χρήματα του Ταμείου ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληρωμής POS. Ακόμα, είπε πως θα ενισχυθεί η παρακολούθηση φορτηγών και containers που μπαίνουν στην Ελλάδα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider