Ξεκινά τη Δευτέρα η προπληρωμή δώρου Πάσχα και επιδομάτων - Πότε πιστώνεται η επιταγή ακρίβειας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά τη Δευτέρα η προπληρωμή δώρου Πάσχα και επιδομάτων - Πότε πιστώνεται η επιταγή ακρίβειας
Η πληρωμή των συντάξεων Μαΐου να γίνει νωρίτερα αυτό τον μήνα, ενώ από αύριο ξεκινά ο προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας και του Δώρου Πάσχα στους άνεργους

Ξεκινά από αυτή την εβδομάδα ένα μπαράζ πληρωμών σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους, που θα φτάσει έως την Μ.Εβδομάδα με την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και της επιταγής ακρίβειας σε 1,7 εκατ. ευάλωτους πολίτες.

Αύριο Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022, ο ΟΑΕΔ προπληρώνει τα επιδόματα ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και το Δώρο Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Συντάξεις Μαΐου

Η πληρωμή των συντάξεων Μαΐου να γίνει νωρίτερα αυτό τον μήνα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022 των συνταξιούχων που προέρχονται:

  • Από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 19 Απριλίου 2022, ημέρα Μ. Τρίτη.
  • Από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9 θα καταβληθούν στις 20 Απριλίου 2022, ημέρα Μ. Τετάρτη.

  • Από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8 θα καταβληθούν στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μ. Πέμπτη.

Επιταγή ακρίβειας

Ποσό της τάξης των 324 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 1,7 εκατ. δικαιούχοι (συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι ΕΕΕ και δικαιούχοι επιδόματος παιδιού) την Μ. Τρίτη, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και ενέργειας.

Η «επιταγή» των 200 ευρώ θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

- Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2020, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α’ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

- Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Στις οικογένειες, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αφορά όσους λαμβάνουν ήδη επίδομα παιδιού και αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλή ενίσχυση στις οικογένειες: Επιταγή ακρίβειας και επίδομα παιδιού σε 600.000 δικαιούχους

Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις- Με SMS η επιταγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider