ΕΦΚΑ: Διαψεύδει τα περί επανυπολογισμού 600.000 συντάξεων - Αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Διαψεύδει τα περί επανυπολογισμού 600.000 συντάξεων - Αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις
Το εσωτερικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ το οποίο επικαλείται το ΕΝΔΙΣΥ αφορά μεμονωμένη περίπτωση συνταξιούχου

Διαψεύδονται κατηγορηματικά από τον e-ΕΦΚΑ τα όσα επικαλείται με Δελτίο Τύπου του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) πως δήθεν «ο ΕΦΚΑ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ο επανυπολογισμός των συντάξεων του 2019 σε 600.000 συνταξιούχους».

Το εσωτερικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ το οποίο επικαλείται το ΕΝΔΙΣΥ αφορά μεμονωμένη περίπτωση συνταξιούχου (σε σύνολο 8 περιπτώσεων) όπου κρίθηκε, έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι έχριζε εκ νέου επανυπολογισμού η σύνταξη του. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά και δεν αναφέρεται στο σύνολο των συνταξιούχων.

Όπως ανέφερε με χθεσινή του ανακοίνωση το Δίκτυο Συνταξιούχων «ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε το λάθος που έχει γίνει στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων 2019 (νόμος Κατρούγκαλου). Πρόκειται για δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Φορέας, με έγγραφό του, διαπιστώνει και ο ίδιος το λάθος (μη εφαρμογή νόμου) που έχει γίνει με το ασφάλιστρο που χρησιμοποιήθηκε και τα βαρέα ανθυγιεινά και υπερβαρέα για να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός. Επανυπολογισμός που επί της ουσίας έδινε μεγαλύτερες συντάξεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων».

«Το ΕΝΔΙΣΥ είχε ενημερώσει με επανειλημμένη αλληλογραφία προς τους Υπουργούς και τις διοικήσεις του e-ΕΦΚΑ ότι ο επανυπολογισμός ήταν λάθος διότι δεν είχαν συμπεριληφθεί τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα καθώς και το αυξημένο ασφάλιστρο. Είχε προειδοποιήσει το ΕΝΔΙΣΥ ότι αν δεν διορθωθεί ο συγκεκριμένος επανυπολογισμός, ο δεύτερος επανυπολογισμός με τον νόμο Βρούτση ν.4670/2020 θα ήταν και αυτός λάθος. Επομένως το λάθος θα διαιωνιζόταν. Και φτάνουμε στην παραδοχή του σήμερα.

Η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ, «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί. Για αρκετές χιλιάδες όμως θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση, το όποιο υπερβαίνων ποσό προκύπτει, θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη (σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση θα είναι μεγάλη)»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας

e-ΕΦΚΑ: Εξετάζεται η παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την Παρασκευή 4/2