Τα 7 ορόσημα σε ασφάλιση, εργασία και κατάρτιση για να έρθουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 7 ορόσημα σε ασφάλιση, εργασία και κατάρτιση για να έρθουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Όλες οι χρονικές δεσμεύσεις έως το 2025 που αφορούν 3,9 εκατ. ασφαλισμένους και 2,5 εκατ. συνταξιούχους

Επτά ορόσημα στον τομέα της ασφάλισης και εργασίας πρέπει να πετύχει η χώρα μας μέσα στην τετραετία 2022-2025 προκειμένου να λάβει κονδύλια ύψους 2,6 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το «στοίχημα» για την ηγεσία του υπουργείο Εργασίας είναι διπλό: αφενός να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για το ασφαλιστικό μας σύστημα και την αγορά εργασίας και αφετέρου να το πραγατοποιήσει μέσα στους χρόνους που έχουν τεθεί από την ΕΕ ώστε να απορροφήσει τα κονδύλια του Ταμείου.

Τα επτά κρίσιμα ορόσημα που απευθύνονται σε 3,9 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους είναι τα εξής:

1. Ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, e-ΕΦΚΑ, ΑΤΛΑΣ): Περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και η εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός είναι 44 εκατ. ευρώ.

2. Ενιαίο πληροφοριακό σύστημα «Αριάδνη»: Το νέο ψηφιακό σύστημα θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την «Αριάδνη» θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των ΑΠΔ, δράση που στοχεύει: στην απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος και στην καλύτερη αξιοπιστία και την άμεση αντιπαραβολή των δεδομένων προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Επιπλέον το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση - ασφάλιση - φορολογία).

3. Ολοκλήρωση της ψηφιακής σύνταξη μέσω του συστήματος «Ατλας»: To σύστημα που συγκεντρώνει την Ασφαλιστική Ιστορία και την Ασφαλιστική Ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας συνιστά μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», που διευκολύνει την θεμελίωση και απονομής συντάξεων.

Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στον «Άτλαντα» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο μέσω e mail. Ακόμη και τα δικαιολογητικά δεν θα τα καταθέτει ο ασφαλισμένος, αλλά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχος είναι η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται αμέσως, ενώ για τις υπόλοιπες στόχος είναι το τρίμηνο.

4. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, με στόχο σύντομα να καλύπτεται το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ.

5. Εκσυγχρονιμός των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων: Οι δράσεις της ενότητας αυτής θα απορροφήσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ (από το συνολικό προϋπολογισμό των 2,6 δισ. ευρώ) και έχουν ως βάση τη δημιουργία ευκαιριών για όλους σε μια αγορά εργασίας όπου οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι βασικό «εργαλείο» για τους εργαζόμενους.

Στόχος είναι η κατάρτιση 500.000 πολιτών στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

6. Μεταρρύθμιση και Ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ: Ο Οργανισμός θα εκσυγχρονιστεί και θα ενισχυθεί με 101 εκατ. ευρώ για την επιμόρφωση και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του, καθώς και των ψηφιακών και των κτιριακών υποδομών του. Πολλά έργα αφορούν την ψηφιακή μετάβαση του Οργανισμού και τη δημιουργία νέων εργαλείων σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, κυβερνοασφάλειας, καθώς και σύστημα διάγνωσης και πρόγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, που να παρέχει έγκαιρα έγκυρα στοιχεία για τον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων και πολιτικών.

7. Αναμόρφωση της Δια βίου Μάθησης και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ: Στον τομέα των παθητικών πολιτικών, θα υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα, ύψους 104 εκατ. ευρώ, για την αποτελεσματικότερη στήριξη των ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους και με στόχο την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.

Επιπλέον, 274 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τον εξοπλισμό, την ανακαίνιση και την κατασκευή νέων εργαστηρίων και υποδομών, καθώς και για επικαιροποιημένα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στις αναβαθμισμένες δομές του ΟΑΕΔ.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων σπουδών των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ, η βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου των δομών και η προώθηση συνεργασιών με επιχειρήσεις και φορείς της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στην επαγγελματική κατάρτιση - Νέες ψηφιακές δεξιότητες για 30.000 ανέργους και δημοσίους υπαλλήλους

Από την «Αριάδνη» στον «Άτλαντα»: Πότε θα είναι εφικτή η έκδοση σύνταξης αυτόματα, με λίγα κλικ

Τα 55 νέα έργα, αξίας 3,35 δισ. ευρώ που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider