Τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής έως 28 Φεβρουαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής έως 28 Φεβρουαρίου
Μετά την εκκαθάριση, ο φόρος που προκύπτει θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Την εφαρμογή «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) θα πρέπει να αναζητήσουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022 χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά ποσά αποδοχών. Αποκλειστικά, μέσω της ίδιας εφαρμογής θα υποβληθούν και οι δηλώσεις από κληρονόμους καθώς και από όσους μετέφεραν τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό το 2020.

Αμέσως μετά την υποβολή τους, οι δηλώσεις αυτές θα εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ με το φόρο που προκύπτει να πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει παραταθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων που αφορούν:

1. Τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

2. Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020, σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

3. Δηλώσεις φορολογούμενων, των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2021 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους, λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

4. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ, από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και με λοιπά εισοδήματα, που, ομοίως, ανάγονται σε παλαιότερο έτος, εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

5. Τροποποιητικές δηλώσεις, που υποβάλλονται μετά την καταληκτική προθεσμία, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, ή εξαιτίας εκπρόθεσμης χορήγησης, για οποιονδήποτε λόγο, έντυπης βεβαίωσης από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, εφόσον οι βεβαιώσεις από τον φορέα εκδόθηκαν ή τροποποιήθηκαν εντός του 2021.

6. Δηλώσεις που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών και α) είτε φορολογούνται στο έτος που ανάγονται, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγήθηκε στον δικαιούχο εντός του 2021 ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, β) είτε φορολογούνται στο έτος καταβολής τους (φορολογικό έτος 2020), λόγω του ότι δεν χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών και δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλο πρόσφορο μέσο το έτος ή τα έτη, στα οποία αυτές ανάγονται.

Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις

Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μέχρι την 28 Φεβρουαρίου 2022, αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider