Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα bonus των e-αποδείξεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τα bonus των e-αποδείξεων
Με υπουργική απόφαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τις αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις το οποίο ισχύει από την Πρωτοχρονιά.

Τη λίστα με τους επαγγελματικούς κλάδους που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους που θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές αναμένεται να αποκαλύψουν τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τις αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις το οποίο ισχύει από την Πρωτοχρονιά.

Συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση που εφαρμόζεται για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, δύνανται να καθορίζονται συγκεκριμένες δαπάνες λήψης υπηρεσιών ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, για τις οποίες εφαρμόζεται έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα.

Η λίστα με τα επαγγέλματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλες οι ανατροπές που έρχονται στη φορολοταρία και τις e-αποδείξεις το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider