ΤΕΚΑ: Πού θα επενδύονται οι εισφορές - Τι επιλογές θα έχουν οι ασφαλισμένοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΚΑ: Πού θα επενδύονται οι εισφορές - Τι επιλογές θα έχουν οι ασφαλισμένοι
Τσακλόγλου
Οι εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν με συνέπεια τις νέες εισφορές προς το ΤΕΚΑ, μέσω των ΑΠΔ, δεν θα μπορούν να προσχωρήσουν σε απολύσεις εργαζόμενων, ενώ δε θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές αυτές

«Πρεμιέρα» κάνει την 1/1/2022 νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο θα υποδέχεται 40.000 νεοεσερχόμενους στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο, προκειμένου να ασφαλιστούν στον τομέα της επικούρησης «επενδύοντας» για πρώτη φορά τις εισφορές τους.

Όπως επεσήνακε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, αρμόδιος για το νέο εγχείρημα, οι εισφορές θα περνούν σε δύο διαφορετικούς κωδικούς ώστε να είναι διακριτή η διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και εκείνων που θα κατευθυνθούν προς το ΤΕΚΑ.

Οι εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν με συνέπεια τις νέες εισφορές προς το ΤΕΚΑ, μέσω των ΑΠΔ, δεν θα μπορούν να προσχωρήσουν σε απολύσεις εργαζόμενων, ενώ δε θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές αυτές. Μάλιστα, θα υπάρχει μια προτεραιοποίηση στην είσπραξη των οφειλών υπερ του ΤΕΚΑ

Το νέο Ταμείο θα εγκατασταθεί σε νέα στέγη έως το τέλος Ιανουαρίου, με 10 άτομα προσωπικό και προσυπολογιζόμενα έσοδα για τον πρώτο χρόνο ύψους 36 εκ ευρώ.

«Το ΤΕΚΑ είναι ΝΠΔΔ, είναι κομμάτι του δημοσίου πυλώνα ασφάλισης. Τις εισπράξεις των εισφορών υπέρ του ΤΕΚΑ θα αναλάβει ο ΕΦΚΑ, βάσει του υφιστάμενου μηχανισμού του» ξεκαθάρισε ο κ. Τσακλόγλου.

Η γενική γραμματέας ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΚΑ που έχει επιφορτιστεί με τη δημιουργία ενός οργανισμού από το μηδέν , ανέφερε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022 πρέπει να αναδειχθεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την επενδυτική στρατηγική του ταμείου.

Όπως τόνισε με τη σειρά του ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, αυτό το διάστημα γίνεται επεξεργασία του οργανογράμματος και των κανονισμών λειτουργίας του νέου Ταμείου. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα myteka.gov. gr , ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί portal με προσωποποιημένη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τον ατομικό λογαριασμό στο οποίο θα εισέρχεται ο ασφαλισμένος με τους κωδικούς του taxisnet. Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα ενημερωθούν για τις αλλαγές που απαιτούνται στα συστήματά τους έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Γιώργος Στρατόπουλος μέλος της διοικούσας επιτροπής επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του ταμείου , ανέφερε ότι οι επενδύσεις θα δημιουργησουν πρόσθετο κέρδος στις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις . Για παράδειγμα αν ένας νέος ασφαλισμένος αποταμιεύσει εισφορές ύψους 1000 ευρώ το χρόνο , ως σύνταξη μετά από 40 χρόνο θα λάβει τις αποταμιεύσεις του συν τον πληθωρισμό. Αν η μέση απόδοση από τις επενδύσεις είναι 1% πάνω από τον πληθωρισμό , η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

Τα επενδυτικά προϊόντα

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου, οι εισφορές θα κατατεθούν στην ΤτΕ (με επιτόκιο 1,5%), ενώ έως το 2024 το επενδυτικό προϊόν θα είναι ένα, το λεγόμενο προεπιλεγμένο ( default) που θα εμπεριέχει μίξεις επιλογών ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου.

Ο ίδιος ο ασφαλισμένος δεν θα χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του, καθώς το χαρτοφυλάκιο αυτό θα έχει δομή κύκλου ζωής. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασφαλισμένου, τόσο θα συστήνεται επένδυση με υψηλότερο ρίσκο, ενώ για τους ασφαλισμένους πλησίον της σύνταξης το Ταμείο θα συστήνει επενδυτική επιλογή χαμηλού ή και μηδενικού ρίσκου.

Από το 2025 οι επιλογές των ασφαλισμένων θα διευρυνθούν και πέραν του προεπιλεγμένου προιόντος, ενώ από το 2027 θα προχωρήσει η σύσταση μητρώου επαγγελματιών διαχειριστών επενδύσεων.

Ο ασφαλισμένος θα κατατάσσεται αυτομάτως στο default χαρτοφυλάκιο και θα μπορεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να επιλέξει διαφορετικό χαρτοφυλάκιο ή συνδυασμό χαρτοφυλακίων. Εάν το επιθυμεί, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει το χαρτοφυλάκιό του κάθε τρία χρόνια.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή
του Ταμείου χαράσσει την στρατηγική των επενδύσεών του.

Το ΤΕΚΑ θα αναπτύξει εσωτερικά, μέσω της Διεύθυνσης Επενδύσεων του Ταμείου, ισχυρή επενδυτική ομάδα διαχείρισης από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες διαχειριστές, η οποία σε συνεργασία με εξωτερικούς διαχειριστές θα υλοποιεί την καθορισμένη επενδυτική στρατηγική με τον βέλτιστο τρόπο για το συμφέρον των ασφαλισμένων.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων του ΤΕΚΑ θα έχει την ευθύνη της αναγνώρισης, της παρακολούθησης, της μέτρησης, της αξιολόγησης και της διαχείρισης του ρίσκου των επενδύσεων των ασφαλισμένων. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων θα αναφέρεται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι εισφορές

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.

Από το 2023 θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο οι ασφαλισμένοι έως 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα. Με την προσχώρηση στο νέο Ταμείο, απαγορεύεται η...επιστροφή στο πρώην ΕΤΕΑΕΠ.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα. Τα έσοδα από τις εισφορές έχουν προϋπολογιστεί στα 36 εκ. ευρώ για το 2022, 165 εκ. για το 2023, 207 εκ. για το 2024 και 240 εκ. ευρώ για το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο επικουρικό Ταμείο: Αυξημένες συντάξεις 11% για τους νέους - Εγγύηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους

Νέο επικουρικό: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης - Που θα επενδύονται οι νέες εισφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider