Αριάδνη: Το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας που θα ενοποιεί απασχόληση με ασφάλιση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αριάδνη: Το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας που θα ενοποιεί απασχόληση με ασφάλιση
Το νέο σύστημα θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων των τριών πυλώνων της εργασίας (απασχόληση - ασφάλιση - φορολογία)

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία η Αριάδνη υπήρξε κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα και της κόρης του Ήλιου Πασιφάης.

Με την βοήθειά της ο Θησέας βρήκε την έξοδο από τον Λαβύρινθο, όπως φιλοδοξεί να βρει το φως στο τούνελ της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής το υπουργείο Εργασίας, με το ομώνυμο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας.

Το σύστημα «Αριάδνη», που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σκοπεύει να θέσει ένα τέλος σε μια σειρά παραβατικές συμπεριφορές εργασιακού χαρακτήρα, οι οποίες «πατούν» στην έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων.

Σήμερα το σύστημα παρακολούθησης των ροών απασχόλησης «Εργάνη» δεν επικοινωνεί επί της ουσίας με το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Επομένως, η πληροφορία που αφορά την ασφάλιση καταχωρείται πρωτογενώς στο σύστημα ΟΠΣ ΕΦΚΑ μέσω της υποβολής των ΑΠΔ, παρότι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απευθείας από τις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, οι οποίες αφορούν την απασχόληση. Αυτή η δυσλειτουργία έχει ως αποτέλεσμα οι επιθεωρητές εργασίας να δυσκολεύονται να ελέγξουν την υποδηλωμένη εργασία και την ασφάλιση του εργαζόμενου.

Την παθογένεια θα «θεραπεύσει» το νέο ψηφιακό σύστημα «Αριάδνη», το οποίο θα συμβάλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Με την «Αριάδνη» θα καταστεί δυνατή η προσυμπλήρωση των στοιχείων των ΑΠΔ, δράση που στοχεύει:

  • στην απαλλαγή των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από πρόσθετο διοικητικό βάρος, και
  • στην καλύτερη αξιοπιστία και την άμεση αντιπαραβολή των δεδομένων προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Επιπλέον το νέο σύστημα θα μπορεί να τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ενοποιώντας έτσι και τους τρεις πυλώνες της εργασίας (απασχόληση - ασφάλιση - φορολογία).

Λειτουργώντας συνδυαστικά, το υπουργείο Εργασίας σχηματίζει ένα ψηφιακό «οχυρό» για τους παραβατικούς εργοδότες, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας να μπορούν πλέον κατά τους επιτόπιους ελέγχους να φιλτράρουν τα στοιχεία που δηλώνονται.

Νέα ψηφιακά εργαλεία

Το υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει περισσότερα ψηφιακά εργαλεία με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης, αλλά και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας.

Τα νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024. πρόκειται για:

- Το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιθεώρησης Εργασίας.

- Τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

- Την ψηφιοποίηση των αρχείων και ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2024.

- Την αναβάθμιση του ψηφιακού συστήματος «Άτλας» που θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Ξεκινά η προετοιμασία για τη νέα ανεξάρτητη αρχή «Επιθεώρησης Εργασίας»

ΓΣΕΕ: Διπλή προσφυγή στον ILO για το νόμο 4808/2021 και την Επιθεώρηση Εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider