Δομικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Ευέλικτο management και ανατροπές σε οργανόγραμμα και υποκαταστήματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δομικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Ευέλικτο management και ανατροπές σε οργανόγραμμα και υποκαταστήματα
Το τεράστιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ

Εισαγωγή νέων μεθόδων management και μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Το τεράστιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΕΦΚΑ, προκειμένου να γίνει ένας καλύτερος καταμερισμός των αρμοδιοτήτων, ανά υπάλληλο, τμήμα και υποκατάστημα, που θα «απεγκλωβίσει» το σύστημα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της νομοθετικής ρύθμισης για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ:

Ομάδες εργασίας στον «Πύργο Ελέγχου» του ΕΦΚΑ: Θα επιφορτιστούν με τον τομέα της απονομής συντάξεων και θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. Θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν «μεταγραφές» υπαλλήλους από διάφορα υποκαταστήματα, η εμπειρία των οποίων θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αποδοτικότητα της δουλειάς.

«Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον το γιατί» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αλλαγές στο οργανόγραμμα: Θα δοθούν αρμοδιότητες και προσωπικό σε υποκαταστήματα της περιφέρειας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένος, που αναγκάζονται να μεταφερθούν σε άλλους νομούς για να περάσουν από επιτροπή ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), κάτι που θα αλλάξει με το νέο οργανόγραμμα.

Εσωτερικές «μεταγραφές» στο τηλεφωνικό κέντρο: Το νέο τηλεφωνικό κέντρο 1555 θα συγκεντρώνει όλα τα τηλεφωνήματα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Αττικής αλλά και της περιφέρειας, προκειμένου τα υποκαταστήματα να «απελευθερωθούν» και να ασχολούνται με την μείωση των συντάξεων που βρίσκονται στην αναμονή.

Για το λόγο αυτό, θα προγραμματιστούν εσωτερικές «μεταγραφές» προσωπικού προς το 1555, με στόχο να στελεχωθεί με τους πλέον κατάλληλους υπαλλήλους, που θα δίνουν απαντήσεις, αλλά θα επιλύουν και τα προβλήματα που θα ανακύπτουν με τους ασφαλισμένους.

Το νέο κέντρο διαθέτει front office, το οποίο δέχεται τα τηλέφωνα με εκπαιδευμένους πλέον τηλεφωνητές, back office, δηλαδή υποστηρικτικό γραφείο, αλλά και ένα σύστημα ticketing, σύστημα, δηλαδή, ανάθεσης κάθε θέματος που έχει μία περιπλοκότητα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και υπαλλήλους, με υποχρέωση να έρθει η απάντηση στον πολίτη σε σύντομο χρονικό διάστημα

Δρομολογείται μάλιστα λογοδοσία για όσους υπαλλήλους ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, ενώ θα δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα 2-3 μηνών μέχρι να συμμορφωθούν (εισηγητές και διευθυντές) πριν αντικατασταθούν αν επιμείνουν να αγνοούν την στοχοθεσία.

Νέες αρμοδιότητες σε υποκαταστήματα

Ήδη με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου, προστέθηκαν αρμοδιότητες απονομής συντάξεων στα Τμήματα Συντάξεων των παρακάτω τοπικών Διευθύνσεων:

  • Μισθωτών και Μη Μισθωτών στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Α Έβρου με έδρα την Αλεξανδρούπολη για την περιοχή αρμοδιότητας της Τοπικής Διεύθυνσης Β’ Έβρου με έδρα το Διδυμότειχο.
  • Αγροτών στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Β’ Έβρου με έδρα το Διδυμότειχο για την περιοχή αρμοδιότητάς της.
  • Μισθωτών στα Τμήματα Α’ και Β’ Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Καβάλας για την περιοχή αρμοδιότητας της Τοπικής Διεύθυνσης Ξάνθης.
  • Μη Μισθωτών και Αγροτών στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Ξάνθης για την περιοχή αρμοδιότητάς της.
  • Μισθωτών και Μη Μισθωτών στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Α’ Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη για την περιοχή αρμοδιότητας της Τοπικής Διεύθυνσης Β’ Κοζάνης με έδρα την Πτολεμαΐδα και της Τοπικής Διεύθυνσης Γρεβενών.
  • Αγροτών στο Τμήμα Συντάξεων και Παροχών της Τοπικής Διεύθυνσης Β’ Κοζάνης με έδρα την Πτολεμαΐδα για την περιοχή αρμοδιότητάς της.
  • Αγροτών στο Τμήμα Συντάξεων και Παροχών της Τοπικής Διεύθυνσης Γρεβενών για την περιοχή αρμοδιότητάς της.

Επίσης προστέθηκαν αρμοδιότητες έκδοσης καταλογιστικών πράξεων και αποφάσεων παρακράτησης στα Τμήματα συντάξεων των παρακάτω Τοπικών Διευθύνσεων:

  • Στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Δράμας.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Α’ Έβρου με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
  • Στα Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Β’ Έβρου με έδρα το Διδυμότειχο.
  • Στα Τμήματα Α’ και Β’ Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Καβάλας.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Ξάνθης.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Α’ Κοζάνης με έδρα την Κοζάνη.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων και Παροχών της Τοπικής Διεύθυνσης Β’ Κοζάνης με έδρα την Πτολεμαΐδα.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων και Παροχών της Τοπικής Διεύθυνσης Γρεβενών.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων και Παροχών της Τοπικής Διεύθυνσης Καστοριάς.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη.
  • Στο Τμήμα Συντάξεων και Παροχών της Τοπικής Διεύθυνσης Χίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Στόχος η μείωση των εκκρεμοτήτων έως τον Μάρτιο - Στο στόχαστρο οι στρατηγικά «αμελείς» υπάλληλοι 

Εκκρεμείς συντάξεις: Μπόνους στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και δυσμενής μετάθεση στους απείθαρχους - Το σχέδιο Χατζηδάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider