Εργασιακά
24-10-2021 | 08:55

Γυναίκες: «Παράθυρο» συμμετοχής σε τομείς τεχνολογίας και επαγγέλματα STEM μέσω του νέου Innovation Lab

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Γυναίκες: «Παράθυρο» συμμετοχής σε τομείς τεχνολογίας και επαγγέλματα STEM μέσω του νέου Innovation Lab
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ενα νέο Innovation Lab αποκλειστικά για γυναίκες, στα πρότυπα του αντίστοιχου της Σουηδίας, πρόκειται να λειτουργήσει στην χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους.

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το Κέντρο «Αθηνά» και τον Δημόκριτο έχει στόχο να διδάξει σε γυναίκες όλων των ηλικιών ψηφιακές δεξιότητες και να ανοίξει ένα «παράθυρο» γνώσεις σε μικρότερα κορίτσια στα επαγγέλματα STEM.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες - #GIL4W» ανήκει στην υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα. Στόχος της είναι αφενός η θεματική συνεργασία κυβερνητικών και κοινωνικών φορέων και φορέων της αγοράς, αφετέρου η δέσμευσή τους ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας δεν θα προκαλεί αύξηση της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας.

Άλλωστε η ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και η επίτευξη της συμφιλίωσης προσωπικής με οικογενειακή και επαγγελματική ζωή αποτυπώνεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

Οι δράσεις του Κέντρου Καινοτομίας

Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας θα βασιστεί στο μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ ο συνεργαζόμενος οργανισμός ECWT θα συνεργαστεί για την ανάπτυξή του μέσα από την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί μεταξύ άλλων:

  • Στον σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων που θα ενισχύουν την προσέλκυση περισσότερων των κοριτσιών σε σπουδές σε STEM και θα στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών σε επιχειρήσεις που θα βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.
  • Στη δημιουργία μια πλατφόρμας για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που θα βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ίση συμμετοχή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γυναικείο ταλέντο.
  • Στην αξιολόγηση των επιπτώσεων πολιτικών με βάση το φύλο χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βάσει δεδομένων.

Για το σκοπό αυτό, φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από το χώρο της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της απασχόλησης και των κοινωνικών φορέων αποφάσισαν ένα ισχυρό σχήμα με στόχο την υποστήριξη, την προώθηση και την διάχυση της πρωτοβουλίας αυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.