Tax & Labour | Φορολογικά
15-09-2021 | 07:45

Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα ευκαιρία για δηλώσεις και διορθώσεις - Ανοίγει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Μοιράσου το
Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα ευκαιρία για δηλώσεις και διορθώσεις - Ανοίγει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ανοίγουν ξανά οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν νέα ευκαιρία μέχρι το τέλος του έτους να αποκαλύψουν στους δήμους τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους χωρίς τις αναδρομικές χρεώσεις (έως και 13 ετών) και τα σημερινά πρόστιμα που φθάνουν έως και 200%.

Η υποβολή της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών θα συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης. 

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των εμβαδών, ειδικά στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 2.551.637 δηλώσεις για εμβαδά 70 περίπου εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΚΕΔΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί καθώς έχει απομείνει το 13,57%  των δηλώσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το  60,53% των δηλώσεων ολοκληρώθηκε, το 22,5% είναι σε φάση ολοκλήρωσης, το 13,57% δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί, το 1,79% δεν υποβλήθηκε ποτέ και  το υπόλοιπο 1,58% απορρίφθηκε.

Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η δεύτερη ευκαιρία θα προβλέπει σημαντικό κούρεμα των επιβαρύνσεων ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν το 20% του αρχικού προστίμου. Όπως είπε, «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης». 

Σημείωσε ωστόσο, ότι «για να είμαστε πάντα υπέρ των ανθρώπων, που είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή, και είχαν δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτοί που θα έρθουν με το νέο άνοιγμα της πλατφόρμας, θα έχουν πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος». Όπως εξήγησε, «πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη πολιτεία, τρέχουνε εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, κάνουν χρήση των ευεργετημάτων. Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους. Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60% εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη».

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει τη διαρκή λειτουργία της πλατφόρμας και  όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους να  καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και κατά επιπλέον 5% κατά τη διάρκεια κάθε επόμενου εξαμήνου, με ανώτατο όριο προστίμου το 50%. Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από οριστική λύση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μείωση του χρόνου παραγραφής οφειλών προς τους ΟΤΑ στα 5 χρόνια, από τα 20 που ισχύουν σήμερα, και «πλαφόν» 50% στα πρόστιμα και άλλες σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα «αδήλωτα τετραγωνικά» - Έως 31/12 η υποβολή δηλώσεων