Σε ποιους κλάδους οι εργοδότες αναζητούν εμβολιασμένους υπαλλήλους - Η λέξη «κλειδί» στις αγγελίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιους κλάδους οι εργοδότες αναζητούν εμβολιασμένους υπαλλήλους - Η λέξη «κλειδί» στις αγγελίες
Οι ελληνικές εταιρείες ολοένα και περισσότερο αναζητούν να προσλάβουν εμβολιασμένο προσωπικό, ειδικά εκείνες που δραστηριοποιούνται στους χώρους της εστίασης και ψυχαγωγίας, προκειμένου να δημιουργήσουν Covid free χώρους, για τον χειμώνα που έρχεται.

Εν όψει της επιστροφής των εργαζομένων στα γραφεία με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και δεδομένης της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα παγκοσμίως, πολλές εταιρείες απαιτούν βεβαίωση εμβολιασμού από τους υπαλλήλους τους που επιστρέφουν στους φυσικούς χώρους εργασίας.

Η μία μετά την άλλη οι πολυεθνικές εταιρείες Ευρώπης και ΗΠΑ ζητούν από τους υπαλλήλους τους να έχουν εμβολιαστεί προτού επιστρέψουν στα γραφεία, ενώ ορισμένες αεροπορικές -όπως η Delta Air Lines- επιβάλλουν πρόστιμο στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους τους.

Και αν για τους ήδη εργαζόμενους η εκστρατεία εμβολιασμού είναι μια στρατηγική που αρχίζει να εφαρμόζεται τις τελευταίες εβδομάδες, για τους νεοπροσλαμβανόμενους είναι σχεδόν προαπαιτούμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

«Είναι συνταγματικά νόμιμη η απαίτηση του εργοδότη για εμβολιασμό, προκειμένου να γίνει νέα πρόσληψη» επισημαίνει o δικηγόρος- εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. «Στις νέες προσλήψεις θα κυριαρχεί η επιλογή εκείνου που θα έχει εμβολιαστεί. Από τη στιγμή που ο νομοθέτης δίνει το περιθώριο στον εργοδότη να πληροφορηθεί αν έχει κάνει το εμβόλιο ο υπάλληλός του, δεν μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα να επιλέγει αν το προσωπικό που θα προσλάβει θα είναι εμβολιασμένοι ή όχι» τονίζει.

«Διαβατήριο» πρόσληψης ο εμβολιασμός

Οι ελληνικές εταιρείες ολοένα και περισσότερο αναζητούν να προσλάβουν εμβολιασμένο προσωπικό, ειδικά εκείνες που δραστηριοποιούνται στους χώρους της εστίασης και ψυχαγωγίας, προκειμένου να δημιουργήσουν Covid free χώρους, για τον χειμώνα που έρχεται.

Στις μεγάλες εταιρείες, σε όσους υπαλλήλους παραμένουν ανεμβολίαστοι τους προτείνεται η τηλεργασία ως εναλλακτική, τουλάχιστον μέχρι τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν την επιστροφή στους κλειστούς χώρους εργασίας χωρίς περιορισμούς.

«Με βάση τις ανάγκες στελέχωσης των εταιρειών που χειρίζονται οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ManpowerGroup Ελλάδας, παρατηρούμε ότι προκύπτουν 3 διαφορετικές κατευθύνσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό των νέων προσλήψεων.

Αρχικά, στους κλάδους που δραστηριοποιούνται κυρίως οι τουριστικές και οι υγειονομικές επιχειρήσεις θεωρούν οι εργοδότες προαπαιτούμενο τον εμβολιασμό για τους νεοεισερχόμενους.

Αντιθέτως, στον κλάδο της τεχνολογίας και του IT, δεν διαφαίνεται κάποια τάση, λόγω της δυνατότητας απομακρυσμένης εργασίας που προσφέρεται και διασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τέλος, στους υπόλοιπους κλάδους και ειδικότερα στις ανάγκες προσωρινής στελέχωσης, καταγράφονται αναφορές για την τήρηση απαραίτητων διαδικασιών κατά την πρόσληψη, όπως pcr tests ή εβδομαδιαία υποχρεωτική δήλωση των self tests» τονίζει στο insider.gr η Βάσω Τσούνη, Marketing & Communications Manager της ΜanpowerGroup Ελλάδας.

ΗΠΑ: Τι αναφέρουν οι αγγελίες εργασίας

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν εμβολιασμένους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από τις αγγελίες για νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας Indeed, το ποσοστό των αναρτήσεων θέσεων εργασίας ανά εκατομμύριο, που απαιτούν εμβολιασμό υποψηφίων κατά της Covid-19 είναι αυξημένο κατά 34% την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό όσων απαιτούν εμβολιασμό των ατόμων που αναζητούν εργασία γενικά, χωρίς να αναφέρουν την Covid-19, αυξήθηκε κατά 90% μέσα σε ένα μήνα.

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι το εμβόλιο Covid-19 είναι ακόμα καινούργιο, οπότε οι εργοδότες των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη τυποποιήσει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν σε περιγραφή θέσης εργασίας, λέει η οικονομολόγος και συντάκτης της εκθέσεως, Ann Elizabeth Konkel.

Η λέξη-κλειδί “Covid-19” μπορεί να μην υπάρχει, λέει στο CNBC Make It , αλλά όποιος ”το διαβάζει ως άτομο που ζει την πανδημία” θα καταλάβει το μήνυμα.

Ο συνολικός αριθμός ανοικτών θέσεων που απαιτούν εμβολιασμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός – περίπου 1.200 ανακοινώσεις θέσεων εργασίας ανά εκατομμύριο – και αποτελούν λιγότερο από το 1% των συνολικών καταχωρίσεων στο True.

Ωστόσο, οι αριθμοί είναι περίπου διπλάσιοι από τις αρχές Ιουλίου και πολύ πάνω από τις 50 καταχωρήσεις θέσεων εργασίας ανά εκατομμύριο από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε τα εμβόλια μόλις άρχισαν να φτάνουν στο εργατικό κοινό της Αμερικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού «διαβατήριο» για τις νέες προσλήψεις - Τι αλλάζει για τους μισθωτούς από την Δευτέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider