Ασφαλιστικό: Για το φθινόπωρο παραπέμπεται η ψήφιση της νέας επικουρικής σύνταξης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφαλιστικό: Για το φθινόπωρο παραπέμπεται η ψήφιση της νέας επικουρικής σύνταξης
Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της

Για το φθινόπωρο με την έναρξη των εργασιών της Βουλής παραπέμπεται η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου «με τίτλο: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία του ΤΕΚΑ».

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας «η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς η οποία προχωρεί παράλληλα. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Πρόθεση δε του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της».

Ωστόσο, στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης και κυρίως το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που υπερβαίνει τα 50 δις έως το 2070.

Το κόστος αυτό θα το επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καθώς εκτιμάται πως θα χρειαστεί επιπλέον κρατική χρηματοδότηση από το 2030 και μετά, η οποία θα αυξάνεται σταδιακά και το 2055 θα ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 1% του ΑΕΠ.

Eπένδυση των εισφορών

Για κάθε νέο ασφαλισμένο θα δημιουργηθεί ατομικός «κουμπαράς», στον οποίο θα κατευθύνονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο τον εργαζόμενο -εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο- καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει από έναν μικρό αριθμό επενδυτικών «προφίλ» (συντηρητικό, ισορροπημένο, επιθετικό) όπου θα επενδυθούν τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» του.

Το νέο Ταμείο θα προτείνει στους ασφαλισμένους ένα προκαθορισμένο επενδυτικό πρόγραμμα μεσαίου ρίσκου. Οι ασφαλισμένοι ωστόσο θα μπορούν να αλλάζουν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ανά τρία χρόνια με αίτησή τους.

Ο ασφαλισμένος θα έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή/και τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking.

Οι διαφορές κεφαλαιοποιητικού - αναδιανεμητικού συστήματος

Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ο κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη όταν έχει συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης και θα έχει λάβει σύνταξη από τον κύριο φορέα. Αντίθετα, με το σημερινό σύστημα, η χορήγηση επικουρικής σύνταξης απαιτεί συμπλήρωση στην επικουρική ασφάλιση των ίδιων προϋποθέσεων που ισχύουν για τον κύριο φορέα.

Στην περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης, μπορεί να ζητήσει επιστροφή των εισφορών του, κάτι που δεν συμβαίνει στο σημερινό σύστημα επικουρικής, όπου οι εισφορές χάνονται αν δεν συμπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Παράλληλα, το νέο σύστημα περιλαμβάνει ρύθμιση με βάση την οποία στον συνταξιούχο, όταν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα καταβληθεί ως σύνταξη τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχει καταβάλει, αν όχι περισσότερη.

Σήμερα η επικουρική σύνταξη είναι προκαθορισμένη και υπολογίζεται με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Εργασίας: Διαψεύδει τα περί αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα για ψήφιση του ασφαλιστικού

Υπ. Εργασίας: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Ασφαλιστικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider