Με απεργίες «απειλεί» η ΓΣΕΕ: «Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει απροστάτευτο τον εργαζόμενο»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με απεργίες «απειλεί» η ΓΣΕΕ: «Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει απροστάτευτο τον εργαζόμενο»
Απολύσεις, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και υπερωρίες αποτελούν τα βασικά σημεία τριβής των συνδικάτων με την κυβέρνηση.

Την έντονη διαφωνία της με μια σειρά επίμαχων διατάξεων που προβλέπονται στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εκφράζει η ΓΣΕΕ.

Απολύσεις, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και υπερωρίες αποτελούν τα βασικά σημεία τριβής των συνδικάτων με την κυβέρνηση και ζητούν να αποσυρθούν, απειλώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν την προσεχή Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επεσήμανε πως η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς την παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σημαίνει την παράδοση του εργαζόμενου στο έλεος του επιχειρηματία, καθώς τον καθιστά τελείως απροστάτευτο. Εξίσου αντίθετος δηλώνει και με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας εργαζομένων μερικής απασχόλησης, σε χρόνο που δεν είναι συνεχόμενος.

Η Συνομοσπονδία διαφωνεί και με την σύσταση «Ένωσης προσώπων» σε μια επιχείρηση, τονίζοντας πως «με την Ένωση προσώπων -δικής του επιλογής- ο εργοδότης μπορεί να δεσμεύσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, υπονομεύοντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ελευθερίες τους. «Η Ένωση προσώπων είναι μόρφωμα και είναι χειρότερο από την ατομική συμφωνία» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Σε ότι αφορά τις υπερωρίες και την αύξηση του χρόνου τους στις 150 ώρες ετησίως, η ΓΣΕΕ διευκρινίζει πως «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν το αποδεχόμαστε».

«Το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζόμενου με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μειωθεί. Αυτοί που επιλέγουν να κάτσουν υπερωρία είναι συνήθως οι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη τα χρήματα» τονίζουν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, τονίζοντας πως έτσι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Επιπλέον, τo δίκαιο των απολύσεων κατακρημνίζεται, καθώς ο εργαζόμενος πρέπει να αποδείξει τον λόγο ακυρότητας της καταγγελίας σύμβασης και μόνο τότε ο εργοδότης μπαίνει στην διαδικασία να αποδείξει το αντίθετο» τονίζει η ΓΣΕΕ σε ότι αφορά την επίμαχη διάταξη για τις απολύσεις, ενώ δηλώνει αντίθετη με την «φωτογραφική» διάταξη για την δυνατότητα λειτουργίας περισσότερων επιχειρήσεων τις Κυριακές.

Για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που θα πρέπει να λειτουργούν στοιχειωδώς σε περίπτωση απεργιών, το προεδρείο της ΓΣΕΕ επεσήμανε πως «καλύτερα να πει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει δικαίωμα απεργίας σε νοσοκομεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά να τους υποχρεώνει να λειτουργήσουν με το 33% του προσωπικού τους».

Τέλος, αντίθετη δηλώνει η Συνομοσπονδία με την αποποίηση της πολιτικής ευθύνης που συνεπάγεται το τέλος της εποπτείας του ΣΕΠΕ από το υπουργείο Εργασίας, μέσω της σύστασης της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητη Αρχή. Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε πως η εν λόγω διάταξη μπήκε εμβόλιμα στο ν/σ τον τελευταίο μήνα.

«Σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά
ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αποσάθρωση και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, το σχέδιο νόμου προσλαμβάνει, εκτός από τον αντεργατικό προσανατολισμό του, και έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά» τονίζει στο υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο.

Στα θετικά του νομοσχεδίου για την ΓΣΕΕ συγκαταλέγονται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία (ειδικά ως προς το δικαίωμα αποσύνδεσης που είναι και η μεγάλη «μάχη» στην Ευρώπη) και η ψηφιακή κάρτα εργασίας που μπορεί να χτυπήσει αποτελεσματικά την «μαύρη» ή υποδηλωμένη εργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκινούν κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο

Οι «γκρίζες ζώνες» του εργασιακού νομοσχεδίου - Σημεία τριβής οι υπερωρίες, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις και απεργίες

ΓΣΕΕ: Οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου θα αποτελέσουν κόλαφο για το κόσμο της εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider