ΟΑΕΔ: Όλα τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που «τρέχουν» τον Μάιο για 42.000 ανέργους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΑΕΔ: Όλα τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που «τρέχουν» τον Μάιο για 42.000 ανέργους
Τα προγράμματα επιδοτούν την πρόσληψη νέων υπαλλήλων έως και για δύο χρόνια, με επιχορήγηση μισθού και εσιφορών που ξεκινά από 450 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 925 ευρώ το μήνα.

Εννέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για συνολικά 42.000 ανέργους βρίσκονται σε εξέλιξη τον Μάιο, από τον ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα επιδοτούν την πρόσληψη νέων υπαλλήλων έως και για δύο χρόνια, με επιχορήγηση μισθού και εισφορών που ξεκινά από 450 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 925 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ομάδα-στόχο.

Σε επίπεδο έναρξης νέων επιχειρήσεων από άνεργους, η επιδότηση φτάνει έως και τα 36.000 ευρώ (για 3 χρόνια).

Οι δράσεις «επιταγές επανένταξης», «τοποθέτηση μακροχρόνια ανέργων 55+», «άνεργοι πτυχιούχοι» και «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» τρέχουν ήδη από το 2020, χωρίς να έχουν εξαντήσει το σύνολο των πόρων που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την υλοποίησή τους.

πίνακας ΟΑΕΔ

Τα τρία νέα προγράμματα του Μαϊου

Τρία νέα προγράμματα επιδότησης νέων προσλήψεων αλλά και έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας υλοποιεί ο ΟΑΕΔ μέσα στον Μάϊο, φιλοδοξώντας να στηρίξει την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

Παράλληλα δίνει ώθηση σε επιχειρηματίες που δεν άντεξαν στην πανδημία και έκλεισαν τα μαγαζιά τους, να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αναλάβουν δράση, με χρηματοδοτική στήριξη που ξεκινάει από 12.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 36.000 ευρώ (κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου).

Αυτή την εβδομάδα ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης για 2.000 ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και η επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους θα ανέρχεται στα 450 ευρώ μηνιαία για την πρόσληψη ανέργων και στα 550 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών).

Το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» για 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες, αποτελεί ακόμη μια νέα δράση του οργανισμού, εστιασμένη σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εντός του διαστήματος 01.01.2012 έως 31.10.2020 και θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.

Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 ευρώ (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 ευρώ (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης.

Τουλάχιστον το 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες, ενώ επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας θα λαμβάνουν 40% επιπλέον μόρια κατά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Τέλος τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.900 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00.

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις, με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για πρόσληψη 2.000 ανέργων από Αττική και Ν.Αιγαίο με επιδότηση μισθού και εισφορών

ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για 50 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο υπουργείο Εξωτερικών

ΑΣΕΠ: Τρεις προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις στα ΚΕΠ, στο υπουργείο Οικονομικών και σε φορείς του Δημoσίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider