Διπλή παρέμβαση στο μέτωπο των εισφορών: Απαλλαγή για κλειστές επιχειρήσεις - Νέα μείωση το 2022 για όλους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλή παρέμβαση στο μέτωπο των εισφορών: Απαλλαγή για κλειστές επιχειρήσεις - Νέα μείωση το 2022 για όλους
Διπλή παρέμβαση στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν απ' όταν ξεκίνησε η πανδημία και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος την «επόμενη» μέρα.

Διπλή παρέμβαση στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν απ' όταν ξεκίνησε η πανδημία και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος την «επόμενη» μέρα.

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει δύο άξονες:

- νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 0,5 μονάδα το 2022 (ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια) και

- μερική ή ολική απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Βασική συνιστώσα στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου αποτελεί η διατήρηση και μετά το 2021 της ήδη ισχύουσας μείωσης των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που αφορά μόνο την φετινή χρονιά.

«Εφόσον διασφαλιστεί η επέκτασή της το 2022 ως ένα πιο μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, τότε μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα κατά μισή μονάδα από του χρόνου» αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.

Υπενθυμίζεται πως για το 2022 υπάρχει ήδη στο τραπέζι μια νομοθετημένη μείωση, μισής ποσοστιαίας μονάδας, από τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των αυξήσεων που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016. Συνεπώς, αν προστεθεί και άλλη μισή μονάδα στη μείωση του 2022 και διατηρηθεί και το φετινό 3%, τότε σωρρετικά οι εισφορές θα έχουν υποχωρήσει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στη διετία 2021-2022.

Σήμερα οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών – εργοδοτικές και εργατικές – είναι στο 36,66%, μετά την μείωση των 3 ποσοστιαίων μονάδων φέτος και των 0,90 π.μ. το δεύτερο 6μηνο του 2020.

Κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή

Η μερική ή ολική απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων αμέσως μετά την αποσωλήνωση της οικονομίας.

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να επιζήσουν οι επιχειρήσεις και να ανακοπεί πιθανό κύμα απολύσεων, μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο των ευεργετικών μέτρων λόγω της πανδημίας και για τον λόγο αυτό προωθείται η απαλλαγή της καταβολής εισφορών από τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, αμέσως μετά την απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης (όπως οι αναστολές σύμβασης, το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η μείωση ενοικίου κ.α.).

Επιχειρήσεις από τους κλάδους της εστίασης, της άθλησης, των μεταφορών και της ψυχαγωγίας που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή είναι υποψήφιες για 100% απαλλαγή εισφορών για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ορθοποδήσουν.

Μερική απαλλαγή εισφορών θα δικαιούνται και οι πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ή του τουρισμού για παράδειγμα, εφόσον η πτώση του τζίρου τους δικαιολογεί την επιπλέον οικονομική στήριξη.

Οι «κόφτες» που θα τεθούν θα αφορούν δηλαδή τη μείωση τζίρου για το διάστημα αναφοράς που θα οριστεί, αλλά και την μη αύξηση του τζίρου μέσα στο 2020. Όλα αυτά φυσικά θα συνδυαστούν με ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να μην επιδοτούνται μόνο οι εργοδοτικές εισφορές, αλλά και οι εισφορές του εργαζόμενου, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από τον ΚΑΔ που ανήκει η επιχείρηση, τον τζίρο της, το προσωπικό που απασχολεί κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider