Σενάρια για μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές μέχρι τέλος του 2021

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια για μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές μέχρι τέλος του 2021
Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στην πορεία επιστροφής τους προς την κανονικότητα μετά την άρση του lockdown.

Την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Η διατήρηση της «έκτακτης» μείωσης του ΦΠΑ και μετά τις 30 Απριλίου αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την επέλαση της πανδημίας και θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τι εξετάζεται

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις στην αγορά, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% έως το τέλος του έτους για:

1. Το τουριστικό πακέτο. Ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Ειδικότερα:

- Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.

- Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.

- Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών πακέτων.

2. Τις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

3. Την εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

4. Τον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα όταν θα ανεβάσουν ξανά ρολά μετά την άρση του lockdown.

Οι τελικές αποφάσεις για την επέκταση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ (13%) στις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να κλειδώσουν τον Απρίλιο υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί στο μέτωπο της πανδημίας και των δημοσιονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider