Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά στους κληρονόμους- Δύο καταβολές τον Ιανουάριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά στους κληρονόμους- Δύο καταβολές τον Ιανουάριο

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή στους κληρονόμους δικαιούχους των αναδρομικών, ενώ στο τέλος του μήνα θα γίνει και δεύτερη πληρωμή. Και οι δύο θα αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν κάνει νωρίς την αίτηση και έχουν υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι θανόντες οι οποίοι ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και συνεπώς δικαιούνται αναδρομικά, ανέρχονται σε 172.222.

Ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 140.000 αιτήσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιέχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, δηλαδή:

• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.
• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Υπενθυμίζεται πως το περιθώριο επισύναψης των πιστοποιητικών που απαιτούνται εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου του 2021.

Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα του, όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς. Για παράδειγμα η χήρα με τα δύο ανήλικα παιδιά μοιράζονται τα αναδρομικά κατ' αναλογία 1/4 και 3/4 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου δικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή Συνταξιουχικών Οργανώσεων που ζητούν να καταβληθούν τα χαμένα αναδρομικά από τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Αν η έκβαση της δίκης είναι θετική για τους συνταξιούχους, τότε θα «γεννηθεί» νέος κύκλος επιστροφής αναδρομικών για τους κληρονόμους.

Διαβάστε επίσης

Αναδρομικά συνταξιούχων: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ για το 11μηνο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider