Τροπολογία «ξεκλειδώνει» σύνταξη από τον ΟΓΑ για 35.000 ασφαλισμένους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τροπολογία «ξεκλειδώνει» σύνταξη από τον ΟΓΑ για 35.000 ασφαλισμένους

«Παράθυρο» για σύνταξη από τον πρώην ΟΓΑ «ανοίγει» για 35.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι οποίοι ενώ πλήρωναν επί σειρά ετών εισφορές, ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αδυναμία συνταξιοδότησής τους και την επιστροφή των εισφορών τους και μάλιστα ατόκως.

Το υπουργείο Εργασίας έρχεται να διορθώσει αυτή την αδικία και με τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, διευθετεί το θέμα, προς όφελος των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ.

Μάλιστα όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι 35.000 εκκρεμείς συντάξεις των αγροτών θα καταβληθούν έως το τέλος Απριλίου 2021, μειώνοντας τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτημάτων στο πρώην ταμείο των αγροτών.

Όπως τονίζεται στην τροπολογίοα «οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλισμένων των κλάδων πρόσθετης και Κύριας ασφάλισης του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα το οποίο και εκκρεμεί, θεωρούνται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου του 2016», καθώς από 1/1/2017 ξεκινά ο ΕΦΚΑ.

Με την τροπολογία νομιμοποιείται- υπό προϋποθέσεις- ο χρόνος ασφάλισης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ και θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης των εγγεγραμμένων στα μητρώα ασφαλισμένων των κλάδων πρόσθετης και κύριας ασφάλισης αγροτών του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν καταβάλλει επί σειρά ετών εισφορές και είχαν προσδοκία σύνταξης.

Απαραίτητη θεωρείται η μέχρι την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης εξόφληση των εισφορές. Ομοίως νομιμοποιείται ο χρόνος ασφάλισης σε περίπτωση που έχει γίνει μέχρι την ισχύ του νόμου, ρύθμιση οφειλών υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης του υπολειπόμενου ποσού της οφειλής του ασφαλισμένους μέχρι την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που ο τελευταίος εκπέσει της ρύθμισης πριν καταβάλλει όλες τις δόσεις του, νομιμοποιείται μόνο ο εξοφλημένος βάσει των καταβληθεισών δόσεων, χρόνος ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται πως η μη υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλισμένων, κατά τον ίδιο χρόνο, στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης θεωρείται απαράβατος όρος.

Επίσης σε περίπτωση ασφάλισής τους να μην δικαιούνται σύνταξης από την ασφάλισή τους αυτή, όπως επίσης να μην συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2021 - Αιτήσεις έως 31 Ιανουαρίου μέσω ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider