Ενοίκια: Το θολό σημείο της μείωσης στο 60% και ο προβληματισμός της αγοράς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενοίκια: Το θολό σημείο της μείωσης στο 60% και ο προβληματισμός της αγοράς
Να μην φορολογούνται οι ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά ακινήτων λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία COVID-19 και του αντίκτυπου που θα έχουν τα μέτρα για τον κλάδο, ειδικά αν παραταθούν ή αυστηροποιηθούν και πέραν του τριμήνου. Όπως είναι γνωστό, με κυβερνητική παρέμβαση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μισθώματα από επιχειρήσεις που πλήττονται είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε προσωρινή μείωση κατά 40% του ενοικίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες, ωστόσο παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει μετά από αυτό το δίμηνο καθώς ούτως ή άλλως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια του lockdown και του χρόνου που θα απαιτηθεί για να επανακάμψει η επιχειρηματική δραστηριότητα. «Αν φθάσουμε σε σημείο να παραταθεί το μέτρο πέραν του διμήνου, αντιλαμβάνεστε ότι η οικονομία θα έχει περιέλθει σε πολύ δεινή θέση και αυτό δεν θα αφορά μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων», αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr.

Τα επαγγελματικά ακίνητα αποτελούν μια κατηγορία η οποία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα κατά την περίοδο της ύφεσης χωρίς ακόμη να έχουν ανακάμψει, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει για τις κατοικίες. Όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, «το μέτρο της μείωσης κατά 40% προφανώς αποτελεί μια επιδότηση από την πλευρά των ιδιοκτητών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δείχνουν καλή θέληση και πρόθυμοι να το εφαρμόσουν. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς αντιλαμβάνονται τη δυσχέρεια στην οποία περιέρχονται και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες απουσιάζουν σήμερα από τη λίστα των δικαιούχων της μείωσης και αποδέχονται αίτημα του μισθωτή να μειωθεί για ένα διάστημα το ενοίκιο».

Ωστόσο, παρά την καλή θέληση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών ακινήτων, αυξάνονται καθημερινά τα φαινόμενα ανορθόδοξης εκμετάλλευσης του μέτρου χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλεψη για προστασία των ιδιοκτητών. Τις τελευταίες ημέρες, ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων καταγγέλλουν στο insider.gr ότι πολλοί ενοικιαστές προεξοφλούν στους ιδιοκτήτες ότι δεν θα πληρώσουν ούτε το 60% ζητώντας έως και εξάμηνες παρατάσεις προκειμένου να ξαναρχίσουν να πληρώνουν «ένα ποσόν» ενώ άλλοι επικαλούνται την αναστολή έξωσης ή την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων (η οποία ορθώς ισχύει) και αρνούνται και πάλι να πληρώσουν το 60% (το οποίο οφείλουν να πληρώσουν).

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς, «οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι εκατομμυριούχοι. Μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή χήρες, οι οποίοι εισπράττουν και ένα ενοίκιο. Αλλά ό,τι και να είναι, πρόκειται για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με κόπο και φυσικά οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρους».

Να μην φορολογούνται οι ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Στη δυσχερή θέση στην οποία περιέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται πρόθυμοι να αποδεχθούν περικοπή κατά 40% από τα εισπραττόμενα ενοίκια, αναφέρεται η ΠΟΜΙΔΑ. Με επιστολή της στον κ. Σταϊκούρα η Ομοσπονδία ζητά να μεριμνήσει η κυβέρνηση και για τους εκμισθωτές ακινήτων και ζητά όλα τα μειωμένα ενοίκια να εξαιρεθούν από τον φόρο εισοδήματος, δηλαδή, να μείνουν αφορολόγητα.

Μέχρι στιγμής τα δύο μέτρα που έχουν ληφθεί υπέρ των ιδιοκτητών που υποχρεώνονται σε μείωση ενοικίων κατά το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου είναι η παράταση μέχρι τις 31/8/2020 για την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έχουν λήξει από 11/3/2020 έως 30/402020 και η έκπτωση κατά 25% στις οφειλές εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider