Έρχονται δωρεάν αναλήψεις για όλους στα «ακριτικά» ΑΤΜ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται δωρεάν αναλήψεις για όλους στα «ακριτικά» ΑΤΜ
Στελέχη του κλάδου διαβεβαιώνουν στο insider.gr ότι κάθε τράπεζα χωριστά θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Στην απόφαση να απορροφήσουν τις προμήθειες που πληρώνουν όσοι κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, οι οποίες αγγίζουν έως και τα 3,60 ευρώ, κατέληξαν οι συστημικές τράπεζες.

Στελέχη του κλάδου διαβεβαιώνουν στο insider.gr ότι κάθε τράπεζα χωριστά θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα προβλέπουν δωρεάν αναλήψεις για τη χρήση του δικτύου ΑΤΜ όταν πρόκειται για ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν επιλογή μεταξύ τραπεζών ή ΑΤΜ και επιβαρύνονται αδίκως έως 3,60 ευρώ.

Το insider.gr είχε από πολύ νωρίς επισημάνει το πρόβλημα αυτό για τα νησιά και τις υπόλοιπες ακριτικές περιοχές, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν δυνατότητα εξυπηρέτησης από την τράπεζά τους. Για το λόγο αυτό, πρώτη η Eurobank προέβη στην εν λόγω ενέργεια, πριν από έναν περίπου μήνα, και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση και, μάλιστα, τον ίδιο των πρωθυπουργό, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να πράξουν το ίδιο.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες προμήθειες οι οποίες επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η αλλαγή PIN, η ερώτηση υπολοίπου ή, ακόμη, και η εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, πηγές του κλάδου αφήνουν ανοιχτό το δικαίωμα επίσης να καταργηθούν. Τονίζουν, πάντως, ότι απαιτείται μελέτη και σχεδιασμός και δεν μπορούν οι τράπεζες να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη την τιμολογιακή τους πολιτική.

Επισημαίνουν δε ότι η εποχή των «δωρεάν» υπηρεσιών από τις τράπεζες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και είναι αναγκαίο το λειτουργικό τους μοντέλο να καταστεί κερδοφόρο, κάτι που για την ώρα επικεντρώνεται στις προμήθειες των υπηρεσιών. Αναγνωρίζουν, όμως, ότι χρειάζεται προσοχή και ισορροπημένη τιμολόγηση η οποία, εν τέλει, θα οδηγήσει στο μοντέλο που εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό και αφορά στο ετήσιο ή μηνιαίο τέλος για τη διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού. Η πολιτική αυτή προβλέπει μια ελάχιστη χρέωση, του τύπου 20 ευρώ ετησίως, και αυξάνεται αναλόγως του «πακέτου υπηρεσιών» που επιλέγει ο πελάτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider