Ρύθμιση 120 δόσεων: Γιατί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρύθμιση 120 δόσεων: Γιατί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι
Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, κυρίως γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ρύθμιση των 120 δόσεων κινδυνεύει να αποτύχει ειδικά για τους επιστήμονες παρότι έχουν υποβάλει αίτηση έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, που εξέπνευσε και η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Και αυτό γιατί, για παράδειγμα, το σύστημα έχει εντάξει μη νομίμως και τις εκκαθαρίσεις ΕΤΕΑΕΠ 2017 και 2018 στο υπό ρύθμιση ποσό. Οι εισφορές αυτές όμως είναι ήδη ρυθμισμένες σε 36 άτοκες δόσεις, με συνέπεια η επιπλέον «οφειλή» να τοκίζεται έστω με 3% όπως έχει μειωθεί το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Επίσης μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι κατά την είσοδό τους στην πλατφόρμα εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων στα συστήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση δεν έχουν δει στην πλατφόρμα μέρος ή ακόμα και το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι ενέταξαν σε ρύθμιση τα χρέη του 2017 και 2018, καθώς αυτά έχουν μεταφερθεί στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) και εκκρεμεί η βεβαίωση των οφειλών για τα έτη από το 2016 και πίσω. Όμως, όταν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες καλούνται να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές, το ποσό που πληρώνουν στην τράπεζα αυτόματα καλύπτει το ληξιπρόθεσμο χρέος του παρελθόντος που δεν βρίσκεται σε ρύθμιση, ήτοι τα χρέη του διαστήματος πριν από το 2017.

Όπως καταγγέλλουν στην Καθημερινή οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης, καθώς εμφανίζονται να μην εξυπηρετούν τις τρέχουσες εισφορές.

Σοβαρό πρόβλημα στον προσδιορισμό των οφειλών τους διαπίστωσαν και οι ασφαλισμένοι γιατροί του πρώην ΤΣΑΥ. Όπως καταγγέλλει μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκατοντάδες ιατροί εμφανίστηκαν ότι οφείλουν χιλιάδες ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή του στον ΕΦΚΑ ζητά να επιλυθούν άμεσα τα λάθη στον καταλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider