Φουντώνει η «κόντρα» για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ - Τι απαντούν Viva και Revolut

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνει η «κόντρα» για τις χρεώσεις στα ΑΤΜ - Τι απαντούν Viva και Revolut
Μετά τον «σάλο» που προκάλεσε η ανακοίνωση της Visa, το insider.gr επικοινώνησε με τα δύο ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που πλήττονται περισσότερο στη χώρα μας από τις εξτρά χρεώσεις.

Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των τραπεζών και των νέων «παικτών» της αγοράς με αφορμή την απόφαση της Visa να ζητήσει από τις τράπεζες κατάργηση της χρέωσης άμεσης πρόσβασης (direct access fees) για αναλήψεις μετρητών με κάρτα άλλης τράπεζας, όπως αποκάλυψε το insider.gr.

Η οδηγία της Visa έχει αποδέκτες όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αντίστοιχες προμήθειες ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία. Στην πράξη, η εν λόγω προμήθεια επιβαρύνει απευθείας τον πελάτη, και όχι την τράπεζα έκδοσης της κάρτας, και στη χώρα μας επιβάλλεται σε αναλήψεις με κάρτες έκδοσης ξένων τραπεζών, όπως η Revolut, αλλά και εγχώριων εκδοτών όπως η Viva Wallet.

Το insider.gr επικοινώνησε με τη Viva Wallet και τη Revolut, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ως ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, και έλαβε τη εξής απάντηση σχετικά με την επιβολή της χρεώσης DAF:

«Η θέση της Viva Wallet είναι ξεκάθαρη και διαχρονικά η ίδια. Οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία», απάντησε η Viva Wallet, συμπληρώνοντας:

«Συγκεκριμένα, για το θέμα επιβολής χρέωσης (Direct access fee) απευθείας στους κατόχους των καρτών της κατά τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ των τραπεζών, αυτό αποτελεί ξεκάθαρα πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού και αντιτίθεται μεταξύ άλλων και στον ευρωπαϊκό κανονισμό 924/2009. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι συντονισμένες παράνομες πρακτικές των συστημικών τραπεζών είναι μια παθογένεια που συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, για την οποία μάλιστα είναι πλήρως ενήμερη και η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, η Viva Wallet συγκέντρωσε το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό και έχει εκκινήσει νομικές διαδικασίες προκειμένου να αναζητηθούν οι αστικές ευθύνες των τραπεζών καθώς και οι ποινικές ευθύνες των φυσικών προσώπων που ενορχηστρώνουν και συντηρούν τις εν λόγω αθέμιτες πρακτικές».

«Ήταν άδικο και όμως έγινε πράξη. Ελπίζουμε να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση σε τέτοια θέματα αντί για βιαστικές και μονόπλευρες κινήσεις που βλάπτουν τον τελικό καταναλωτή», είναι η απάντηση της Revolut.

Σημειώνεται ότι στη «σειρά» για να μπουν στην αγορά περιμένουν η Praxia και η IBG, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους-ή του 2020 την λειτουργία τους. Ούτε αυτές, όμως, θα διαθέτουν επαρκές δίκτυο ΑΤΜ, το οποίο σημαίνει ότι θα πλήττονται άμεσα από τις «τσουχτερές» προμήθειες DAF, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 2-3 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider