Μειώνεται το κόστος κλήσεων και SMS προς χώρες της ΕΕ - Πόσο θα κοστίζουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώνεται το κόστος κλήσεων και SMS προς χώρες της ΕΕ - Πόσο θα κοστίζουν
Από τις 15 Μαΐου τίθενται σε εφαρμογή οι νέες μειωμένες χρεώσεις τηλεφωνικών κλήσεων και SMS

Από τις 15 Μαΐου τίθενται σε εφαρμογή οι νέες μειωμένες χρεώσεις τηλεφωνικών κλήσεων και SMS προς προορισμούς εντός ΕΕ, σύμφωνα με την αναθεώρηση των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες η οποία είχε εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2018.

Όπως είχε εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ισχύει νέα ανώτατη τιμή για όλες τις διεθνείς κλήσεις και τα SMS εντός ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές που καλούν από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της ΕΕ θα καταβάλλουν κατ' ανώτατο όριο 0,19 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό κλήσης και 0,06 λεπτά ανά μήνυμα SMS, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (σ.σ. οι συντελεστές ΦΠΑ των κρατών μελών της ΕΕ κυμαίνονται από 17 % έως 27 %).

Στην περίπτωση της χώρας μας όπου ο ΦΠΑ ανέρχεται στο 24% η τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,2356 ευρώ το λεπτό κλήσης και στα 0,0744 ευρώ το μήνυμα. Η έκπτωση που προκύπτει είναι μεγάλη συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με τις ισχύουσες τιμές στους ελληνικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, η έκπτωση φτάνει το 70% δεδομένου ότι οι κλήσεις κόστιζαν στην Cosmote 0,9000 το λεπτό, ενώ σε Vodafone και Wind 0,9073 το λεπτό. Αντιστοίχως η έκπτωση στα μηνύματα φτάνει το 80% δεδομένου ότι μέχρι σήμερα κόστιζαν 0,2218 ευρώ στην Cosmote, 0,35 ευρώ στη Vodafone και 0,2108 στη Wind.

Στόχος του νέου μέτρου το οποίο επιβλήθηκε κατόπιν έρευνας που διεξήχθη σε χώρες της Ε.Ε. (δεν συμπεριλήφθηκε η Ελλάδα) είναι να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες τιμολογιακές αποκλίσεις που υπήρχαν μεταξύ των κρατών μελών.

Να σημειωθεί ότι κατά μέσον όρο, η συνήθης τιμή μιας ενδοενωσιακής κλήσης από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ήταν τρεις φορές υψηλότερη από τη τιμή μιας εγχώριας κλήσης ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που ήταν έως και δέκα φορές υψηλότερη.

Ταυτόχρονα η συνήθης τιμή για την αποστολή μηνύματος SMS σε άλλη χώρα της ΕΕ ήταν πάνω από δύο φορές υψηλότερη σε σχέση με την τιμή για την εγχώρια αποστολή μηνύματος.

Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει τους καταναλωτές σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το 42% των οποίων πραγματοποιούν διεθνείς κλήσεις μέσα στο μήνα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Οι κανόνες θα ισχύουν και στις 28 χώρες της ΕΕ από τις 15 Μαΐου, ενώ σύντομα θα τεθούν σε ισχύ και στις χώρες της ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία,Λιχτενστάιν). Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την ΕΕ θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα ανώτατα όρια τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο της ανώτατης τιμής ισχύει μόνο για προσωπική χρήση, δηλαδή για ιδιώτες πελάτες. Οι εταιρικοί πελάτες αποκλείονται από την εν λόγω τιμολογιακή ρύθμιση, δεδομένου ότι αρκετοί πάροχοι διαθέτουν ειδικές προσφορές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους εταιρικούς πελάτες.

Όσο για το ποιες είναι οι διεθνείς κλήσεις να επισημάνουμε οι λεγόμενες ενδοενωσιακές επικοινωνίες σημαίνουν κλήση σε τηλεφωνικό αριθμό σε άλλη χώρα της ΕΕ με εγχώριο κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, ενώ οι καταναλωτές βρίσκονται στη χώρα τους. Επισημαίνεται ότι, από τη στιγμή που βρίσκεται κανείς στο εξωτερικό, οι κλήσεις του είναι κλήσεις περιαγωγής, και υπόκεινται στους κανόνες της ΕΕ για την περιαγωγή, το οποίο σημαίνει τηλεφωνική χρέωση εσωτερικού, ακόμη και αν καλεί αριθμό άλλου κράτους μέλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider