ESG: Οι επιχειρήσεις έχουν καλές προθέσεις αλλά τελικά κάνουν πίσω

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESG: Οι επιχειρήσεις έχουν καλές προθέσεις αλλά τελικά κάνουν πίσω
ESG
Οι πρωτοβουλίες ESG δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν οι επιχειρήσεις συνδέουν το ESG με τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Το ESG (κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνησης) θεωρείται ως κορυφαία προτεραιότητα για το 2024 από τους οικονομικούς διευθυντές (CFO) των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο αλλά στην πράξη, οι πρωτοβουλίες ESG δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όταν οι επιχειρήσεις συνδέουν το ESG με τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πρόσφατα στοιχεία για τον ρόλο του ESG και το κατά πόσο ασπάζονται τις συγκεκριμένες αρχές οι εισηγμένες, είναι αντικρουόμενα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Protiviti φαίνεται ότι οι χρηματοοικονομικοί ηγέτες σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατατάσσουν το ESG ως την κορυφαία προτεραιότητά τους το 2024, από τη «μόλις» 14η θέση την ίδια περίοδο πέρυσι. Μάλιστα, έχοντας ως αποστολή την επίβλεψη των οικονομικών και στρατηγικών επενδύσεων ενός οργανισμού, ο CFO διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της ατζέντας ESG. Συνολικά το 57% των οικονομικών ηγετών σε δημόσιους οργανισμούς ανέφερε ότι η μέτρηση και η αναφορά των κινδύνων ESG έχει καταστεί μέρος του ρόλου των ομάδων τους κατά το περασμένο έτος. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το ποσοστό ήταν χαμηλότερο για τους ιδιωτικούς οργανισμούς, με την πλειοψηφία (58%) να λέει ότι οι ομάδες τους δεν ανέλαβαν αυτόν τον ρόλο.

Από την άλλη, οι απαιτήσεις ρυθμιστικών αναφορών δεν εξαφανίζονται, οδηγώντας τους CFO και τους οικονομικούς ηγέτες να προσαρμοστούν καθώς το τοπίο αναφορών ESG συνεχίζει να εξελίσσεται γρήγορα, με τις προτεραιότητες να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, όπως εκτιμά ο Christopher Wright, επικεφαλής της Protiviti.

«Μαζί με την ανάγκη για τους χρηματοοικονομικούς ηγέτες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αναφορών που σχετίζονται με το ESG παγκοσμίως, η έρευνά μας διαπιστώνει επίσης ότι τα βασικά ζητήματα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι δεσμεύσεις ESG συνεχίζουν να τραβούν την προσοχή των οικονομικών ηγετών και οργανισμών τους επόμενους 12 μήνες και μετά», σημειώνει.

Η διασφάλιση ότι τα δεδομένα πληρούν τα πρότυπα για την αναφορά ESG είναι μία από αυτές τις προκλήσεις. «Οι κορυφαίοι CFO βοηθούν τους CIO να μειώσουν το τεχνικό χρέος του οργανισμού, να εισάγουν αυστηρότητα και έλεγχο στο ESG και σε άλλα κρίσιμα δεδομένα που υπόκεινται σε νέες απαιτήσεις και απαιτήσεις αναφοράς», επισημαίνει ο Wright.

Εκτός από το ESG, η μελέτη της Protiviti ανέδειξε άλλα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο πληθωρισμός και η απόκτηση ταλέντων ως επιμέρους προτεραιότητες που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των CFO.

Με τον ρόλο των CFO να διευρύνεται τα τελευταία χρόνια ενόψει των συνεχιζόμενων και αυξανόμενων γεωπολιτικών απειλών, εμπορικών πολέμων και άλλων νέων εξελίξεων όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια, η έκθεση προτείνει ότι οι CFO είναι πλέον περισσότερο από ποτέ «στρατηγικοί εταίροι της επιχείρησης» και απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τους ρόλο «υποστήριξης της οικονομικής λειτουργίας». Όμως, παρά τις καλές προθέσεις και την ενσωμάτωση της χάραξης και υλοποίησης στρατηγικής ESG στα επιχειρησιακά σχέδια των παγκόσμιων επιχειρήσεων, οι εισηγμένες δεν προτάσσουν τα συγκεκριμένα κριτήρια όταν αναζητούν επενδυτές, ενδεικτικό του δισταγμού που υπάρχει ακόμη στην παγκόσμια αγορά αναφορικά με τα οικονομικά οφέλη.

Το FactSet Document Search (που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν λέξεις-κλειδιά ή φράσεις σε πολλούς τύπους εγγράφων) αναζήτησε τον όρο "ESG" στις μεταγραφές κλήσεων τηλεδιάσκεψης παρουσίασης των αποτελεσμάτων όλων των εταιρειών του S&P 500 από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 7 Μαρτίου.

Από αυτές τις εταιρείες, οι 29 ανέφεραν τον όρο «ESG», αριθμός ο οποίος είναι κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών που ήταν 82 και κάτω από τον μέσο όρο δεκαετίας που ήταν 43.

Σε επίπεδο κλάδου, οι τομείς Χρηματοοικονομικά, Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και Υγειονομική περίθαλψη έχουν τον υψηλότερο αριθμό εταιρειών του S&P 500 που αναφέρουν το «ESG» στις προσκλήσεις κερδών για το τέταρτο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, οι τομείς κοινής ωφέλειας (17%) και ενέργειας (15%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εταιρειών του S&P 500 που αναφέρουν το «ESG» στις προσκλήσεις κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Νέα πρότυπα για τις εταιρείες ελέγχου γνωστοποιήσεων βιωσιμότητας - Στο στόχαστρο το Greenwashing

ESG: Οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία

Τι σημαίνει η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αξιολογήσεις ESG – Οι αλλαγές στις εταιρείες και τα κριτήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider