Στα δίχτυα του Greenwashing πιάστηκαν και τα τρόφιμα και τα ποτά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα δίχτυα του Greenwashing πιάστηκαν και τα τρόφιμα και τα ποτά
greenwashing
Οι νέοι κανόνες που προωθεί η Κομισιόν για την προστασία των καταναλωτών από το Greenwashing θέτουν στο στόχαστρο και τον κλάδο των ποτών και των τροφίμων.

Οι νέοι κανόνες που προωθεί η Κομισιόν για την προστασία των καταναλωτών από το Greenwashing θέτουν στο στόχαστρο και τον κλάδο των ποτών και των τροφίμων.

Οι ισχυρισμοί περί ουδετερότητας άνθρακα αναγράφονται και σε συσκευασίας τροφίμων και ποτών ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από οικολογικές οργανώσεις και ενώσεις καταναλωτών.

Οι οικολογικοί ισχυρισμοί μπορούν εσφαλμένα να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν τους αγοραστές τροφίμων και ποτών, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών, BEUC, σημειώνοντας ότι όροι όπως "ουδέτερα από άνθρακα", "ουδέτερα CO2" ή "κλιματικά " που αναγράφονται επάνω στις συσκευασίες είναι επιστημονικά ανακριβείς.

Τρόφιμα όπως μπανάνες και βατόμουρα, τα οποία διανύουν μίλια για να φθάσουν και να πωληθούν στην Ευρώπη βρίσκονται πρώτα στη λίστα σύμφωνα με την BEUC. Αλλά και εταιρείες κρέατος και γάλακτος κατηγορούνται επίσης ότι παρασύρουν τους καταναλωτές. Η Arla Foods, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γαλακτοκομικών στον κόσμο, έχει προειδοποιηθεί από το Σουηδικό Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Αγοράς ότι θα της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο εάν συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι το γάλα της είναι με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (λόγω αγοράς πιστώσεων άνθρακα με βάση τα δάση). Ωστόσο, η BEUC υποστηρίζει ότι ο χειρισμός των καταγγελιών για το Greenwashing από τις εθνικές αρχές είναι τόσο αργός που η ζημιά έχει ήδη γίνει πριν ληφθούν μέτρα. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι τα έργα δέσμευσης άνθρακα (όπως η δάσωση) σε τρίτες χώρες επηρεάζουν δυσμενώς τις τοπικές κοινότητες, ακόμη και στην ΕΕ, και ενέχουν τον κίνδυνο συγκέντρωσης και αγοράς γης από μεγάλους φορείς σε βάρος των μικρών αγροτών.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέες προτάσεις για τους πράσινους ισχυρισμούς, οι οποίες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιούν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις διαφάνειας.

Στην πρότασή της, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι δηλώσεις όπως «κλιματικά ουδέτερος», «ουδέτερος άνθρακας» ή «100% αντιστάθμιση CO2» είναι συχνά παραπλανητικές για τους καταναλωτές. Οι προτάσεις ισχύουν για όλα τα προϊόντα, όχι μόνο για τα τρόφιμα, αλλά αποκλείουν ισχυρισμούς που καλύπτονται ήδη από άλλους κανόνες της ΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπονται κυρώσεις στις εταιρείες που κυμαίνονται από πρόστιμα έως κατάσχεση και προσωρινό αποκλεισμό από τις δημόσιες συμβάσεις και τη δημόσια χρηματοδότηση ενώ επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα εργαζομένους και λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ τζίρο εξαιρούνται από τις προτάσεις που ισχύουν για επιχειρήσεις εντός και εκτός ΕΕ.

Σημειώνεται ότι μελέτη της Επιτροπής το 2020 διαπίστωσε ότι το 53,3% των ισχυρισμών για το κλίμα που εξετάστηκαν ήταν ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι ενώ το 40% ήταν εντελώς αβάσιμοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κενά στα μέτρα που προτείνει η ΕΕ κατά του Greenwashing βλέπει η αγορά

Νέα πρότυπα για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα για την αποφυγή του Greenwashing

Τελευταίες πινελιές για την ευρωπαϊκή νομική θωράκιση κατά του Greenwashing

gazzetta
gazzetta reader insider insider