Οι ενεργειακές ανησυχίες επηρεάζουν το ESG και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ενεργειακές ανησυχίες επηρεάζουν το ESG και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
Το 92% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια της ενέργειας απειλεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους.

Η ενεργειακή ανασφάλεια επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη στρατηγική τους για την επίτευξη των στόχων ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια) με προεκτάσεις στην κερδοφορία και το εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με την έρευνα Energy Insights της ABB Electrification, από τις 2.300 ηγέτιδες επιχειρήσεις σε 10 αγορές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, το 92% πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια της ενέργειας απειλεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους. Το ενεργειακό κόστος και η ανασφάλεια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό με μειωμένες επενδύσεις στους εργαζομένους ενώ όπως φαίνεται οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι προβληματισμένοι επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις από την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Ακόμη, τέσσερις στους πέντε επιχειρηματίες ανησυχούν για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, με πάνω από τους μισούς να τονίζουν τον αντίκτυπο στους στόχους τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές

Περιορισμός των επενδύσεων και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και η ανασφάλεια αναγκάζουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τις επενδύσεις στις οποίες θα κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους. Οι βασικές επιπτώσεις λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους το τελευταίο έτος περιλαμβάνουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους (34%) και περικοπές δαπανών σε ορισμένους τομείς (34%), οδηγώντας σε μια στροφή από τις επενδύσεις σε Ε&Α και άλλες πρωτοβουλίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Πάνω από το ένα τρίτο (38% έχει ή σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία, ενώ το ένα τρίτο (33% εκατό) αναμένει μείωση των δαπανών για υποδομές και το 3% προβλέπει μείωση των δαπανών μάρκετινγκ.

Επιπτώσεις στους εργαζομένους

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η ανάγκη εφαρμογής μέτρων μείωσης των δαπανών επηρεάζουν και το εργατικό δυναμικό. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, εάν επιμείνουν οι ενεργειακές προκλήσεις. Τρεις από τους πέντε κορυφαίους επιχειρηματικούς τομείς που επισημάνθηκαν για μειώσεις προϋπολογισμού σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό: το 42% θα δαπανήσει λιγότερα για προσλήψεις. 38 τοις εκατό θα μειώσει τις δαπάνες για μισθούς, υπερωρίες και μπόνους και το 37% θα μειώσει τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού.

Καθυστέρηση της απανθρακοποίησης

Οι ερωτηθέντες αναφέρουν περαιτέρω ανησυχίες ότι η τιμολόγηση της ενέργειας και η ανασφάλεια θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την τήρηση των δεσμεύσεων για τη μείωση του άνθρακα να μη θεωρείται επί του παρόντος υψίστης σημασίας σε σχέση με τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Πάνω από το ήμισυ (58%) των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι το κόστος της ενέργειας θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και μείωσης του άνθρακα από ένα έως πέντε χρόνια. Ενώ η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι η κορυφαία προτεραιότητα για το 61%των εταιρειών, μόνο το 40% συμπεριλαμβάνει επί του παρόντος τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις συνολικές επιχειρηματικές τους προτεραιότητες.

Ενεργειακή ασφάλεια

Το 83% των ηγετών επιχειρήσεων εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της επιχείρησής τους και πολλοί αναλαμβάνουν δράση για να το αντιμετωπίσουν. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) ανησυχεί για περαιτέρω αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, το 31% ανησυχεί για διακοπές ρεύματος και το ένα τέταρτο για τον περιορισμό της διαθεσιμότητας της ενέργειας. Κατ’ επέκταση, το 34% έχει ήδη αυξήσει τις επενδύσεις με έμφαση στη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης και το 40% επιδιώκει να εγκαταστήσει επιτόπου παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για να μειώσει την εξάρτησή του από το δίκτυο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απαισιόδοξοι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για το μέλλον των ESG επενδύσεων

Έρχεται «τσουνάμι» ρυθμιστικών παρεμβάσεων για το ESG – Οι προκλήσεις για τις εταιρείες

Χαμηλότερα επιτόκια μόνο στα πράσινα ή ESG εταιρικά ομόλογα υπόσχεται η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider