Οι πλουσιότεροι πράσινοι επιχειρηματίες χάνουν 141 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς αλλάζει η αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πλουσιότεροι πράσινοι επιχειρηματίες χάνουν 141 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς αλλάζει η αγορά
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι μεγαλύτεροι μεγιστάνες της καθαρής τεχνολογίας έχουν χάσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τις απώλειες που έχουν καταγράψει οι μεγαλοεπενδυτές σε άλλους τομείς.

Οι μεγαλύτεροι μεγιστάνες της καθαρής τεχνολογίας έχουν χάσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τις απώλειες που έχουν καταγράψει οι μεγαλοεπενδυτές σε άλλους τομείς.

Πριν από λίγο καιρό, η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα και κάθε είδους πράσινης τεχνολογίας αποτελούσε εγγύηση για δημιουργία πλούτου. Τώρα οι πλουσιότεροι άνθρωποι στους πράσινους τομείς βλέπουν τα δισεκατομμύρια τους να εξανεμίζονται.

Οι 15 ομάδες των μεγιστάνων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των «Πράσινων Δισεκατομμυριούχων» του Bloomberg (ο Έλον Μασκ είναι ένας από αυτούς), είδαν τη συλλογική τους περιουσία να μειώνεται κατά 141 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους επτά μήνες και να χάνεται περίπου το ένα τέταρτο της καθαρής τους περιουσίας. Συγκριτικά, μπορεί να αναφερθεί ότι οι 15 μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας, μια λίστα που περιλαμβάνει έχουν συγκριτικά χάσει το 23% της αξίας τους, ενώ οι 500 πλουσιότεροι μεγιστάνες του κόσμου έχουν χάσει το 14% του πλούτου τους την ίδια περίοδο.

Οι πράσινοι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται στη δίνη πολλών παραγόντων που επιβαρύνουν τις αγορές. Ο πληθωρισμός πλήττει τις μετοχές σε αναπτυσσόμενους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής τεχνολογίας. Η τιμή των πρώτων υλών για ηλεκτρικά οχήματα έχει αυξηθεί, λαμβάνοντας ώθηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι 20 από τους 23 πράσινους μεγιστάνες που παρακολουθεί το Bloomberg έκαναν την περιουσία τους στην Κίνα, όπου η συνολική οικονομία εξακολουθεί να συγκρατείται από τα συχνά και τιμωρητικά lockdown για τον Covid-19.

Οι δισεκατομμυριούχοι βλέπουν επίσης μια υποχώρηση από τις υψηλές αποτιμήσεις τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα για τις κινεζικές εταιρείες. Αφού ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο - και ο μεγαλύτερος κόμβος πράσινης παραγωγής - δεσμεύτηκε να κορυφώσει τις εκπομπές έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, τα αποθέματα καθαρής τεχνολογίας εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Για παράδειγμα, ο προμηθευτής μπαταριών Tesla Inc., Contemporary Amperex Technology ή αλλιώς CATL έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη μετοχή της Κίνας τον Νοέμβριο, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 2.600% από την αρχική δημόσια προσφορά του 2018.

Από τότε, η αγοραία αξία της CATL έχει βυθιστεί λίγο περισσότερο από 30%, διαγράφοντας σχεδόν 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία των ανώτερων στελεχών της. Ο ιδρυτής και πρόεδρος Robin Zeng Yuqun έχασε 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανταγωνίστρια της CATL, η Eve Energy έχασε επίσης το ένα τρίτο της αγοραίας της αξίας περίπου την ίδια περίοδο και ο ιδρυτής Liu Jincheng έχασε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δισεκατομμυριούχος που επλήγη περισσότερο σε ποσοστά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nio Li Bin, ο οποίος είδε το 52% της περιουσίας του να εξαφανίζεται τους τελευταίους επτά μήνες.

«Είναι ένα μοναδικό σημείο καμπής», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Alexander Chan, επικεφαλής στρατηγικής πελατών ESG για την Ασία-Ειρηνικό της Invesco. «Μια περίοδος κατά την οποία τα χρήματα αφαιρούνται από τις πράσινες μετοχές αφού απολάμβαναν κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια. Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τρέχουσες περιόδους αστάθειας και πληθωριστικού περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω άμεσο ριμπάουντ».

Ο μόνος δισεκατομμυριούχος που γλίτωσε από την πτώση του πλούτου είναι ο Anthony Pratt, ο εκτελεστικός πρόεδρος της αυστραλιανής εταιρείας χάρτινων συσκευασιών Visy Industries, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε κατά 15% στα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις στην αδερφή εταιρεία της Visy στις ΗΠΑ, Pratt Industries ,σημείωσαν άνθηση κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider