Στενεύει ο κλοιός γύρω από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ορυκτών

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Στενεύει ο κλοιός γύρω από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ορυκτών
Αντιμέτωπες με σκληρότερα μέτρα και προθεσμίες θα βρεθούν οι διεθνείς τράπεζες για το στόχο μηδενικών εκπομπών.

Αντιμέτωπες με σκληρότερα μέτρα και προθεσμίες θα βρεθούν οι διεθνείς τράπεζες οι οποίες ήδη πασχίζουν, όχι πάντα με επιτυχία, να πιστοποιήσουν τους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι πιέσεις για μείωση των ροών κεφαλαίων προς τα ορυκτά καύσιμα εντείνονται και οι «επιβλέποντες» σχεδιάζουν να αλλάξουν τα μέτρα και τα σταθμά.

Η πρωτοβουλία Science Based Targets, η οποία υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, σκοπεύει να επαληθεύει μόνο στόχους εκπομπών που περιλαμβάνουν σαφή όρια στη χρηματοδότηση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, δήλωσε ο Nate Aden, επικεφαλής του προγράμματος χρηματοοικονομικής βιομηχανίας της SBTi. Η αυστηρότερη διαδικασία θα ισχύει και για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Η απόφαση έρχεται ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η χρηματοοικονομική βιομηχανία συνέχισε να διοχετεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες του κόσμου, παρά τους μηδενικούς στόχους. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι τράπεζες παρείχαν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγωγούς πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου, ποσόν σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Και οι μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εξακολουθούν να κατέχουν περίπου 550 δισεκατομμύρια δολάρια σε δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με ανάλυση της Reclaim Finance.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μερικές από τις πρωτοβουλίες για καθαρές μηδενικές εκπομπές δεν ακολουθούν μια πολύ αυστηρή προσέγγιση και αρχίζει να τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας», εκτιμά ο Aden.
Ο μεγαλύτερος πάροχος δανείων για ορυκτά καύσιμα τους τελευταίους 12 μήνες ήταν η JPMorgan ενώ ακολουθεί Wells Fargo, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο μεγαλύτερος ανάδοχος ομολόγων για παραγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ήταν η Citigroup, και κατόπιν JPMorgan. Και οι τρεις τράπεζες έχουν προσχωρήσει στη Χρηματοοικονομική Συμμαχία της (GFANZ).

Ο Aden είπε ότι η SBTi συζητά με τον χρηματοοικονομικό κλάδο τον βαθμό στον οποίο μπορεί να υποχωρήσει στις αντισταθμίσεις άνθρακα για να πετύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους.

«Υπάρχει ακόμη μια συνεχιζόμενη σύγχυση, νομίζω, και πολλά από αυτά σχετίζονται με τον ρόλο των αντισταθμίσεων σε κάθε είδους διαμόρφωση στόχων ή φιλοδοξιών για το κλίμα», είπε.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που δημιουργήθηκε η Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για τις μηδενικές εκπομπές με τον δεδηλωμένο στόχο να κάνει την παγκόσμια χρηματοοικονομική βιομηχανία να δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα. Μέχρι τον Νοέμβριο, στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Σκωτία, είχαν εγγραφεί εταιρείες που αντιπροσωπεύουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει φθάσει τις 450 χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 100 οργανώσεις συνυπογράφουν κατά του καταλόγου Προτεραιότητας της ΕΕ για τα ορυκτά καύσιμα

Πιέσεις να φρενάρει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων δέχεται η Barclays

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κόβει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων