Τι συμβαίνει όταν οδηγούνται προς ανακύκλωση τα λάθος υλικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι συμβαίνει όταν οδηγούνται προς ανακύκλωση τα λάθος υλικά
Ένα μεγάλο ποσοστό των αντικειμένων που συλλέγονται από τους κάδους ανακύκλωσης είναι μολυσμένο.

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες οι οποίες περιέχουν τρόφιμα, παπούτσια και τσάντες στους μπλε κάδους «μπλοκάρουν» ένα ολόκληρο σύστημα ανακύκλωσης και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό ή ευρωπαϊκό φαινόμενο.

Ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχουν εκτεταμένες υποδομές όπως είναι για παράδειγμα η Σιγκαπούρη, τα αντικείμενα που καταλήγουν στους μπλε κάδους δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ουσιαστικά, περίπου το 40%-60% όσων πετιούνται στους κάδους ανακύκλωσης δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, ανέφερε το Υπουργείο Αειφορίας και Περιβάλλοντος της χώρας.

Οι καταναλωτές καλούνται να τοποθετήσουν χαρτί και καθαρισμένα πλαστικά, γυαλί και μέταλλα ανακυκλώσιμα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης χωρίς να χρειάζεται διαλογή, η οποία γίνεται στα εργοστάσια ανακύκλωσης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι υπάρχουν αναπτυγμένα συστήματα μεταφοράς και υποδομές διαλογής και ανακύκλωσης.

Ωστόσο, ακόμη και οι υποδομές να υπάρχουν, η ανακύκλωση παρουσιάζει μια μεγάλη πρόκληση καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των αντικειμένων που συλλέγονται είναι μολυσμένα. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ξεπλένουν τα βάζα και τα δοχεία πριν τα ρίξουν στους κάδους, με αποτέλεσμα χρησιμοποιημένα βάζα, κουτιά και σακούλες να έχουν τρόφιμα και άλλα υπολείμματα.

Τα απόβλητα τροφίμων δεν είναι ο μόνος ρύπος που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες, οι τοπικές αρχές και οι εθνικές κυβερνήσεις. Άλλα οικιακά απόβλητα όπως πάνες, μάσκες, φελιζόλ, λερωμένες πετσέτες ακόμη και υποδήματα δυσχεραίνουν τη διαδικασία.

Η ανάγκη βελτίωσης της ανακύκλωσης καθίσταται επιτακτική λόγω του νέου ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου και της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία. Σε πολλά κράτη βρίσκονται σε εξέλιξη εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών για τη σωστή ανακύκλωση ενώ συντελείται εκτεταμένη προσπάθεια για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού, δημόσιου τομέα και καταναλωτών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία το ποσοστό ανακύκλωσης φθάνει το 21% και της ταφής το 78% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 46% και 24% αντίστοιχα. Ο ευρωπαϊκός στόχος για το 2035 προβλέπει ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης 65% και μέγιστο ποσοστό ταφής 10%.

Προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των υποδομών αναμένεται να λειτουργήσουν και οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ για την Ελλάδα για τις δύο προγραμματικές περιόδους (2014-2020 και 2021-2027) ανέρχονται σε περίπου 1,5 δις για τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων (800 εκατ. για την πρώτη περίοδο και 750 εκατ. για την δεύτερη).

Όπως έχουν αναφέρει εκπρόσωποι θεσμικών φορέων αλλά και της αγοράς, στην περαιτέρω ανάπτυξη της διαδικασίας θα συντελέσουν το νέο μοντέλο μονάδων ανάκτησης ανακύκλωσης (αναβάθμιση μονάδων, χωριστή συλλογή, παραγωγή δευτερογενούς πρώτης ύλης), η ενίσχυση του ρόλου των πρωταγωνιστών (δήμο, ΦΟΣΔΑ), τα ρεαλιστικά Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και η ύπαρξη δεσμευτικών υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομάκης (ΕΕΑΑ): Πρόκληση για την ανακύκλωση τα 22 εκατ. ευρώ από την

Η άστοχη ανακύκλωση δηλητηριάζει την κυκλική οικονομία

Πρόοδος στην ανακύκλωση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider