Σδούκου: Εθνική στρατηγική 30 μέτρων για το υδρογόνο – Σημαντικές οι κρατικές ενισχύσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σδούκου: Εθνική στρατηγική 30 μέτρων για το υδρογόνο – Σημαντικές οι κρατικές ενισχύσεις
Στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο και αναμένεται να βγει σε διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την Παρασκευή στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο και αναμένεται να βγει σε διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Έχουμε αναπτύξει τρεις διακριτές φάσεις στο ελληνικό σχέδιο. Η πρώτη φάση αφορά στην περίοδο 2022-2027, μια περίοδος όπου θα υπάρχει αβεβαιότητα και υψηλό κόστος στη χώρα ενώ δεν θα υπάρχουν υποδομές. Σε αυτό το διάστημα θα χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις για να αναπτυχθούν οι υποδομές υδρογόνου. Η δεύτερη φάση αφορά στο διάστημα 2027-2030 όπου θα αρχίσουν να υλοποιούνται πιλοτικά έργα στη χώρα με το ρόλο του κράτους να παραμένει κομβικός με έμφαση στα κίνητρα (φορολογικά και ενισχύσεις) αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η τρίτη φάση αφορά στο διάστημα 2027-2030 όπου θα δούμε τις κρατικές ενισχύσεις και τα κίνητρα να υποχωρούν γιατί τότε η αγορά του υδρογόνου θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε η κ. Σδούκου.
Η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο περιλαμβάνει πάνω από 30 μέτρα τα οποία αφορούν στην παραγωγή και διανομή υδρογόνου και ανανεώσιμου αερίου, στη χρήση υδρογόνου και βιοαερίου, στο θεσμικό πλαίσιο (το οποίο δεν υπάρχει και πρέπει να διαμορφωθεί), στην έρευνα και την καινοτομία ενώ ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν είναι και η διεθνής και γεωπολιτική διάσταση, όπως επεσήμανε η γ.γ. του ΥΠΕΝ.

«Το υδρογόνο θα δημιουργήσει μεγάλη προοπτική στη χώρα μας, θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας», υπογράμμισε η κ. Σδούκου, ωστόσο όπως ανέφερε, αν και είναι το καύσιμο του μέλλοντος, «οι τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε το βραχυπρόθεσμο σχέδιο και να λάβουμε μέτρα για τα θέματα ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μας».

Ελκυστική επιλογή για τις εταιρείες το πράσινο υδρογόνο

Το πράσινο υδρογόνο θα είναι μια ελκυστική επιλογή για εταιρείες, το κόστος ηλεκτρόλυσης θα μειώνεται διαρκώς, σημείωσε η κ. Σδούκου ενώ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή στρατηγική, σημείωσε ότι από το 2030 και μετά θα χρησιμοποιείται σε όλους τους κλάδους σε μεγαλύτερη κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται σωρευτικές επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες υπολογίζονται στα 180-470 δις μέχρι το 2050 και στο υδρογόνο ορυκτής προέλευσης χαμηλών εκπομπών στα 3-18 δις.

«Σχεδόν όλα τα κράτη εκπονούν δικά τους εθνικά σχέδια για το υδρογόνο. Πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. Η ΕΕ, στο RepowerEu έχει θέσει το υδρογόνο ψηλά στην ατζέντα, στόχος είναι να διπλασιαστεί η διείσδυση από 40 γιγαβάτ στα 80 μέχρι το 2030 και θα αναπτύξει τον λεγόμενο επιταχυντή του υδρογόνου με στόχο να υπάρχουν ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις», ανέφερε η κ. Σδούκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, αναμένονται επιπλέον 15 εκατ. τόνοι πράσινου υδρογόνου πέρα από τα 5,6 εκατ. τόνους που προβλέπονται ούτως ή άλλως από το Fit for 55, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν 25-50 δις bcm του εισαγόμενου φυσικού αερίου μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της με 10 εκατ. εισαγωγές από αλλού και 5 εκατ. παραγόμενου υδρογόνου στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζημαρκάκης στο Insider.gr: Οι συγκυρίες επιβάλουν στρατηγική επιτάχυνσης προς μια οικονομία υδρογόνου

Σημαντικό βήμα στην αξιοποίηση του υδρογόνου ως καύσιμο των αυτοκινήτων

ΕΕ: Kοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

gazzetta
gazzetta reader insider insider