Επιχειρήσεις: Κύμα φυγής από τη Ρωσία – Θέμα συνείδησης προτάσσουν οι διεθνείς όμιλοι

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρήσεις: Κύμα φυγής από τη Ρωσία – Θέμα συνείδησης προτάσσουν οι διεθνείς όμιλοι
Οι εθνικές κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις στους πολυεθνικούς ομίλους να αποχωρήσουν, οι stakeholders πιέζουν τις τράπεζες, ενώ πλέον και οι ίδιες οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Η λίστα των πολυεθνικών που φεύγουν από τη Ρωσία.

Με εισιτήριο χωρίς επιστροφή αποχωρούν διεθνείς όμιλοι από τη Ρωσία επικαλούμενοι την επιχειρηματική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και θέματα ηθικής καθώς αρνούνται να συνεχίσουν να επενδύουν και να δραστηριοποιούνται σε μία χώρα που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εθνικές κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις στους πολυεθνικούς ομίλους να αποχωρήσουν (η Μεγάλη Βρετανία πίεσε την BP να πουλήσει το μερίδιό της στη ρωσική Rosneft, η κυβέρνηση της Νορβηγίας απαίτησε πάγωμα και εκποίηση της συμμετοχής του Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων), οι stakeholders πιέζουν τις τράπεζες να αποχωρήσουν ενώ πλέον και οι ίδιες οι επιχειρήσεις λαμβάνουν εσπευσμένα την απόφαση να αποχωρήσουν από τα ρωσικά εδάφη.

Στις τελευταίες αποχωρήσεις εντάσσονται η McDonald’s, η Coca-Cola και η Starbucks οι οποίες διακόπτουν προσωρινά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία εν μέσω εντεινόμενων αντιδράσεων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Μάλιστα, τα McDonald's και η Starbucks δεσμεύθηκαν να εξακολουθήσουν να καταβάλουν μισθούς παρά το πάγωμα των δραστηριοτήτων τους.

Οι γνωστές μάρκες, οι οποίες θεωρούνται σε όλο τον κόσμο ως το έμβλημα του αμερικανικού καπιταλισμού, ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους το απόγευμα της Τρίτης, ενώνοντας τη φωνή τους εκατοντάδες άλλες παγκόσμιες εταιρείες που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Η Yum Brands έκλεισε προσωρινά τα εστιατόρια της KFC που κατέχει στη Ρωσία και είπε ότι πλησιάζει σε συμφωνία να αναστείλει τις δραστηριότητες της Pizza Hut. Η εταιρεία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα σταματήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη εστιατορίων στη Ρωσία και θα διοχετεύσει όλα τα κέρδη από εκεί σε ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Η Paypal ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες στη χώρα σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να «εκτιμήσει εύλογα τη συνολική πιθανή οικονομική επίδραση που μπορεί να προκύψει τελικά από αυτήν την κατάσταση».

Η μονάδα υπολογιστών cloud της Amazon ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται νέους πελάτες στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας. Η εταιρεία είπε ότι η μονάδα της Amazon Web Services δεν έχει κέντρα δεδομένων, υποδομή ή γραφεία στη Ρωσία και ότι ακολουθεί μια μακροχρόνια πολιτική να μην συνεργάζεται με τη ρωσική κυβέρνηση. Επίσης, σταματήσε να επιτρέπει νέες εγγραφές για το AWS στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Rolex, η μεγαλύτερη ελβετική μάρκα πολυτελών ρολογιών, θα σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία, ενώνοντας τη φωνή της με τους ομίλους Swatch Group και Richemont. Τα μόνα ρολόγια Rolex που πωλούνται επί του παρόντος στη Ρωσία είναι από ανεξάρτητους και ιδιόκτητους τοπικούς λιανοπωλητές οι οποίοι διαθέτουν απόθεμα που παραδόθηκε πριν από την εισβολή, είπε η εταιρεία.

Η PepsiCo δήλωσε ότι θα αναστείλει τις πωλήσεις αναψυκτικών στη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να πουλά καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, όπως γάλα και βρεφική φόρμουλα.

Ορισμένες εταιρείες κατήγγειλαν ταυτόχρονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ τόνισαν ότι δεν θέλουν να παραμελήσουν τις βασικές ανάγκες των καταναλωτών στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της κυβέρνησής τους.

Το κύμα αποχωρήσεων αυτής της εβδομάδας ακολουθεί προηγούμενες ανακοινώσεις εταιρειών όπως η Nike και η Apple ύστερα από παρουσία δεκαετιών στη Ρωσία.

Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν: Η λίστα

Ο καθηγητής του Yale, Jeffrey Sonnenfeld, συνέταξε μια λίστα με μεγάλες δυτικές εταιρείες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία καθώς και με επιχειρήσεις που αποχωρούν ενώ μιλώντας στο CNBC επικρότησε τις αποφάσεις πολλών μεγάλων αμερικανικών εμπορικών σημάτων να διακόψουν τις δραστηριότητές τους σε αυτή τη χώρα λόγω του πολέμου της κυβέρνησής της κατά της Ουκρανίας.

«Αισθάνομαι πολύ καλά για αυτό!», ανέφερε αφότου άκουσε την είδηση ότι τα McDonald's, Starbucks και Coca-Cola σταματούσαν τη λειτουργία τους στη Ρωσία.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Washington Post απαρίθμησε 290 εταιρείες που έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή θα αναστείλουν ή θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί ενώ απαριθμεί και εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Πούτιν «πυροβολεί» τις επενδύσεις ESG

ESG: Διχασμένη η παγκόσμια αγορά για τις επενδύσεις σε Ρωσία και Κίνα

Βηματισμό αναζητά η Coca-Cola HBC μετά την απόφαση της μητρικής για αναστολή δραστηριοτήτων στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider