Norges Bank: Οι βαθμολογίες ESG βοηθούν ελάχιστα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Norges Bank: Οι βαθμολογίες ESG βοηθούν ελάχιστα
Δύσπιστα τα επενδυτικά funds απέναντι στις αξιολογήσεις ESG.

Ο μεγαλύτερος κάτοχος μετοχών στον κόσμο τείνει να μην εξετάζει τα στοιχεία που παρέχονται από τις εταιρείες αξιολόγησης ESG και λέει ότι μόνο εξετάζοντας σε βάθος τα δεδομένα βρίσκει τελικά τις πληροφορίες που χρειάζονται για τις αποφάσεις χαρτοφυλακίου.

«Πολύ σπάνια, έως ποτέ, χρησιμοποιούμε τα στοιχεία αξιολόγησης», δήλωσε ο Patrick du Plessis, παγκόσμιος επικεφαλής παρακολούθησης κινδύνων στη Norges Bank Investment Management.

Η NBIM, το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, το οποίο διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κρατά τελικά μια πιο σκληρή στάση σχετικά με την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με το ESG. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο προεπιλογής, το ταμείο θα αποκλείσει μετοχές αναφοράς που διαφορετικά θα είχαν εισέλθει στο χαρτοφυλάκιό του, βάσει μιας σειράς δοκιμών ESG.

Η νέα προσέγγιση του νορβηγικού επενδυτικού ταμείου στις επενδύσεις ESG, η οποία υποστηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία, είχε ήδη ως αποτέλεσμα εννέα εταιρείες αναφοράς να χαρακτηριστούν ακατάλληλες για είσοδο στο χαρτοφυλάκιό του. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις σχεδόν 370 αποεπενδύσεις που σχετίζονται με το ESG από το 2012. Το ταμείο δεν κατονομάζει μετοχές που έχουν εξαλειφθεί ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ελέγχου, αλλά θα παρέχει τακτικές ενημερώσεις για τα ποσοτικά στοιχεία.

Όταν αποφασίζει ποιες μετοχές θα αποφύγει, το ταμείο εξετάζει τα πάντα, από τη χρήση του νερού μέχρι τη βιοποικιλότητα και τα δικαιώματα των παιδιών. Οι αξιολογήσεις ESG μπαίνουν στην εξίσωση μόνο με τη μορφή των ακατέργαστων δεδομένων πίσω από τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχονται από τις εταιρείες.

«Αυτό που κάνουμε είναι ότι αποσυνθέτουμε» τα δεδομένα αξιολογήσεων του ESG, είπε ο du Plessis σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Οι εταιρείες αξιολόγησης ESG έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά κατευθύνονται σε βιώσιμες επενδυτικές στρατηγικές. Στους παρόχους συμπεριλαμβανόνται οι ISS ESG, S&P Global, Sustainalytics και MSCI. Το Bloomberg LP, η μητρική του Bloomberg News, παρέχει επίσης αξιολογήσεις ESG. Σε αντίθεση με τους αντίστοιχους αξιολογητές πιστοληπτικής ικανότητας, οι αξιολογητές ESG δεν ελέγχονται.

Η MSCI λέει ότι οι βαθμοί ESG της είναι «σχεδιασμένοι για να μετρούν την ανθεκτικότητα μιας εταιρείας σε μακροπρόθεσμους, σημαντικούς περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης κινδύνους της βιομηχανίας».

Οι εταιρείες αξιολόγησης, όπως η ISS ESG, δήλωσαν ότι θα καλωσόριζαν τη διαφάνεια που θα επιφέρουν οι κανονισμοί, αλλά λένε επίσης ότι δεν θέλουν να δουν βήματα που θα παραβίαζαν την ανεξαρτησία τους.

Ο Du Plessis λέει ότι οι επενδυτές που χρησιμοποιούν βαθμολογίες αξιολόγησης ESG πρέπει να καταλάβουν με τι έχουν να κάνουν ενώ επεσήμανε ότι επί του παρόντος, πολλοί δεν χρησιμοποιούν σωστά τις αξιολογήσεις.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider