Η Ολλανδία φοβάται μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας πολύ χειρότερη από το προβλεπόμενο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ολλανδία φοβάται μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας πολύ χειρότερη από το προβλεπόμενο
Με σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους της κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Το ύψος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών, έως τα δύο μέτρα έως το 2100, προειδοποίησε σήμερα το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, μιας χώρας ευάλωτης από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Οι προβλέψεις δείχνουν μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας σημαντικότερη σε σύγκριση με το παρελθόν», επισημαίνει σε μια έκθεση το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI), λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP26 στη Σκωτία.

Με σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους της κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης μία από τους μεγαλύτερους ρυπαντές ανά κάτοικο στην Ευρώπη.

«Εάν δεν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η στάθμη της θάλασσας στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,2 μέτρο προς το 2100 σε σύγκριση με τις αρχές του αιώνα» και δύο μέτρα, εάν η τήξη του παγοκαλύμματος στο Νότιο Πόλο επιταχυνθεί, συμπλήρωσε το KNMI.

Για πρώτη φορά, το όριο των 2 μέτρων δεν αποκλείεται από τις προβλέψεις, υπογραμμίζει το Γραφείο Υδάτων της Ολλανδίας, που επλήγη, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, από πλημμύρες τον Ιούλιο.

«Η εποχή όπου μπορούσαμε να ελέγχουμε το νερό, τη γη και το έδαφος, όπως επιθυμούμε, έχει παρέλθει», δήλωσε ο Ρογκιέρ φαν ντε Σάντε, πρόεδρος του Γραφείου, μιας κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του νερού.

«Δραστικές επιλογές είναι απαραίτητες στον χωροταξικό σχεδιασμό στην Ολλανδία» για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που πρέπει να αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε.

Η έκθεση του KNMI βασίζεται στην τελευταία έκθεση της GIEC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή- Αύγουστος 2021) και σε δικές του μελέτες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider