Μητσοτάκης: Σύνθετο πρόβλημα η αύξηση των τιμών στην ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Σύνθετο πρόβλημα η αύξηση των τιμών στην ενέργεια
«Έχουμε λάβει μέτρα για να μετριάσουμε τις συνέπειες των υψηλών τιμών», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με πολλούς παράγοντες ενώ η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου δεν διευκολύνει τη συζήτηση για τους στόχους του πακέτου «Fit For 55» σε πολιτικό επίπεδο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο 1st Athens ESG Summit που διοργανώνει η Καθημερινή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2030 αλλά εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος των τιμών του φυσικού αερίου στους καταναλωτές καθιστά δύσκολη τη συζήτηση σε πολιτικό και διακρατικό επίπεδο.

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική απολιγνιτοποίησης της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απόφαση της παύσης των λιγνιτικών μονάδων λήφθηκε το Σεπτέμβριου του 2019, πριν από την εμφάνιση του COVID-19 και τόνισε ότι, παρά τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, είναι ανάγκη να παραμείνουμε σε αυτή την τροχιά προκειμένου να συμπλεύσει η χώρα με τους στόχους της ΕΕ.

«Πολλές χώρες εξαρτώνται από το λιγνίτη αλλά για να απομακρυνθούμε από αυτόν πρέπει να πεισθούν οι κοινωνίες για το μέλλον τους στην μετα λιγνιτική εποχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου δεν θα μεταφραστεί σε αύξηση της τιμής του ρεύματος.

«Έχουμε λάβει μέτρα για να μετριάσουμε τις συνέπειες των υψηλών τιμών αλλά πρέπει να είμαστε επιθετικοί για την επίτευξη των στόχων γα το 55%», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προς αυτή την κατεύθυνση, το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ που θα υποβληθεί στην Κομισιόν θα περιέχει πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το 2030.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η απάντηση σε αυτό σχετίζεται με πολλούς παράγοντες όπως είναι η αύξηση της ζήτησης, η αύξηση των τιμών και τα προβλήματα εφοδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται η σημασία της διαφοροποίησης του εφοδιασμού και η συμβολή της συνεργασίας της Ελλάδας με άλλα κράτη της Μεσογείου, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στο East Mediterranean Gas Forum με τη συνεργασία της Ελλάδας και των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για την διασφάλιση μιας νέας οδού για το φυσικό αέριο.

Ελληνική πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ναυτιλία

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλλει επιστολή στην Κομισιόν ώστε οι Έλληνες πλοιοκτήτες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της χρηματοδότησης των νέων τεχνολογιών και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ερευνών και ενός fund που θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση σχετικών δράσεων.

Διακρατική συνεργασία για τη μείωση της υπεραλίευσης

Ο αλιευτικός κλάδος αποτελεί έναν ακόμη νευραλγικό τομέα και η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη λήψη μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Aυτά αφορούν στην ιχθυοκαλλιέργεια και η δημιουργία υποδομών οι οποίες ωστόσο θα συνυπάρχουν με άλλες δραστηριότητες όπως είναι ο Τουρισμός. Στο ίδιο πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί και πρόγραμμα για τον ορισμό ζωνών αλίευσης με στόχο να αρχίσει να υλοποιείται σε πρώτη φάση στην Αδριατική. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει και συνεργασία με την Τουρκία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των υπεράκτιων αιολικών τα οποία σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια και το κατάλληλο θεσμικό και νομικό πλαίσιο (το οποίο ολοκληρώνεται) θα συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider