Μοντέλο για τα κλιματικά stress test προτείνει η Fed της Νέας Υόρκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοντέλο για τα κλιματικά stress test προτείνει η Fed της Νέας Υόρκης
Μοντέλο για κλιματικά stress test μεγάλων τραπεζών προτείνει σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα η Fed της Νέας Υόρκης.

Ένα μοντέλο για κλιματικά stress test μεγάλων τραπεζών προτείνει σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα η Fed της Νέας Υόρκης, ανοίγοντας έτσι περαιτέρω το δρόμο για την μοντελοποίηση της αξιολόγησης των κλιματικών κινδύνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από έναν οικονομολόγο της Fed της Νέας Υόρκης και ακόμη συγγραφείς, αποτελεί ένα "σημαντικό βήμα" προς την επίσημη δοκιμή ακραίων καταστάσεων του κλάδου για τους κλιματικούς κινδύνους, έγραψαν αναλυτές της τράπεζας, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Το κείμενο καθορίζει μια διαδικασία για τον προσδιορισμό περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιο μιας τράπεζας που είναι ευάλωτα σε κραδασμούς που σχετίζονται με το κλίμα και στη συνέχεια υπολογίζει το αναμενόμενο έλλειμμα κεφαλαίου που προκύπτει από μία δοκιμασία αντοχής. Για τη μελέτη τους, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας του 2020 και στη συνέχεια εφάρμοσαν το μοντέλο τους στις 27 μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% των δανείων που χορηγούνται σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Η ανάλυση εκτίμησε ότι τα ελλείμματα κεφαλαίου ήταν, για ορισμένες τράπεζες, "οικονομικά σημαντικά".

H Μorgan Stanley επεσήμανε ότι η μελέτη δεν είχε άμεσες επιπτώσεις στην πολιτική που εφαρμόζεται, το χαρακτήρισε ως "ένα σημαντικό βήμα καθώς η Fed κινείται προς τον επίσημο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών τομέων για κλιματικούς κινδύνους".

Αναφερόμενοι στην αξιοποίηση της μελέτης, οι αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν σχετικά: «Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι συστηματικός και δεν περιέχεται σε μια μεμονωμένη οντότητα, γεγονός που ενισχύει την εντολή της Fed να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο ως τραπεζικός ρυθμιστής. Αναμένουμε από τη Fed να εφαρμόσει κλιματικά stress test μεταξύ 2023-2025».

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αντιστάθηκαν στην ιδέα της ενσωμάτωσης των τεστ που σχετίζονται με το κλίμα στα ετήσια stress test των μεγαλύτερων τραπεζών, τα οποία συνδέονται με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε τον Ιούνιο ότι βλέπει την «ανάλυση σεναρίων για το κλίμα» ως έναν τομέα αναδυόμενων μελετών.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider