Χρηματοδοτήσεις για τους νέους που θα ασχοληθούν με την βιώσιμη αλιεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματοδοτήσεις για τους νέους που θα ασχοληθούν με την βιώσιμη αλιεία
psarades
Χρηματοδοτικά κίνητρα για τους νέους κάτω των 40 ετών.

Σημαντικούς πόρους από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) θα έχουν στη διάθεσή τους οι νέοι κάτω των 40 ετών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αλιευτικές κοινότητες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Το σχετικό πρόγραμμα εγκρίθηκε πριν από δύο ημέρες και αφορά σε πόρους ύψους 6,1 δις (ποσόν ελαφρώς χαμηλότερο από τα 6,4 δις που είχαν εγκριθεί για το διάστημα 2014-2020) οι οποίοι θα διοχετευθούν στα ευρωπαϊκά κράτη με στόχο τη στήριξη της δραστηριότητας των νέων αλιέων, της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας και της δραστηριότητας στις αποκεντρωμένες περιοχές καθώς και όσων παύουν τη δραστηριότητά τους και παροπλίζουν τα σκάφη τους αλλά και της ενίσχυση της ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας και της ενεργειακής απόδοσης.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να ενταχθούν νεότερα άτομα σε αλιευτικές κοινότητες, όπου η ηλικία των εργαζομένων είναι κατά μέσο όρο άνω των 50 ετών, το νέο ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την ολική ή μερική αγορά (τουλάχιστον 33%) του πρώτου σκάφους από αλιείς ηλικίας κάτω των 40 ετών που διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή πείρα ή έχουν αποκτήσει ισοδύναμο τίτλο επαγγελματικής κατάρτισης.

Η ενίσχυση αυτή αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία και για τους Έλληνες αλιείς αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, η αλιεία αποτελεί βασικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας καθώς 24.000 ψαράδες ζουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα το 96,4% είναι μικροί παράκτιοι αλιείς. Ωστόσο, το 93% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου, είναι υπεραλιευμένα, δηλαδή ψαρεύονται με ρυθμό μεγαλύτερο απ'ό,τι αναπαράγονται.

Μάλιστα, αρχαιοζωολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα είδη των ψαριών που αλιεύονταν από τους ψαράδες του Αιγαίου 10.000 χρόνια πριν, είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με τα είδη που αποτελούν στόχο για τους παράκτιους αλιείς έως σήμερα.

Η Μεσόγειος θεωρείται μία από τις πλέον υπεραλιευμένες θάλασσες στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, περισσότερο από το 65% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου βρίσκονται εκτός των ασφαλών βιολογικών ορίων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, οι εκφορτώσεις στη Μεσόγειο έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 10 χρόνια. Παρόλο που τα διαθέσιμα δεδομένα για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων και των εκφορτώσεων για τις ελληνικές θάλασσες είναι περιορισμένα, έρευνα του Αρχιπελάγους στο ανατολικό Αιγαίο κατέγραψε μεταξύ του 2009 και του 2011, δραστική μείωση των εκφορτώσεων της παράκτιας αλιείας που ξεπερνούσε το 50%.

Το αποτέλεσμα των δεκαετιών λαθεμένων εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών στον κλάδο της αλιείας, είναι σήμερα οι αλιείς να χρησιμοποιούν ολοένα μεγαλύτερα και πιο γρήγορα σκάφη, να μεταχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό βελτιωμένες μεθόδους και τεχνολογία, για να αλιεύουν ολοένα και λιγότερα ψάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες δράσεις που χρηματοδοτούνται στοχεύον ακριβώς σε μέτρα τα οποία θα περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της υπεραλίευσης στις θάλασσες της Μεσογείου και στις ελληνικές ακτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider