«Χαλαρές» οι δεσμεύσεις για τα πράσινα οχήματα από την G7

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαλαρές» οι δεσμεύσεις για τα πράσινα οχήματα από την G7
Στο πλαίσιο των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, οι ηγέτες της G7 στοχεύουν μέχρι το 2030 να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Χαλαρές δεσμεύσεις ως προς την πολιτική της προώθησης των «πράσινων» οχημάτων υιοθέτησε η Σύνοδος των G7 την Κυριακή κατά τη συνεδρία με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, οι ηγέτες της G7 στοχεύουν μέχρι το 2030 να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές αερίων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για να το επιτύχουν αυτό δεσμεύονται για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως είναι η σταδιακή κατάργηση των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, ο καθολικός τερματισμός της χρήσης άνθρακα το συντομότερο δυνατόν αλλά και η άμεση παύση της οικονομικής στήριξης για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, η ομάδα των επτά κρατών, απέφυγε να ανακοινώσει συγκεκριμένα σχέδια και στόχους για να διασφαλίσει ότι τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα που θα πωλούνται θα είναι πιο πράσινα και περιορίστηκε στην ανακοίνωση των προθέσεών της να επιταχύνει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η τελευταία ανακοίνωση του μπλοκ την Κυριακή περιλαμβάνει κάποιες κατευθύνσεις οι οποίες είναι πιο χαλαρές σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για την ηλεκτροδότηση του τομέα των μεταφορών, αλλά δεν έθεσε σταθερές ημερομηνίες-στόχους.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα απαιτήσει δραματική αύξηση του ρυθμού της παγκόσμιας απανθρακοποίησης του τομέα των οδικών μεταφορών κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας αλλά και μετά από το τέλος αυτής», έγραψαν οι ηγέτες και σημείωσαν ότι δεσμεύονται να επιταχύνουν τη μετάβαση και να προωθήσουν τα οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Η εξέλιξη αυτή «διαβάζεται» ως ένας προφανής συμβιβασμός από την πλευρά των κρατών καθώς πολλά από αυτά διαθέτουν ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνόδους κορυφής των G7 έχουν μεγάλη βαρύτητα καθώς καθορίζουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις και κάποιες φορές επηρεάζουν και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε άλλα διεθνή φόρα με αποκορύφωμα τη γνωστή ως COP26, που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στην Γλασκόβη της Σκωτίας.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider