Πρωτοποριακές μέθοδοι για να σωθεί το πευκοδάσος της Σαμοθράκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτοποριακές μέθοδοι για να σωθεί το πευκοδάσος της Σαμοθράκης
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται προστασία πευκοδάσους με βιολογικό τρόπο.

Με μια καινοτόμο προσέγγιση επιχειρεί να σώσει το δημοτικό πευκοδάσος της Σαμοθράκης, το οποίο κινδυνεύει από τα φλοιοφάγα εντόμα, ο Δήμος του νησιού σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και τον οργανισμό ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Τα δέντρα προσβάλλονται από τα έντομα της υπο-οικογένειας των Scolytinae (είναι τα ίδια ζωύφια που έχουν προσβάλει και το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλα πευκοδάση). Τα συγκεκριμένα έντομα βρίσκονται σε δραστηριότητα την περίοδο από τα μέσα Απριλίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου και μέσω του προγράμματος επιχειρείται ουσιαστικά ένα δευτερογενές «χτύπημα» καθώς τα πεύκα εξασθενούν από άλλες αιτίες και ακολούθως προσβάλλονται από φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα, τα οποία προκαλούν νέκρωση των πεύκων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ελέγχου του πληθυσμού των φλοιοφάγων εντόμων είναι πιλοτικό και κάνει χρήση παγίδων οι οποίες φέρουν ουσίες που περιέχουν φερομόνη ώστε να τα προσελκύουν προκειμένου να τα εξοντώσουν. Οι συγκεκριμένες παγίδες εφαρμόζονται σε όλη την έκταση των 450 στρεμμάτων του πευκοδάσους. Πρόκειται για φερομονικές παγίδες εντόμων και στόχος είναι η εξάλειψη του πληθυσμούς τους δίχως χρήση χημικών ουσιών.

Οι παγίδες ήδη τοποθετήθηκαν τον περασμένο μήνα και θα συλλεγούν τον χειμώνα προκειμένου να επανατοποθετηθουν τον ερχόμενο Απρίλιο. Ωστόσο, κάθε μήνα θα αντικαθίστανται οι προσελκυστικές ουσίες, θα συλλέγονται τα έντομα που έχουν παγιδευτεί και θα αποστέλλονται στους επιστήμονες του ΕΛΓΟ Δήμητρα, για να αναγνωρίζονται τα είδη και να καταγράφονται προκειμένου αφενός να υπάρχει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη αποτύπωση του προβλήματος και των συγκεντρώσεων των φλοιοφάγων εντόμων και αφετέρου να παγιδεύονται μαζικά οι εισβολείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρόμοιο πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα, και αποτελεί καινοτόμα προσέγγιση στην αντιμετώπιση των φλοιοφάγων εντόμων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα η προστασία του πευκοδάσους με βιολογικό τρόπο καταπολέμησης είναι εφικτή. Όσον αφορά στις αιτίες του υπερπληθυσμού τους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επικράτησή τους ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, όσον αφορά σε δάση που υπέστησαν τεχνητές αναδασώσεις, τα νέα πεύκα, κυρίως ξενικών ειδών, δεν είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της χώρας μας και προσβάλλονται ευκολότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα φυσικά πευκοδάση οι προσβολές και οι καταστροφές από αντίστοιχους εισβολείς είναι λιγότερες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider