Τον πιο «σύντομο» δρόμο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος επιλέγουν οι εταιρείες κολοσσοί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον πιο «σύντομο» δρόμο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος επιλέγουν οι εταιρείες κολοσσοί
Ακόμη και οι σκεπτικιστές της αγοράς υιοθετούν φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υπάρξει δύσπιστες απέναντι στην προσαρμογή των επιχειρησιακών τους πλάνων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής υιοθετούν τελικά τους πλέον φιλόδοξους στόχους μεταθέτοντας νωρίτερα χρονικά τους στόχους για μηδενικές εκπομπές.

Κορυφαία στελέχη, φορείς χάραξης πολιτικής και επενδυτές κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής Bloomberg Green έδειξαν αποφασισμένοι να επισπεύσουν αλλά και να ελέγξουν τον τρόπο που προσαρμόζεται η αγορά.

Στο συνέδριο που ξεκίνησε τη Δευτέρα με ομιλητές με επικεφαλής τον ιδρυτή του Bloomberg LP, Michael R. Bloomberg και τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore, ο οποίος δήλωσε ότι ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και φτάνει σε «πολιτικό σημείο εκκίνησης αυτή τη στιγμή» επικράτησε η άποψη ότι απαιτείται κοινή δράση με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Για τον κολοσσό των καταναλωτικών αγαθών, την Unilever Plc, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές, η επίτευξη του στόχου για το 2050 αποτελεί μια κοινή προσπάθεια. «Η κλιματική κρίση δεν περιμένει και δεν γνωρίζει όρια, οπότε είτε κερδίζουμε όλοι μαζί είτε χάνουμε», ανέφερε ο Marc Engel, επικεφαλής της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η επιχείρηση σκοπεύει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2039 και αναφέρει ότι το 2050 που έχει τεθεί ως ορόσημο πρέπει να θεωρείται deadline και όχι ημερομηνία «στόχος».

«Η σημασία του 2039 είναι πραγματικά μια απάντηση στον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Engel. «Αντιμετωπίζουμε το 2050 ως προθεσμία και όχι ως στόχο». Και συνεχίζει εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν θα μπορούν όλες οι εταιρείες να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές στο μηδέν έως το 2050, οπότε αν ορισμένες μπορούν να φτάσουν εκεί νωρίτερα, αυτό θα τους βοηθήσει όλους.

«Κάθε εταιρεία πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα και θα πρέπει να αναλάβει δράση αμέσως, δήλωσε η Mindy Lubber, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΜΚΟ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Ceres.

«Οι εταιρείες μπορεί να λένε ότι θα δεσμευθούν (να επιτύχουν τους στόχους) τον επόμενο χρόνο ή μέχρι το 2050. Αυτό ακούγεται υπέροχο, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει το 2043, πρέπει να έχει βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο σύνολο στόχων », δήλωσε. «Δεν πρόκειται μόνο για τολμηρές, φιλόδοξες , μακροπρόθεσμες λύσεις που μπορεί να μην συμβούν ποτέ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με greenwashing.

Για να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας στην απανθρακοποίηση απαιτούνται σαφή μηνύματα από την κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο Jim Fitterling, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας χημικών προϊόντων Dow Inc.

«Θα πρέπει να υπάρχει μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με κάποιες αποδεκτές πολιτικές όσον αφορά στην τιμή άνθρακα η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν την αγορά για να επιταχυνθεί αυτή η μετάβαση και δεν θα πρέπει η αγορά να πνίγεται από υπερβολικούς κανονισμούς οι οποίοι οδηγούν πραγματικά στην αντίθετη κατεύθυνση», εκτιμά ο Fitterling.

Όπως σημείωσε, η Dow έχει επενδύσει σε πιλοτικά έργα για την τεχνολογία μείωσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του μπλε υδρογόνου. Ωστόσο, είπε ότι η εταιρεία απέκρουσε σημαντικές κεφαλαιακές δεσμεύσεις μέχρι να είχε καλύτερη αίσθηση για το αν η κυβέρνηση θα τις υποστήριζε είτε μέσω μιας τιμής άνθρακα είτε ενός φόρου άνθρακα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι απαιτούνται διαβεβαιώσεις ότι εάν εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα επιστρέψουν ως επενδύσεις στις υποδομές και τις και όχι μόνο στα ταμεία της κυβέρνησης.

Ως προς την τιμή άνθρακα, ο Fitterling είπε ότι αν υπήρχε τιμή, αυτή θα έπρεπε να είναι διεθνής αλλιώς θα παρέλυε και την Αμερική και την Ευρώπη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα μπορούσαν να καταστούν μη ανταγωνιστικές όσον αφορά στον κατασκευαστικό κλάδο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επενδύσεις του στην Κίνα, την Ινδία, μέρη που βασίζονται στον άνθρακα και άλλες μορφές ενέργειας οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου », είπε.

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο εδώ και καιρό έχει εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες της για το κλίμα. Στην εκδήλωση του Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Laurence Douglas Fink επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και σημείωσε ότι «τους τελευταίους 12 μήνες, μας αποδόθηκαν 527 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε η φωνή μας αντηχεί στους πελάτες μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η βιομηχανία τσιπ φλερτάρει με ένα γιγαντιαίο αποτύπωμα άνθρακα

Alumil: Επενδύσεις εκατομμυρίων για τη μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα

Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα: Από τις διεθνείς πολιτικές στην ατομική ευθύνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider