Tip of the Day

Πώς επηρεάζει το ESG τα επιχειρηματικά deals

03-02-2025 | 09:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς επηρεάζει το ESG τα επιχειρηματικά deals
ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το 2024 ήταν μια χρονιά εξελίξεων για το ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια). Οι εταιρείες προσαρμόζονται στα νέα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα για το ESG και η αγορά απαιτεί πλέον απτές αποδείξεις αυτής της προσαρμογής.

Όταν μια εταιρεία προετοιμάζεται για μια πώληση, η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG είναι κρίσιμης σημασίας. Οι παράγοντες ESG όχι μόνο ενισχύουν την ελκυστικότητα της εταιρείας στους πιθανούς αγοραστές, αλλά διασφαλίζουν επίσης τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση με τα εξελισσόμενα ρυθμιστικά πρότυπα. Φυσικά, η συνεχής προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση στον κλάδο. Οι επιχειρήσεις καλούνται να πλοηγηθούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο καθώς και να κατανοήσουν σε τι δίνουν προτεραιότητα οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Το ένα τρίτο των συμφωνιών είναι διασυνοριακές, επομένως οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους κανονισμούς βιωσιμότητας της ΕΕ. Η Οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) απαιτεί από 50.000 εταιρείες να αναφέρουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις, εκτελώντας μια αξιολόγηση διπλής σημαντικότητας (DMA) για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους στη βιωσιμότητα. Ακόμη και αν δεν επηρεάζονται άμεσα από την CSRD ή άλλους κανονισμούς της ΕΕ, όπως η Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα (CS3D), οι επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μεγαλύτερων εταιρειών ενδέχεται να χρειαστεί να συμμορφωθούν. Το CSRD, ενώ προσθέτει απαιτήσεις αναφοράς, βοηθά τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν βασικά θέματα βιωσιμότητας και την αξία τους.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας επηρεάζουν επίσης τους επενδυτές, εστιάζοντας στις εκπομπές ρύπων και επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουν. Η ενημέρωση για βασικούς τομείς μπορεί να προσελκύσει περισσότερους πιθανούς αγοραστές.

Η εστίαση στο κλίμα και το περιβάλλον

Το κλίμα και το περιβάλλον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής ESG κάθε επιχείρησης. Η αναφορά και η κατανόηση των εκπομπών άνθρακα του Πεδίου 1 και 2 είναι πλέον πρότυπο για επιχειρήσεις που προετοιμάζονται για πώληση.

Υπάρχει μια αυξανόμενη προσδοκία για τις επιχειρήσεις να έχουν ένα σαφές, φιλόδοξο καθαρό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ενώ η κατανόηση των κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών ενισχύει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Ανάλογα με την επιχείρηση, μπορεί επίσης να απαιτείται να εστιάσουν σε απόβλητα, νερό και υλικά που εξαρτώνται από τη φύση.

Κατανοήστε τι είναι σημαντικό για την επιχείρησή σας

Η ουσιαστικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ESG και τη βιωσιμότητα. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα θέματα ταυτόχρονα, επομένως είναι απαραίτητος ο εντοπισμός βασικών τομέων και η δημιουργία ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, των πελατών, των εργαζομένων, των παρόχων χρηματοδότησης και των επενδυτών, καθοδηγούν τις ενέργειες ESG. Η κατανόηση των προτεραιοτήτων τους βοηθά τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι σημαντικό.

Οι ενδιαφερόμενοι εκτιμούν επίσης ένα καλά υποστηριζόμενο σχέδιο δράσης βιωσιμότητας για συνεχείς βελτιώσεις και δεν ασχολούνται μόνο με τα πεπραγμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους νέους κανονισμούς και την αποτυχία του 2024 να αποτρέψουν τους λανθασμένους ή ψεύτικους ισχυρισμούς, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ολοένα και περισσότερο τα δεδομένα διασφάλισης βιωσιμότητας για να αποτρέψουν το Greenwashing και να διασφαλίσουν την ακρίβεια για τους ενδιαφερόμενους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:23

Wall Street: Ανακατέλαβε τις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:05

Κοντά στα 100 δολάρια παρέμεινε το αργό

22:43

Κατέληξε η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ

21:54

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό

21:43

Ουγγαρία: Η ΥΠΕΞ Ανίτα Όρμπαν επικρίνει τη Ρωσία για τις επιθέσεις drones στην Υπερκαρπαθία

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:23

Allwyn: Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γ.σ.

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας

17:24

Ρωσία: «Η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

17:15

«Πράσινο φως» στην επένδυση παραγωγής γαλλίου από το υπ. Ανάπτυξης