Tip of the Day

Πώς επηρεάζει το ESG τα επιχειρηματικά deals

03-02-2025 | 09:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς επηρεάζει το ESG τα επιχειρηματικά deals
ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το 2024 ήταν μια χρονιά εξελίξεων για το ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια). Οι εταιρείες προσαρμόζονται στα νέα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα για το ESG και η αγορά απαιτεί πλέον απτές αποδείξεις αυτής της προσαρμογής.

Όταν μια εταιρεία προετοιμάζεται για μια πώληση, η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG είναι κρίσιμης σημασίας. Οι παράγοντες ESG όχι μόνο ενισχύουν την ελκυστικότητα της εταιρείας στους πιθανούς αγοραστές, αλλά διασφαλίζουν επίσης τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση με τα εξελισσόμενα ρυθμιστικά πρότυπα. Φυσικά, η συνεχής προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση στον κλάδο. Οι επιχειρήσεις καλούνται να πλοηγηθούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο καθώς και να κατανοήσουν σε τι δίνουν προτεραιότητα οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Το ένα τρίτο των συμφωνιών είναι διασυνοριακές, επομένως οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους κανονισμούς βιωσιμότητας της ΕΕ. Η Οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) απαιτεί από 50.000 εταιρείες να αναφέρουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις, εκτελώντας μια αξιολόγηση διπλής σημαντικότητας (DMA) για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους στη βιωσιμότητα. Ακόμη και αν δεν επηρεάζονται άμεσα από την CSRD ή άλλους κανονισμούς της ΕΕ, όπως η Οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα (CS3D), οι επιχειρήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μεγαλύτερων εταιρειών ενδέχεται να χρειαστεί να συμμορφωθούν. Το CSRD, ενώ προσθέτει απαιτήσεις αναφοράς, βοηθά τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν βασικά θέματα βιωσιμότητας και την αξία τους.

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας επηρεάζουν επίσης τους επενδυτές, εστιάζοντας στις εκπομπές ρύπων και επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις στις οποίες επενδύουν. Η ενημέρωση για βασικούς τομείς μπορεί να προσελκύσει περισσότερους πιθανούς αγοραστές.

Η εστίαση στο κλίμα και το περιβάλλον

Το κλίμα και το περιβάλλον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής ESG κάθε επιχείρησης. Η αναφορά και η κατανόηση των εκπομπών άνθρακα του Πεδίου 1 και 2 είναι πλέον πρότυπο για επιχειρήσεις που προετοιμάζονται για πώληση.

Υπάρχει μια αυξανόμενη προσδοκία για τις επιχειρήσεις να έχουν ένα σαφές, φιλόδοξο καθαρό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ενώ η κατανόηση των κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών ενισχύει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Ανάλογα με την επιχείρηση, μπορεί επίσης να απαιτείται να εστιάσουν σε απόβλητα, νερό και υλικά που εξαρτώνται από τη φύση.

Κατανοήστε τι είναι σημαντικό για την επιχείρησή σας

Η ουσιαστικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ESG και τη βιωσιμότητα. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα θέματα ταυτόχρονα, επομένως είναι απαραίτητος ο εντοπισμός βασικών τομέων και η δημιουργία ενός ρεαλιστικού οδικού χάρτη.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, των πελατών, των εργαζομένων, των παρόχων χρηματοδότησης και των επενδυτών, καθοδηγούν τις ενέργειες ESG. Η κατανόηση των προτεραιοτήτων τους βοηθά τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι σημαντικό.

Οι ενδιαφερόμενοι εκτιμούν επίσης ένα καλά υποστηριζόμενο σχέδιο δράσης βιωσιμότητας για συνεχείς βελτιώσεις και δεν ασχολούνται μόνο με τα πεπραγμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους νέους κανονισμούς και την αποτυχία του 2024 να αποτρέψουν τους λανθασμένους ή ψεύτικους ισχυρισμούς, οι επιχειρήσεις εκτιμούν ολοένα και περισσότερο τα δεδομένα διασφάλισης βιωσιμότητας για να αποτρέψουν το Greenwashing και να διασφαλίσουν την ακρίβεια για τους ενδιαφερόμενους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:06

Οχήματα: Σφίγγει ο κλοιός με νέες διασταυρώσεις - Ψηφιακό κόσκινο για ΚΤΕΟ

22:46

Βενεζουέλα: «Κρατάμε γερά», δηλώνει ο Μαδούρο και δημοσιεύει φωτογραφίες από τη φυλακή

21:17

Αποκαταστάθηκε η τηλεματική του ΟΑΣΑ

21:03

WSJ: Η Aon κοντά στην εξαγορά της USI Insurance από την KKR

20:49

Η Σύρος στο επίκεντρο ιταλικών μέσων ενημέρωσης

20:30

Τι κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ στον Καναδά

20:11

Κλιμακώνεται η κόντρα OpenAI - Μασκ: «Κόβει» την τεχνολογία της από εταιρεία της SpaceX

19:49

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Οι εμπορικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι «δηλητήριο» για την παγκόσμια οικονομία

19:40

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται την επιλογή του λαού της Ισλανδίας, δηλώνει εκπρόσωπος

19:25

Ερντογάν για το ναυάγιο στην Κερύνεια: «Το κράτος μας έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του»

19:02

Ισλανδή πρωθυπουργός για δημοψήφισμα: «Όχι οπισθοδρόμηση» αλλά «νίκη για τη δημοκρατία

18:27

Google Maps: Η «Λίμνη Οντάριο» έγινε «Lake America» για τους χρήστες στις ΗΠΑ

18:22

ΥΠΕΘΟΟ κατά ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια: «Μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις και στέλνει τον λογαριασμό στους συνεπείς»

18:17

Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν συναντώνται πρώτη φορά για το νέο αμυντικό σύμφωνο

18:03

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μαρκόπουλο Ωρωπού

17:41

Τραμπ: Θα αναπληρώσουμε τα στρατηγικά μας αποθέματα με πετρέλαιο Βενεζουέλας

17:10

Νεπάλ - Πλημμύρες: Οι αρχές ξεκίνησαν τις ταφές μη ταυτοποιημένων θυμάτων

16:51

Οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας που αξίζει να επισκεφθείτε

16:38

Θετικό το καλοκαιρινό «ταμείο» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

16:31

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο, το «Nancy Grace Roman»

16:14

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» σηματοδοτεί τη μετάβαση από ένα άθροισμα οπλικών συστημάτων σε ένα ολιστικό σύστημα αποτροπής

15:44

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός

15:39

Μιχάλης Αργυρού: Τελειώνει ο μισθός στις 15 του μήνα;

15:31

«Γκάγκαροι»: Ποιοι ήταν οι βέροι Αθηναίοι και πώς πήραν το παράξενο όνομά τους

15:08

Χατζηδάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Η αντιπολίτευση ζει σε άλλη χώρα – Η πραγματικότητα τη διαψεύδει»

14:54

Η ανακοίνωση της Aegean για το αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο

14:48

Ανατροπή πλοίου με περίπου 270 επιβαίνοντες βόρεια της Κύπρου

14:31

Άκης Σκέρτσος: Τι μάθαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης;

14:17

Θεσσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία 15.000 ευρώ

13:57

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο