Tip of the Day

Πανελλαδικές 2025: Έως την Παρασκευή η προθεσμία των αιτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές

19-12-2024 | 08:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πανελλαδικές: Έως Παρασκευή οι αιτήσεις – Τι πρέπει να ξέρουν οι μαθητές

Την Παρασκευή (20/12) λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των μαθητών για την συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 29/11/2024 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για τις αιτήσεις στις Πανελλαδικές

Οι υποψήφιοι (μαθητές ή απόφοιτοι) χρειάζεται να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Προμηθεύονται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του.
  • Συμπληρώνουν την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και προσέρχονται στο Λύκειό τους, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Ειδικές κατηγορίες αιτήσεων

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο στρατό, στην αστυνομία, στην πυροσβεστική, στο λιμενικό ή στο εμπορικό ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2025. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα στρατολογικά γραφεία, τα αστυνομικά τμήματα, την πυροσβεστική και το λιμενικό αντίστοιχα, σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2023 ή το 2024 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την αίτηση-δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2025).

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2023, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023. Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2024, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2024.

Όσοι υποψήφιοι, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την αίτηση-δήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι αυτής της ειδικής κατηγορίας (που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν από τις ειδικές επταμελείς των νοσοκομείων), δύνανται να υποβάλλουν απευθείας ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα. Αν ωστόσο κάποιος από τους υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις, επιθυμεί τη συμμετοχή του και στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει να υποβάλλει την αίτηση-δήλωση της παρούσας ώστε να μπορεί να συμμετάσχει κανονικά και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:38

Μακρόν: Νεοαποικιακή επιθετικότητα και δίψα για διαμοιρασμό του κόσμου ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις

15:30

«Ενεργή μάχη»: Το πλαίσιο για φωτιές και πλημμύρες πριν εξελιχθούν σε κρίσεις - Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

15:29

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ δράσεις 124,7 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου

15:23

Eurobank: Έχασε θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στην εκπλήρωση οροσήμων του ΤΑΑ

15:08

Κομισιόν: Εντολή στο Χ για διατήρηση εγγράφων και δεδομένων του Grok μέχρι τέλος του 2026

15:01

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στην εκπαίδευση το 2026 - Πώς επηρεάζονται μαθητές και φοιτητές

14:46

ΕΛΑΣ: Σε λειτουργία η ψηφιοποίηση διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίων

14:33

Η Ρωσία θεωρεί «θεμιτό στόχο» οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία

14:26

Γαλλία και Βρετανία προετοιμάζονται για ισχυρές χιονοπτώσεις - Θερμοκρασίες υπό το μηδέν και στη Γερμανία

14:25

ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές Δεκεμβρίου για επιδόματα & προγράμματα απασχόλησης

14:20

Ισπανία: Ο Σάντσεθ έτοιμος να στείλει στρατιώτες στην Παλαιστίνη για «διατήρηση της ειρήνης»

14:15

Ιταλία: Κοντά στο ανώτατο επίπεδο διάδοσης η εποχική γρίπη με 800.000 κρούσματα

14:06

Ζαχαράκη: Θα υποβληθούν παραπάνω από πέντε νέες αιτήσεις για ξένα πανεπιστήμια - Τέλη Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία

14:02

ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία γυναίκας από μέλος της ICE

13:48

Γερμανία: Δυσαρέσκεια για τους επικεφαλής των κυβερνήσεων σε Βερολίνο και Βρανδεμβούργο

13:48

Ντέλσι Ροντρίγκες: Ποια είναι προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας

13:37

Κοντογεώργης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Η κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε και μπορούσε

13:34

Βουκουρέστι: 48 ώρες στη γοητευτική πρωτεύουσα της Ρουμανίας

13:28

Μαρινάκης: Συνεχίζουμε να θέλουμε διάλογο με τους αγρότες - Δεν υπάρχει δυνατότητα για παραπάνω μέτρα

13:24

Ταξί: Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από 13 Ιανουαρίου «χωρίς ορίζοντα»

13:14

Καιρός: Νέα ψυχρή εισβολή ενόψει - Πού θα χιονίσει τις επόμενες ημέρες

13:05

Τουρκία: Έτοιμη «να υποστηρίξει» τον συριακό στρατό στην «επιχείρηση» κατά των Κούρδων στο Χαλέπι

13:01

Τα επενδυτικά στοιχήματα του 2026: Τι περιμένουμε για Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακό

12:43

Ο Τραμπ ανεβάζει στα 1,5 τρισ. τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ - Ράλι για τις μετοχές του κλάδου παγκοσμίως

12:42

Deutsche Bank: Περιθώρια ανόδου έως και άνω του 20% για τις τραπεζικές μετοχές του ΧΑ

12:37

Τσιάρας: Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείσει τη χώρα - Με τα μπλόκα αδικείται η προσπάθεια των αγροτών

12:31

Τειρεσίας: Στρατηγική εμπορική συμφωνία με την Equifax

12:29

ΑΔΜΗΕ: Εγκρίθηκε το απαιτούμενο έσοδο για το 2025 - Στα 411,1 εκατ. ευρώ

12:26

Συρία: Νέοι βομβαρδισμοί εναντίον των κουρδικών συνοικιών στο Χαλέπι - Καταδικάζει το Ισραήλ

12:24

Μιχαηλίδου: Νέο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» - Ξεκινά το πρόγραμμα της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης