Tip of the Day

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα

21-08-2024 | 13:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική αλλά και την ανίχνευσή τους εκτός της αφρικανικής ηπείρου.

Ο ΠΟΥ ανακήρυξε την έξαρση της ασθένειας στην Αφρική ως κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ΕCDC) αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την mpox και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Η ευλογιά τύπου mpox είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη που αρχικά μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο αλλά πλέον περνάει μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει τον ιό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ιός Mpox μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, με τα αρχικά να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνο στην πλάτη και στους μύες, χαμηλή ενέργεια και πρησμένους αδένες.

Στα πιο συνήθη είναι η παρουσία εξανθήματος που διαρκεί από 2 έως 4 εβδομάδες. Μοιάζει με φουσκάλες ή πληγές και μπορεί να προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, τις παλάμες των χεριών, τα πέλματα των ποδιών, τη βουβωνική χώρα, τα γεννητικά όργανα ή/και τις πρωκτικές. Μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα, ενώ περνά από διαφορετικά στάδια πριν τελικά σχηματίσει μια ψώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι θανατηφόρο, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες. Τα νεογέννητα μωρά, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη από δερματικές βλάβες, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή πνευμονία και προβλήματα στα μάτια. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ 0,1% και 10% των ατόμων με mpox έχουν πεθάνει.

Μετάδοση

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο ιός είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες, τα αντικείμενα, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις επιφάνειες που έχουν αγγίξει άτομα με mpox.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο, κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα ή από γονέα με mpox σε βρέφος ή παιδί κατά τη διάρκεια στενής επαφής.

Παρόλο που έχει αναφερθεί η μόλυνση με mpox από κάποιον που είναι ασυμπτωματικός, υπάρχουν ακόμη περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κάποιον πριν εμφανίσει συμπτώματα ή μετά την επούλωση των βλαβών του.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί καλά. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην επιδημία που εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες το 2022/2023 εντοπίστηκαν μεταξύ ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, επισημαίνοντας ότι τα άτομα που έχουν πολλαπλούς ή νέους σεξουαλικούς συντρόφους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ΠΟΥ συνιστά το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με ένα αντισηπτικό για τα χέρια με βάση το οινόπνευμα.

Εάν κάποιος πιστεύει ότι έχει mpox, πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή και να απομονωθεί μέχρι να εξεταστείτε.

Σημειώνεται πως η πολυετής έρευνα για τη θεραπεία του ιού, οδήγησε στην ανάπτυξη προϊόντων που μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του, όπως και στην ανάπτυξη νεότερων και ασφαλέστερων εμβολίων.

Όπως σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Apple: Συμφωνία-μαμούθ με την Broadcom για παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ

23:42

SpaceX: Η μετοχή χάνει την ορμή της μετά την IPO-ρεκόρ των 85,7 δισ. δολαρίων

23:41

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

23:28

Wall Street: Ο Dow Jones «λούστηκε τις συνέπειες» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

23:04

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε απορρίπτει τις επικρίσεις σχετικά με τη στάση του έναντι του Τραμπ

22:37

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για πάρκινγκ - Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout

22:22

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά» μετά τη νέα ένταση στον Κόλπο

22:00

Ανησυχία Γκουτέρες για αναζωπύρωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στον Κόλπο

21:48

Ο Τραμπ καλείται να καταβάλει 5,8 εκατ. δολ. στην Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση

21:16

Νίκη Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

21:11

Πρακτικά Fed: Διχασμός για την πορεία των επιτοκίων – Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη νομισματική πολιτική

20:54

Ερντογάν σε Μητσοτάκη για F-35: «Δεν έπρεπε να κάνεις το λάθος του Νετανιάχου»

20:44

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει τη Συρία από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία

20:35

Μελόνι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ενότητα της Δύσης και συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

20:32

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εξαίρει τις «πολύ θετικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ

20:21

Μερτς: Νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα φτάσει η Γερμανία το 5% στις αμυντικές δαπάνες

20:13

Απαγορεύει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία - Πούτιν: Έχουμε από τα ισχυρότερα ενεργειακά συστήματα

20:11

«Αχίλλειος πτέρνα» της Ευρώπης οι κρίσιμες πρώτες ύλες

19:57

Κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

19:50

Τραμπ: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τα F-35 στην Τουρκία - Νέο μήνυμα για Ιράν

19:41

Πενταετές ομόλογο Seanergy: Δύο φορές υπερκάλυψη - Άντλησε 100 εκατ. ευρώ

19:32

Θεοδωρικάκος: Να υπερβούμε την κομματική αντιπαράθεση σε θέματα προστασίας καταναλωτών

19:20

Ταχιάος: «Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο δίκτυο του Πάτρα – Πύργος»

19:08

Δούρος: Πλήρης κάλυψη της ΑΜΚ των 3 εκατ. ευρώ

18:55

Μητσοτάκης στο A Haber: Η μόνη διαφορά Ελλάδος - Τουρκίας η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

18:43

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας

18:30

Χατζηδάκης στον Economist: Ψέματα και ασχετοσύνη θα πάνε την Ελλάδα πίσω - 8 στόχοι για το 2030

18:19

Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Νοτοπούλου

18:07

Ρούτε: Πιο ενωμένο από ποτέ το ΝΑΤΟ - Ζήτημα ΗΠΑ και Τουρκίας οι S-400

17:55

«Ωστικό κύμα» από τη Μέση Ανατολή στο ταμπλό του ΧΑ - Πτώση 2,1% για τον Γενικό Δείκτη