Tip of the Day

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα

21-08-2024 | 13:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα

Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική αλλά και την ανίχνευσή τους εκτός της αφρικανικής ηπείρου.

Ο ΠΟΥ ανακήρυξε την έξαρση της ασθένειας στην Αφρική ως κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ΕCDC) αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την mpox και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Η ευλογιά τύπου mpox είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Πρόκειται για ιογενή λοίμωξη που αρχικά μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο αλλά πλέον περνάει μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει τον ιό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ιός Mpox μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, με τα αρχικά να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνο στην πλάτη και στους μύες, χαμηλή ενέργεια και πρησμένους αδένες.

Στα πιο συνήθη είναι η παρουσία εξανθήματος που διαρκεί από 2 έως 4 εβδομάδες. Μοιάζει με φουσκάλες ή πληγές και μπορεί να προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, τις παλάμες των χεριών, τα πέλματα των ποδιών, τη βουβωνική χώρα, τα γεννητικά όργανα ή/και τις πρωκτικές. Μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα, ενώ περνά από διαφορετικά στάδια πριν τελικά σχηματίσει μια ψώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι θανατηφόρο, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες. Τα νεογέννητα μωρά, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη από δερματικές βλάβες, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή πνευμονία και προβλήματα στα μάτια. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ 0,1% και 10% των ατόμων με mpox έχουν πεθάνει.

Μετάδοση

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο ιός είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες, τα αντικείμενα, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τις επιφάνειες που έχουν αγγίξει άτομα με mpox.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο, κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα ή από γονέα με mpox σε βρέφος ή παιδί κατά τη διάρκεια στενής επαφής.

Παρόλο που έχει αναφερθεί η μόλυνση με mpox από κάποιον που είναι ασυμπτωματικός, υπάρχουν ακόμη περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κάποιον πριν εμφανίσει συμπτώματα ή μετά την επούλωση των βλαβών του.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί καλά. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην επιδημία που εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες το 2022/2023 εντοπίστηκαν μεταξύ ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, επισημαίνοντας ότι τα άτομα που έχουν πολλαπλούς ή νέους σεξουαλικούς συντρόφους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ΠΟΥ συνιστά το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με ένα αντισηπτικό για τα χέρια με βάση το οινόπνευμα.

Εάν κάποιος πιστεύει ότι έχει mpox, πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή και να απομονωθεί μέχρι να εξεταστείτε.

Σημειώνεται πως η πολυετής έρευνα για τη θεραπεία του ιού, οδήγησε στην ανάπτυξη προϊόντων που μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του, όπως και στην ανάπτυξη νεότερων και ασφαλέστερων εμβολίων.

Όπως σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:44

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

23:15

Η Χαμάς ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της - Τα δύο «φαβορί»

22:46

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι - «Νέες συμμαχίες» θέλει ο Νετανιάχου

22:25

Ταραχές στο Μεξικό - Ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό του καρτέλ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,1 εκατ. ευρώ

21:50

Ιράν - ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης, το πετρέλαιο σε κατάσταση συναγερμού

21:40

Σεισμός 7 Ρίχτερ μεταξύ του Βόρνεο και της Μαλαισίας - Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι

21:22

Η γειτονιά της Αθήνας που θα είναι ο επόμενος στόχος του gentrification

21:11

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα

20:58

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί - Έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο

20:33

Ιράν-ΗΠΑ: Νέες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στη Γενεύη - Πεζεσκιάν: «Ενθαρρυντικά μηνύματα»

20:15

Τενεσί: Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση

20:02

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που προσπάθησε να εισβάλει στο Μαρ-α-Λάγκο

19:50

Αγορά μπύρας: Πού επενδύουν οι μεγάλοι «παίκτες» - Τo μέλλον του non-alcohol και τα νέα προϊόντα

19:37

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στο δόγμα Τραμπ περί εξορύξεων

19:05

Γάλλος ΥΠΕΞ: Βαριά και ταπεινωτική ήττα ο απολογισμός του Πούτιν έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου

18:57

ΗΠΑ: Εξακολουθούν να ισχύουν οι εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους της Ουάσινγκτον

18:45

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

18:30

FT: Μυστική συμφωνία Ρωσίας - Ιράν για χιλιάδες φορητούς προηγμένους πυραύλους

18:21

Αντιδράσεις για την απόφαση της Deutsche Welle να κλείσει την ελληνόφωνη σύνταξη

18:05

Guardian: Αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής – «Τώρα μπορούμε να δούμε το θάρρος τους»

17:55

Φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη στα Σπάτα

17:42

Δημοσκόπηση Marc: 18,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου - Τι δείχνει για Τσίπρα και Καρυστιανού

17:27

Κικίλιας: «Εχθρός μας είναι οι σύγχρονοι λαθρέμποροι»

17:09

Κομισιόν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

16:55

McKinsey: Το αβέβαιο στοίχημα του €1 τρισ. για την ευρωπαϊκή Άμυνα

16:44

Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις στο DNA παιδιών εργαζομένων του Τσερνόμπιλ

16:26

ΗΠΑ: Νεκρός άνδρας εφοδιασμένος «με τουφέκι και μπιτόνι βενζίνης» που προσπάθησε να μπει στο Μαρ-α-Λάγκο

16:12

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας