Tip of the Day

Καλοκαιρινές λοιμώξεις: Οι 4 πιο διαδεδομένες - Πώς θα τις αποφύγετε

17-07-2024 | 08:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καλοκαιρινές λοιμώξεις: Οι 4 πιο συνηθισμένες - Πώς θα τις αποφύγετε

Παρότι τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρές, οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και να «αποδημήσουν» την ποιότητα των διακοπών. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα είδη των λοιμώξεων που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να τις αποφύγουμε.

«Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη υγρασία, η ζέστη, η επαφή με μολυσμένο νερό ή τρόφιμα και ο συνωστισμός σε χώρους», τονίζει ο Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Σπυρίδων Μπάρμπας και αναφέρεται στις λοιμώξεις με τις οποίες μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι το καλοκαίρι:

Μερικά από τα συνηθέστερα είδη λοιμώξεων περιλαμβάνουν:

1. Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Αυτές περιλαμβάνουν κοινά κρυολογήματα, φαρυγγίτιδα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της έκθεσης σε κλιματιστικά και πολυσύχναστους χώρους.

2. Γαστρεντερικές λοιμώξεις: Συχνά προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται διάρροια, κοιλιακός πόνος, ναυτία και εμετός. Είναι σημαντικό να διατηρούμε καλή υγιεινή και να αποφεύγουμε την κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας τροφίμων και νερού.

3. Δερματικές λοιμώξεις: Η αυξημένη εφίδρωση και η έκθεση σε μολυσμένο νερό μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, όπως μυκητιάσεις και βακτηριακές. Η καλή υγιεινή του δέρματος και η αποφυγή επαφής με μολυσμένα νερά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων.

4. Ουρολοιμώξεις: Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω της αυξημένης υγρασίας και των συχνών επισκέψεων σε πισίνες και παραλίες. Είναι σημαντικό να τηρείται καλή υγιεινή και να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση βρεγμένων μαγιό».

5 τρόποι για να τις προλάβετε

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάρμπας, η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών λοιμώξεων.

Οι βασικές οδηγίες περιλαμβάνουν:

1. Καλή υγιεινή των χεριών: Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αντισηπτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών.

2. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου: Η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο, ιδίως τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

3. Κοινωνικές αποστάσεις: Τήρηση αποστάσεων από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας, όπως βήχα ή φτέρνισμα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μετάδοσης λοιμώξεων.

4. Χρήση μάσκας: Ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία.

5. Εμβολιασμός: Ενημέρωση και πραγματοποίηση των απαραίτητων εμβολίων, ειδικά για γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων.

Το «τρίπτυχο» της αντιμετώπισης

Όπως τονίζει ο ειδικός, σε περίπτωση που παρουσιαστεί μια καλοκαιρινή λοίμωξη, η άμεση και σωστή διαχείριση είναι απαραίτητη.

Ποια μέτρα μπορείτε να πάρετε:

1. Ενυδάτωση και ξεκούραση: Είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην ανάρρωση.

2. Συμπτωματική θεραπεία: Χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.

3. Ιατρική συμβουλή: Απαραίτητη επικοινωνία με γιατρό σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εμφάνισης υψηλού πυρετού και δυσκολία στην αναπνοή.

«Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις αποτελούν μια πραγματικότητα που απαιτεί προσεκτική διαχείριση και πρόληψη. Με τη σωστή ενημέρωση και τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορούμε να απολαύσουμε ένα υγιές και ασφαλές καλοκαίρι, αποφεύγοντας ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των διακοπών μας» καταλήγει ο κ. Μπάρμπας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:32

Μεγάλη διάκριση της chillbox στα Franchise Awards 2026 με το βραβείο «BEST MARKETING CAMPAIGN»!

12:17

Πειραιώς: Ξεκινούν οι νέοι κύκλοι του προγράμματος EQUALL

12:15

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25/2

12:04

Ο Όμιλος Aktor υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας

11:58

Καταδίκη Τζίμι Λάι: Βρετανία, ΕΕ και Ιαπωνία εκφράζουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ

11:55

Από χρυσάφι τα 30 δευτερόλεπτα διαφήμισης στο Super Bowl LX: Νέο ποσό - ρεκόρ

11:53

ΔΥΠΑ: 52η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη

11:46

Ελαιόλαδο: Κατάρρευση των τιμών προκαλούν οι εισαγωγές - Το top10 των χωρών παραγωγής

11:43

Cosmos Sport: Έφτασε τα 100 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο - Πάνω από 245 εκατ. ο τζίρος το 2025

11:40

ΤΙΤΑΝ: Στον δείκτη FTSE4Good για δεύτερη συνεχή χρονιά

11:34

«Από τα χειρότερα στην ιστορία»: Οργή Τραμπ για το σόου του Bad Bunny στο Super Bowl

11:32

UBS: Διατηρεί το «buy» για τη μετοχή της Euronext, αμετάβλητη στα €165 η τιμή-στόχος

11:15

Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό του ΧΑ - Ήπιες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

11:13

ΕΒΕΠ: Η πρόληψη στο επίκεντρο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

11:11

Συμφωνία Τρ. Πειραιώς - ΕΣΕΕ για ενίσχυση ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων

11:07

Εθνική Τράπεζα: Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης από το ΔΣ

11:04

Novo Nordisk: Άνοδος 9% για τη μετοχή καθώς η Hims & Hers αποσύρει σκεύασμα απώλειας βάρους

10:41

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με ώθηση από την Ιαπωνία - «Άλμα» 8% για την Novo Nordisk

10:40

Πέρασαν μέσω του ΧΑ τα πακέτα για το 32,5% της Real Consulting

10:33

Στα χέρια της NatWest η Evelyn για 2,7 δισ. στερλίνες

10:19

Σκέρτσος: Το 2025 επενδύθηκαν πάνω από 732 εκατ. ευρώ σε πάνω από 90 startups

10:10

Alpha Bank: Πάνω από 1,6 δισ. καθαρά έσοδα από τόκους - Σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας

10:07

Ρωσία: Οι ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Αλεξέγεφ ομολόγησαν ότι εκτελούσαν εντολές από την Ουκρανία

10:03

Διπλό deal από Real Consulting: Δίνει το 32,5% σε ισχυρούς επενδυτές - Αποκτά την OTS

10:00

Πρόεδρος της Ρουμανίας για την ελληνική γλώσσα: Θεμέλιο της δημοκρατίας και του πολιτισμού

09:52

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για το νομοσχέδιο για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη

09:47

Κεραμέως: Αύξηση του κατώτατου από 1η Απριλίου και καθολική εφαρμογή του Εργάνη ΙΙ από 16 Φεβρουαρίου

09:40

ACC: «Στο ράφι» τα σχέδια για άνοιγμα gigafactories μπαταριών στην Ιταλία και τη Γερμανία

09:39

Unicredit: Επιστροφή κεφαλαίου 50 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2030

09:34

Κίνα: Κάλεσμα στις τράπεζες για περιορισμό έκθεσης σε ομόλογα των ΗΠΑ