Tip of the Day

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes

22-06-2024 | 00:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα deepfakes
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο υιοθετεί γρήγορα νέες τεχνολογίες. Μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις είναι η άνοδος των deepfakes - παραποιημένες εικόνες, ήχος ή βίντεο που δημιουργούνται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που τα κάνει να φαίνονται απολύτως πραγματικά - τουλάχιστον με γυμνό μάτι. Το ζήτημα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό τελευταία, καθώς τα εργαλεία για την παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι θα υπάρξει αυξανόμενη ανάγκη για τεχνολογίες για την προστασία των προσωπικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από συνεχώς εξελισσόμενες απειλές που τα θέτουν στο στόχαστρο. Θα εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την καθημερινή ζωή. Αυτή η εξάρτηση θα εισαγάγει έναν νέο φορέα επίθεσης, προσελκύοντας εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευπάθεια. Αυτό πιθανότατα θα αναγκάσει τους χρήστες να επενδύσουν στην προστασία της προσωπικής τους τεχνητής νοημοσύνης από επιθέσεις.

Ειδικοί από την Kaspersky και την ευρύτερη κοινότητα κυβερνοασφάλειας συγκεντρώθηκαν στην ετήσια εκδήλωση Kaspersky NEXT στην Αθήνα και προέβλεψαν μια διττή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των απειλών από τα deepfakes. Τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμβαδίζουν με διεξοδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους χρήστες, ώστε να κατευθύνουν τους ανθρώπους στον τρόπο εντοπισμού των κινδύνων που ενέχουν τα deepfakes και οι κακόβουλοι παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Marco Preuss, Deputy Director Global Research & Analysis Team (GReAT) της Kaspersky, προβλέπει: «Το μέλλον, όπως το παρατηρούμε, όχι μόνο θα απαιτήσει από εμάς να βρούμε τεχνολογικές λύσεις σε συνεχώς εξελισσόμενες νέες απειλές, αλλά θα απαιτήσει και αλλαγή νοοτροπίας. Σε αυτήν τη χρυσή εποχή της δημοσιογραφίας, όπου η ποιότητα των ειδήσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ, πρέπει να επενδύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην εκπαίδευση των χρηστών, προκειμένου να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας από την παραπληροφόρηση και παρόμοιες απειλές».

«Έχουμε τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία για να προστατεύσουμε το ψηφιακό μας μέλλον, αλλά αυτό που θα είναι εξίσου σημαντικό είναι μια αλλαγή νοοτροπίας», σχολίασε ο Dan Demeter, Senior Security Researcher, GReAT, στην Kaspersky. «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο, καθώς τα όρια μεταξύ online και offline γίνονται όλο και πιο θολά. Το να παραμένουμε ασφαλείς από τις απειλές της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει να κάνει τόσο με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, όσο και με το πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση θα είναι κρίσιμοι ακρογωνιαίοι λίθοι σε συνδυασμό με μια ισχυρή λύση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Πώς να προστατεύσετε τις εταιρείες από εξελισσόμενες απειλές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη

- Κατανοήστε τις εγκληματικές δραστηριότητες του κυβερνοχώρου στο darkweb, προβλέψτε πιθανούς κινδύνους και διαρροές κατά την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το Kaspersky Digital Footprint Intelligence προσφέρει ολιστική παρακολούθηση του dark web για τον γρήγορο εντοπισμό παραβιασμένων διαπιστευτηρίων και τον μετριασμό πιθανών επιθέσεων.

- Εφαρμόστε ένα εξελιγμένο σύστημα κυβερνοασφάλειας, το οποίο όχι μόνο προστατεύει αλλά και αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ασφάλειας και του εντοπισμού.

- Επενδύστε σε εκπαιδευτικά μαθήματα κατάρτισης και πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας και ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων. Εφαρμόστε εκπαιδεύσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια για την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών ασφάλειας AI και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εσωτερικών περιστατικών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

- Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες πληροφόρησης απειλών για να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με πρόσφατες επιθέσεις, προκειμένου να προστατεύσετε τα συστήματα υπολογιστών από αναδυόμενες απειλές,

- Συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς. Εκτός από τις τεχνολογικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για τον μετριασμό των κινδύνων, απαιτείται επίσης ρύθμιση. Σε πολλές ρυθμιστικές προσπάθειες, επισημαίνεται ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε κυβερνοεπιθέσεις και οι ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν για καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης και υδατογράφησης μέσων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κατάρ: Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως «εργαλείου πίεσης» θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει την κρίση

23:38

Ρωσία: Κατηγορεί την Αρμενία ότι παρέχει μία πλατφόρμα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για αντι-ρωσικά σχόλια

23:15

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

22:47

Ρωσία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ θα επισκεφτούν τη Μόσχα «αρκετά σύντομα»

22:18

Χαρακόπουλος: Τα ονόματα στη «μαρκίζα» να μπαίνουν και στα δύσκολα

21:47

Ρύπανση κατά τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός