Tip of the Day

Τρεις τρόποι να βρείτε νόημα σε μια δουλειά που δεν σας ικανοποιεί

05-07-2024 | 08:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Εάν η δουλειά σου δεν σε ικανοποιεί αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσεις μια καινούρια, ίσως μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις ορισμένα «μερεμέτια» σε αυτή που έχεις για να τη βελτιώσεις.

«Το να βρει κανείς τρόπους να κάνει τη δουλειά του πιο ευχάριστη ή το να εστιάζει στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, μπορεί να κάνει τη διαφορά», λέει η Stephanie Harrison, ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου «New Happy». Υπάρχουν, σύμφωνα με τη Harrison, τρεις πρακτικοί τρόποι για να φέρεις τη δουλειά σου «στα μέτρα σου», να νιώσεις καλύτερα και να μειώσεις τα επίπεδα άγχους.

1. Προσάρμοσε τα tasks σου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς δημιουργικούς τρόπους για να προσεγγίσεις και να εκπληρώσεις στη συνέχεια τα καθημερινά σου καθήκοντα.

Η Harrison προτείνει να συνδυάσεις τυχόν προσωπικά σου χαρίσματα με καθημερινά καθήκοντα που καλείσαι να εκπληρώσεις στη δουλειά σου. Για παράδειγμα, αν από τη φύση σου έχεις χιούμορ και είσαι καθηγητής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χιούμορ σου στις διαλέξεις σου, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα μαθήματά σου μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στους φοιτητές σου εάν συνδέονται με αστεία και ατάκες που ενδεχομένως θα θυμούνται. Όποιο είναι το δυνατό σου στοιχεί, προσάρμοσέ το στα καθημερινά σου tasks.

2. Δες με άλλη ματιά τους συναδέλφους σου

Ίσως τα καθήκοντά σου στη δουλειά να είναι τόσο πεζά που να μην μπορείς να σκεφτείς πώς μπορείς να τα κάνεις περισσότερο ενδιαφέροντα. Μπορείς πάντα να προσπαθήσεις να αναπτύξεις σχέσεις με τους συναδέλφους σου.

«Μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε θετικές και ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε. Κάτι τέτοιο έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή σας εμπειρία στη δουλειά», λέει η Harrison στο CNBC Make It.

Στο βιβλίο της, η Harrison περιέγραψε ένα παράδειγμα της φίλης της, Maria, η οποία εργάζεται στον κλάδο της διαχείρισης δεδομένων και δεν απολάμβανε ιδιαίτερα τη δουλειά της. Η Maria αποφάσισε ότι κάθε φορά που σηκωνόταν από το γραφείο της, είτε για να πάει στην τουαλέτα είτε για να πιει νερό, θα σταματούσε και θα χαιρετούσε κάποιον συνάδελφο.

Καθώς περνούσε ο καιρός, «η Μαρία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην εταιρεία και πήγαινε πλέον με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στη δουλειά, καθώς είχε την ευκαιρία να αλληλεπιδρά με τους συναδέλφους της. «Αν και τα καθημερινά μου tasks δεν έχουν αλλάξει, νιώθω σαν να βρίσκομαι σε έναν εντελώς καινούργιο εργασιακό χώρο», εκμυστηρεύτηκε η Maria στη Harrison.

3. Άλλαξε τα projects σου

Το να έχεις ένα ενδιαφέρον project στη δουλειά μπορεί να σου δημιουργήσει ενθουσιασμό, λέει η Harrison. Μπορεί να έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς στενά μαζί με άλλους συναδέλφους για ένα project ή να έχεις αναλάβει μόνος σου να το ολοκληρώσεις.

Η Harrison προτείνει να κάνεις στον εαυτό σου αυτές τις τρεις ερωτήσεις όταν ξεκινάς κάποιο καινούργιο project:

-Αν ήμουν επικεφαλής σε αυτήν την εταιρεία, τι είδους project θα ξεκινούσα;

-Τι project θα έκανε τη δουλειά μου περισσότερο διασκεδαστική ή θα της έδινε περισσότερο νόημα;

-Πώς πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε;

«Κάντε τη δουλειά σας να λειτουργεί για εσάς», καταλήγει η Harrison, «και όλοι επωφελούνται από αυτή τη στάση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:31

Φιντάν: Το Ιράν μπορεί να οδηγηθεί σε εμφύλιο - Να πατηθεί το κουμπί της ειρήνης και της εκεχειρίας

20:31

Λευκός Οίκος: Η ειδοποίηση του FBI για πιθανή επίθεση του Ιράν στην Καλιφόρνια βασίστηκε σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία

20:24

Βασιλάκης (Aegean): Η επίδραση της κρίσης στη Μέση Ανατολή - Η είσοδος στην Ινδία μετατίθεται για το 2027

20:12

Η TotalEnergies αναστέλλει περίπου το 15% της παγκόσμιας παραγωγής της πετρελαίου και φυσικού αερίου

20:08

Ισπανία: Θέλει να περιορίσει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων

20:04

Μητσοτάκης σε Μινζάτου: Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος πρέπει να αποτελεί αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα

19:56

Τι σηματοδοτεί το διάγγελμα Χαμενεί: Τα μηνύματα κλιμάκωσης και τα νέα μέτωπα

19:41

Ιράν: «Πολλά πλοία μπορούν ακόμη να διασχίσουν το Στενό του Ορμούζ - Δεν έχουμε ποντίσει νάρκες»

19:36

Μίσιγκαν: Πυροβολισμοί σε συναγωγή - Νεκρός ο δράστης

19:32

ΑΑΔΕ: Προγραμματισμένες πληρωμές ενισχύσεων Β’ Τριμήνου 2026

19:20

ΟΣΕ: Επ’ αόριστον αναστολή λειτουργία του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα

19:19

Πτωτικό «2 στα 2» στις ευρωαγορές

19:07

Πιερρακάκης: Η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης απαιτεί ισχυρές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο

18:57

Στουρνάρας: Η Μέση Ανατολή μπορεί να ξαναφέρει στασιμοπληθωριστικές πιέσεις

18:45

EE: Ζήτησε να επισκεφθεί την Ουκρανία για να επιθεωρήσει τον αγωγό Druzhba

18:38

ΔΟΕ: «Η μεγαλύτερη διαταραχή εφοδιασμού πετρελαίου στην ιστορία»

18:31

Eurobank: Η οικονομία ανέκτησε το 48,7% των απωλειών της κρίσης χρέους - Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης το 2025

18:30

Ουκρανία: Ανοίγει στους συμμάχους την πρόσβαση στα δεδομένα του πεδίου της μάχης στα μοντέλα AI

18:22

Νέο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών στο κέντρο της Βηρυτού

18:20

Παπασταύρου σε Φάμελλο: Ρεσιτάλ ανακρίβειας και καιροσκοπισμός από ΣΥΡΙΖΑ

18:13

Δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι συνταξιούχοι και παράλληλα εργαζόμενοι

18:06

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλοιός πιέσεων στις τράπεζες - Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό

18:04

MIG: Αύξηση 82,4% στα EBITDA το 2025 - Στα 14,8 εκατ. τα συνολικά έσοδα

17:51

Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται να κρατήσουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

17:45

ΚΕΦΙΜ: Θετική η δήλωση Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των Μικρών Αρθρωτών Πυρηνικών Αντιδραστήρων

17:42

Αμερικανός Υπ. Ενέργειας: Μόνο «μερικές εβδομάδες θα διαρκέσει η αναστάτωση στις αγορές λόγω του πολέμου»

17:31

Τσιάρας: Στόχος επενδύσεις άνω των 3 δισ. στον πρωτογενή τομέα - Από τα σημαντικότερα εργαλεία το ΕΣΠΑ

17:23

Γερμανία: Σε ύψος ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων

17:21

Φωτιά στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford - Δύο τραυματίες

17:16

«Μπροστά για την Παιδεία»: Η Eurobank βράβευσε τους «Πρώτους των Πρώτων» παρουσία του ΠτΔ