Tip of the Day

Τρεις τρόποι να βρείτε νόημα σε μια δουλειά που δεν σας ικανοποιεί

05-07-2024 | 08:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Εάν η δουλειά σου δεν σε ικανοποιεί αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσεις μια καινούρια, ίσως μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις ορισμένα «μερεμέτια» σε αυτή που έχεις για να τη βελτιώσεις.

«Το να βρει κανείς τρόπους να κάνει τη δουλειά του πιο ευχάριστη ή το να εστιάζει στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, μπορεί να κάνει τη διαφορά», λέει η Stephanie Harrison, ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου «New Happy». Υπάρχουν, σύμφωνα με τη Harrison, τρεις πρακτικοί τρόποι για να φέρεις τη δουλειά σου «στα μέτρα σου», να νιώσεις καλύτερα και να μειώσεις τα επίπεδα άγχους.

1. Προσάρμοσε τα tasks σου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να σκεφτείς δημιουργικούς τρόπους για να προσεγγίσεις και να εκπληρώσεις στη συνέχεια τα καθημερινά σου καθήκοντα.

Η Harrison προτείνει να συνδυάσεις τυχόν προσωπικά σου χαρίσματα με καθημερινά καθήκοντα που καλείσαι να εκπληρώσεις στη δουλειά σου. Για παράδειγμα, αν από τη φύση σου έχεις χιούμορ και είσαι καθηγητής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χιούμορ σου στις διαλέξεις σου, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα μαθήματά σου μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στους φοιτητές σου εάν συνδέονται με αστεία και ατάκες που ενδεχομένως θα θυμούνται. Όποιο είναι το δυνατό σου στοιχεί, προσάρμοσέ το στα καθημερινά σου tasks.

2. Δες με άλλη ματιά τους συναδέλφους σου

Ίσως τα καθήκοντά σου στη δουλειά να είναι τόσο πεζά που να μην μπορείς να σκεφτείς πώς μπορείς να τα κάνεις περισσότερο ενδιαφέροντα. Μπορείς πάντα να προσπαθήσεις να αναπτύξεις σχέσεις με τους συναδέλφους σου.

«Μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε θετικές και ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε. Κάτι τέτοιο έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή σας εμπειρία στη δουλειά», λέει η Harrison στο CNBC Make It.

Στο βιβλίο της, η Harrison περιέγραψε ένα παράδειγμα της φίλης της, Maria, η οποία εργάζεται στον κλάδο της διαχείρισης δεδομένων και δεν απολάμβανε ιδιαίτερα τη δουλειά της. Η Maria αποφάσισε ότι κάθε φορά που σηκωνόταν από το γραφείο της, είτε για να πάει στην τουαλέτα είτε για να πιει νερό, θα σταματούσε και θα χαιρετούσε κάποιον συνάδελφο.

Καθώς περνούσε ο καιρός, «η Μαρία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην εταιρεία και πήγαινε πλέον με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στη δουλειά, καθώς είχε την ευκαιρία να αλληλεπιδρά με τους συναδέλφους της. «Αν και τα καθημερινά μου tasks δεν έχουν αλλάξει, νιώθω σαν να βρίσκομαι σε έναν εντελώς καινούργιο εργασιακό χώρο», εκμυστηρεύτηκε η Maria στη Harrison.

3. Άλλαξε τα projects σου

Το να έχεις ένα ενδιαφέρον project στη δουλειά μπορεί να σου δημιουργήσει ενθουσιασμό, λέει η Harrison. Μπορεί να έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς στενά μαζί με άλλους συναδέλφους για ένα project ή να έχεις αναλάβει μόνος σου να το ολοκληρώσεις.

Η Harrison προτείνει να κάνεις στον εαυτό σου αυτές τις τρεις ερωτήσεις όταν ξεκινάς κάποιο καινούργιο project:

-Αν ήμουν επικεφαλής σε αυτήν την εταιρεία, τι είδους project θα ξεκινούσα;

-Τι project θα έκανε τη δουλειά μου περισσότερο διασκεδαστική ή θα της έδινε περισσότερο νόημα;

-Πώς πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε;

«Κάντε τη δουλειά σας να λειτουργεί για εσάς», καταλήγει η Harrison, «και όλοι επωφελούνται από αυτή τη στάση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:27

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Γαλλίας-Κύπρου

20:09

Τζιτζικώστας: Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αδράνειας

19:56

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν 4 κινητά τηλέφωνα

19:45

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο του πρωθυπουργού στους αγρότες

19:41

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη στην ηγεσία του CSU

19:36

Χαρακόπουλος: Με τους αγρότες δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα

19:23

Αυτή είναι η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών που στέλνουν στο Μαξίμου - Διάλογος μόνο αν ικανοποιηθούν

19:10

Ρίσκο για τις αγορές το αυξημένο κόστος ζωής – Από τη Wall Street στο Χρηματιστήριο Αθηνών

19:05

Συρία: Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας διερμηνέας σκοτώθηκαν σε επίθεση του ΙΚ στην Παλμύρα

18:45

Πετραλιάς: Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου απ' την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την επόμενη 4ετία

18:18

Κώτσηρας: Ο Προϋπολογισμός του 2026 θέτει τα θεμέλια για ένα ακόμα καλύτερο αύριο

18:10

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ισχυρό τροχό ανάπτυξης

17:41

Μαρινάκης προς αγρότες: Ναι σε διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους

17:25

Τσουκαλάς: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αφήνει καμία σκιά ενώ ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό

17:00

Τα SOS της ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τα κριτήρια και ποιοι θα ωφεληθούν

16:47

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

16:41

Λευκορωσία: Αποφυλακίστηκαν 123 πολιτικοί κρατούμενοι

16:20

Αγρότες: «Όχι» στο ραντεβού με Μητσοτάκη - Ετοιμάζουν λίστα αιτημάτων

16:14

Bloomberg: Η ΕΕ φοβάται ρωσικό «Δούρειο Ίππο» στην Ουκρανία

16:01

Αμερικανικό και συριακό στρατιωτικό κομβόι δέχθηκε επίθεση στην κεντρική Συρία

15:48

Τραμπ: Διέταξε την άμεση άρση των κυρώσεων για τα λιπάσματα ποτάσας της Λευκορωσίας

15:31

Λαζαρίδης: Νέα γεωγραφία κινδύνων στη ναυτιλία

15:25

Γεωργιάδης: Και περισσότερα χρήματα δίνουμε για τη δημόσια υγεία και περισσότερο προσωπικό εξασφαλίζουμε

15:19

ΠΑΣΟΚ: Ποιον κρατά ο φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος κ. Χιλετζάκης και δεν τον διαγράφει η ΝΔ;

15:11

Σειρά επαφών του ΥΦΥΠΕΞ Χ. Θεοχάρη στην Ουάσινγκτον

15:04

Κοινή επιστολή ΟΦΑΕ, ΠΕΕΔ, ΕΕΣΥΜ, ΠΣΕΕΟΜ για συνάντηση με την κυβέρνηση

14:59

Βουλή: Συνεχίζεται με ομιλίες υπουργών και βουλευτών η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2026

14:48

Μητσοτάκης: Επιδοτήσεις γι' αυτούς που δουλεύουν και ιδρώνουν στο χωράφι ή στα μαντριά

14:31

Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών

14:11

Τραμπ: Αναμένεται να χαλαρώσει άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μαριχουάνα