Tip of the Day

Συμβουλές για πιο βιώσιμες αγορές στο διαδίκτυο

Newsroom
04-06-2024 | 08:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συμβουλές για πιο βιώσιμες αγορές στο διαδίκτυο

Όλοι έχουμε παραγγείλει προϊόντα μέσω Διαδικτύου και πολλές φορές η δυσάρεστη έκπληξη μπορεί να μην κρύβεται στο προϊόν αυτό καθαυτό αλλά στην συσκευασία η οποία μπορεί να μην είναι φιλική προς το περιβάλλον (ή να χρησιμοποιεί με σπάταλο τρόπο τα διάφορα υλικά). Και μάλιστα, σε μια πιο βαθειά ανάλυση, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ενώ ορισμένες συσκευασίες μπορούν να ανακυκλωθούν, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η ίδια η συσκευασία αλλά το αποτύπωμα άνθρακα από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την παράδοση των παραγγελιών. Παρόλο που η λήψη ηλεκτρονικών παραγγελιών απευθείας στην εξώπορτά μας είναι πρακτική, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές και κόλπα για να μάθετε πώς να πραγματοποιείτε βιώσιμες αγορές στο διαδίκτυο.

Η αντικατάσταση της μετάβασης στο φυσικό κατάστημα με τις online αγορές αποτελεί φυσικά ένα πρώτο βήμα για βιώσιμες αγορές. Λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σημαίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παραλάβετε τα είδη παντοπωλείου από μια υπηρεσία delivery. Και αυτό, επειδή ένας οδηγός που μπορεί να κάνει 10 στάσεις σε μια ώρα ακολουθεί μια διαδικασία πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον από 10 άτομα που οδηγούν για να φθάσουν στο ίδιο κατάστημα μέσα σε αυτή την ώρα.

Οι online αγορές, συχνά είναι λιγότερο κοστοβόρες επειδή πιθανότατα θα κάνετε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε για να τα αγοράσετε online αντί να μελετάτε τα ράφια των καταστημάτων και να αρπάζετε αντικείμενα που τραβούν την προσοχή σας χωρίς να σας είναι πραγματικά απαραίτητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, μπορείτε να επιλέγετε να αγοράσετε κάποια πράγματα χύμα. Η χύδην αγορά ορισμένων ειδών, όπως μη ευπαθών τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης, μπορεί να αποδειχτεί πιο βιώσιμη επιλογή.

Εάν ξέρετε ότι χρειάζεστε χαρτοπετσέτες και χαρτί υγείας στο τέλος του μήνα, σκεφτείτε να αγοράσετε πολυσυσκευασίες από το διαδίκτυο. ΟΙ μεγάλες συσκευασίες ή η χύδην αγορά όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση της συσκευασίας αλλά και στη μείωση των εκπομπών κατά την παράδοση.

Οι αγορές μεταχειρισμένων προϊόντων είναι ένας επίσης πολύ καλός τρόπος για να κάνετε πιο βιώσιμες αγορές στο διαδίκτυο. Αυτά τα μεταχειρισμένα είδη (συνήθως ηλεκτρονικά) μπορούν να έχουν έκπτωση έως και 50% ενώ ακολουθούν την λογική της κυκλικής οικονομίας και της επανάχρησης.

Φυσικά, ακόμη και εάν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την μείωση των συσκευασιών πάντα καταλήγουμε να υπάρχει κάποιο είδος κουτιού στο οποίο έρχονται τα προϊόντα. Αντί απλώς να πετάξετε το κουτί, δοκιμάστε να το επαναχρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Εάν έχετε παιδιά, αφήστε τα να το χρησιμοποιήσουν για ένα έργο χειροτεχνίας. Εάν πρόκειται να πάτε σε ένα πάρτι γενεθλίων, τυλίξτε ένα δώρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:23

ΙΣΑ: Ζητά αποζημίωση των προσωπικών ιατρών για τις κατ΄ οίκον επισκέψεις

18:10

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Zara σχεδιάζουν κινητοποιήσεις την Black Friday

18:08

ΧΑ: Οριακή άνοδος με ψύχραιμη αντίδραση

18:07

Ασανσέρ: Μεγάλες αναμονές για τις πιστοποιήσεις - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων

18:02

Πυροσβεστική: 367 κλήσεις κλήσεις λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων σε Ιόνιο και Ήπειρο

17:57

Δίκη για τις υποκλοπές: Κατέθεσε πολιτικός μηχανικός που εμφανιζόταν ως νόμιμος εκπρόσωπος της Krikel

17:54

«Βουτιά» για πετρέλαιο και μετοχές ενέργειας λόγω του σχεδίου Τραμπ για την Ουκρανία

17:29

Ζελένσκι: Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ λόγω του ειρηνευτικού σχεδίου

17:27

Eli Lilly: Η πρώτη φαρμακευτική που άγγιξε το 1 τρισ. σε κεφαλαιοποίηση

17:22

Θεοδωρικάκος: Εξουσίες αντίστοιχες με του διοικητή της ΑΑΔΕ θα έχει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς

17:18

Σχέδιο ΗΠΑ για Ουκρανία: Εγγυήσεις ασφάλειας παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

17:07

Enaon: Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια

17:06

Amazon: Μαζικές απολύσεις μηχανικών παρά το «ΑΙ boom»

16:55

Η «Εξέλιξη Ζωής» βραβεύεται από τις «Νησίδες Ποιότητας 2025» για την προσφορά της στους νέους από δομές παιδικής προστασίας

16:54

Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα έρευνα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16:53

Wall Street: Προσπάθεια για ανάκαμψη με ώθηση από τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων

16:47

Ολυμπία Οδός: Εγκαινιάστηκε σταθμός εξυπηρέτησης βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Πατρών

16:30

Κάλας: Ευρώπη και Ουκρανία δεν θα ενδώσουν στην επιθετικότητα της Ρωσίας

16:25

Γουίλιαμς (Fed): Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση επιτοκίων

16:16

Novo Nordisk: Αποζημίωση σε 4 ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από τη χρήση Wegovy και Ozempic

16:08

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 8 ετών στον Π. Ψωμιάδη για εικονικά έργα και προσλήψεις υπαλλήλων

16:06

ΟΗΕ: Η παροχή τροφίμων στη Γάζα βελτιώνεται αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος

16:01

Ουγγαρία: Το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ Radio Free Europe σταματάει τη λειτουργία του

16:00

Προϋπολογισμός Υγείας: Ενισχυμένος το 2026 - Οι βασικοί στόχοι

15:53

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες και Τζέι Ντι Βανς για το ειρηνευτικό σχέδιο

15:50

Θεοδωρικάκος: Η λειτουργία του ΟΛΠ και της Cosco βασίζεται στους νόμους του κράτους

15:46

Reuters: Πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για να υπογράψει ως την Πέμπτη - Απειλεί να «κόψει» πληροφορίες και όπλα

15:46

Τασούλας: Ελλάδα και Κύπρος αγωνίζονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

15:35

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Άρτα και Ιωαννίνα - Μηνύματα του 112

15:35

Πώς η υγεία του εντέρου συνδέεται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου