Tip of the Day

Πώς μπορεί το ESG να υποστηρίξει τη γυναικεία ηγεσία;

13-05-2024 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς μπορεί το ESG να υποστηρίξει τη γυναικεία ηγεσία;
ESG

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη γυναικών σε θέσεις C-suite και η ενίσχυση της συνολικής διαφορετικότητας καθιστούν τους οργανισμούς πιο κερδοφόρους (S&P's When Women Lead, Firms Wins και McKinsey's Diversity Wins, κ.λπ.). Σύμφωνα με τη Luisa Palacios, ανώτερη ερευνήτρια στο Columbia's Centre on Global Energy Policy, τα εταιρικά συμβούλια με διαφοροποίηση των φύλων είναι μια λύση χαμηλού κόστους για την επίτευξη παγκόσμιων προτύπων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να παραβλέπουν την ευκαιρία να οδηγήσουν σε ενέργειες μετασχηματισμού που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω των μετρήσεων ESG.

Οι επενδυτές συνειδητοποιούν περισσότερο τη σημασία της ποικιλομορφίας των φύλων και της ισότητας στον προσδιορισμό των κινδύνων και των ευκαιριών. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 20% των ανώτερων ηγετικών θέσεων σε ενεργειακές εταιρείες και το 17% των ρόλων του επικεφαλής της ασφάλειας πληροφοριών στον κυβερνοχώρο.

Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις ESG, οι ιδιωτικές εταιρείες επωφελούνται από μέτρα που υποστηρίζουν την είσοδο, τη διατήρηση και την ηγεσία των γυναικών στο χώρο εργασίας. Οι γυναίκες υποτιμώνται συνεχώς στον ιδιωτικό τομέα, όπως αποδεικνύεται από μια έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, όπου σήμερα ανέρχονται στο 7,3%. Έτσι, η προσφορά ίσων αμοιβών, ευκαιριών κατάρτισης, καθοδήγησης, πρόληψης σεξουαλικής παρενόχλησης και η επένδυση σε υποτροφίες ή ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελούν αποτελεσματικά μέτρα που βοηθούν τις γυναίκες να ευδοκιμήσουν σε ανδροκρατούμενους τομείς.

Κάποιες κυβερνήσεις ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις απαιτήσεις ποικιλομορφίας των φύλων: Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους οργανισμούς να αναφέρουν τις διαφορές στις αμοιβές τους μεταξύ των φύλων, ενώ η νομοθεσία της Καλιφόρνια επιβάλλει σε ορισμένες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να περιλαμβάνουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευτεί τόσο με εθελοντικές όσο και με υποχρεωτικές μετρήσεις ESG σε ζητήματα που σχετίζονται με το φύλο. Υπάρχουν ήδη παραδείγματα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τις εταιρείες να μετρήσουν τις δεσμεύσεις για την ισότητα των φύλων. Η Global Reporting Initiative (GRI), το Sustainability Accounting Standards Board (SASB), τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ και του UN Women και το Bloomberg έχουν προτείνει μετρήσεις για την αξιολόγηση της απόδοσης μιας εταιρείας ειδικά για τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.

Έλλειψη ενιαίας μεθοδολογίας

Παρά τις διαθέσιμες μετρήσεις για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων στο εργατικό δυναμικό, τέτοια πρότυπα δεν εφαρμόζονται ευρέως και χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους επενδυτές για τη λήψη αποφάσεων. Ενώ υπάρχουν κανονισμοί για την αναφορά δεδομένων Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης (EEO) στις Η.Π.Α. και δεδομένων χάσματος αμοιβών μεταξύ των φύλων στο ΗΒ, οι ρυθμιστικές απαιτήσεις για το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι περιορισμένες τόσο ως προς τον αριθμό των απαιτήσεων όσο και ως προς τον ορισμό σε σύγκριση με τις απαιτήσεις περιβαλλοντικής γνωστοποίησης. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για χάραξη πολιτικής και στοχευμένες κρατικές παρεμβάσεις για την προσαρμογή των προτύπων σε ρυθμιστικά πλαίσια και νόμους για την ισότητα των φύλων. Καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων, αλλά ορισμένες από αυτές που ηγούνται αυτής της κούρσας είχαν κυβερνητικά κίνητρα για να φέρουν τις μετρήσεις σε ρυθμίσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:15

Προς το α' τρίμηνο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

18:09

Λιβάνιος: Ανοίγει ειδικός κύκλος μόνιμων προσλήψεων στους δήμους

18:05

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η 4η δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου - Οδηγίες για διόρθωση παραστατικών

18:04

Επίδομα παιδιού Α21: Νωρίτερα η 6η δόση - Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους

18:01

Οι σχέσεις του «Έλληνα Εσκομπάρ» με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής

18:00

ΚΕΔΕ: Υπερψηφίστηκε η εισήγηση της πλειοψηφίας για τον Κώδικα της Αυτοδιοίκησης

17:58

Σάντσεθ: Σχεδιάζει πανεθνικό δίκτυο «κλιματικών καταφυγίων» για προστασία από καύσωνες

17:55

Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό του ΧΑ - Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

17:50

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

17:44

Κινέζος ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο αντιτίθεται στον «μονομερή εκφοβισμό» χωρών

17:32

Στο Μαξίμου οι βουλευτές της ΝΔ: Ευχές, συζητήσεις και το δώρο - γούρι του Μητσοτάκη

17:19

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στη Ζαπορίζια προκαλεί τον τραυματισμό 26 ανθρώπων

17:13

Εκτός ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ o Νίκος Παππάς

17:06

Δήμας: Περί τα 2 δισ. ευρώ τα κονδύλια για υποδομές

16:55

Απώλειες στη Wall Street ελέω των «μάκρο» για την αγορά εργασίας

16:54

ΥΠΕΞ προς Β. Μακεδονία: Απόλυτα δεσμευτική και για τις δύο πλευρές η Συμφωνία των Πρεσπών

16:49

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων για 4.276 θέσεις στο Δημόσιο

16:46

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την ενοχή και των 42 κατηγορούμενων ζητά η εισαγγελέας

16:37

Μέλος του ΔΣ της SMEunited εξελέγη o Κωστής Μουσουρούλης

16:22

Γουόλερ: «Απαραίτητο» να τονίσουμε τη σημασία της ανεξαρτησίας της Fed στον Τραμπ

16:18

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Πότε και πώς θα επηρεαστούν οι χρήσεις και οι αξίες των ακινήτων - Παραδείγματα

16:18

Σάντσεθ: «Ιστορικό λάθος» η απόφαση της Κομισιόν για τα βενζινοκίνητα οχήματα

16:15

ΥΠΑΑΤ: Πώς θα γίνει η πληρωμή αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα παρά τα ζητήματα ΚΑΕΚ

16:09

Σουδάν: Η πιο παραμελημένη κρίση του 2025

16:07

Το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ του «στρατιωτικού Σένγκεν» για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση

16:03

Χρυσοχοΐδης: Ο πόλεμος ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών θα συνεχιστεί

15:57

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε σχέδιο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις αμβλώσεις

15:55

Πούτιν: Η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους πολεμικούς στόχους της στην Ουκρανία

15:52

«Πάτησε» τα 65 δολάρια με ρεκόρ όλων των εποχών το ασήμι - Υψηλό 17ετίας για πλατίνα

15:51

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις αμβλώσεις